VU TSPMI naikinama prof. Vytauto Radžvilo darbo vieta

propatria.lt nuotrauka  Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) tęsiasi profesoriaus Vytau...

propatria.lt nuotrauka 
Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) tęsiasi profesoriaus Vytauto Radžvilo persekiojimo ir mėginimo pašalinti iš darbo dėl „neteisingų“ politinių pažiūrų istorija. VU TSPMI administracija dar kovo 15 dieną instituto tarybai pristatė siūlymą nebeskelbti konkurso į profesoriaus pareigas, kurių pareigybės numato politinės teorijos išmanymą ir kurias šiuo metu užima profesorius Vytautas Radžvilas. Kovo 27 d. rektorius viešai paskelbė šį siūlymą atitinkančias konkursines vietas. 

Instituto tarybai iš pradžių teiktas siūlymas skelbti konkursą į vienintelę politinės filosofijos profesoriaus vietą, tuo siekiant priversti dėl darbo kautis ir supriešinti prof. V. Radžvilą ir prof. Alvydą Jokubaitį. Paaiškėjus, kad pastarajam dėl pareigose praleisto laiko konkursas nebėra reikalingas, nutarta apskritai atsisakyti konkursinio profesoriaus etato, kurio pareigybės numatytų politinės filosofijos išmanymą. 

Politinės filosofijos profesoriaus etato atsisakoma mįslingais motyvais – prof. V. Radžvilo darbo krūvyje ar instituto bakalauro programoje, nesant jokių esminių pokyčių, dėl kurių toks etatas būtų nebereikalingas. Noras, kad institute tokiu būdu tiesiog neliktų jo vadovybę kritikuojančio profesoriaus nebuvo deklaruotas. 

Prof. Radžvilui, kurio etatas naikinamas, siūloma dalyvauti konkurse kitos srities profesoriaus pareigoms užimti. Šio konkurso reikalavimai yra pritaikyti empirinių mokslų atstovams ir akivaizdžiai netinkami filosofijos profesoriui. Šiuo metu šias pareigas eina VU TSPMI tarybos pirmininkas ir Europos studijų katedros vedėjas prof. Gediminas Vitkus, esantis ir Europos federalistų Lietuvoje nariu. 

Primename, jog 2017 m. vasarą VU TSPMI administracija patenkino 9 studentų prašymą, jog V. Radžvilo kurso apie Europos idėją statusas būtų pakeistas iš privalomo į pasirenkamą. Prašymas motyvuotas tuo, jog profesoriaus „euroskeptiškos pažiūros iškreipia supratimą apie Europos Sąjungą“, o jo „išsakomas subjektyvus požiūris į Europos Sąjungą neleidžia susipažinti su esamu platesniu akademiniu diskursu“. Atvirai prieš dėstytojo pažiūras nukreiptas skundas prof. Radžvilo buvo įvardytas kaip susidorojimas dėl pažiūrų. Dėl prof. Radžvilo komentaru TSPMI administracijos ir darbuotojų adresu būrelis TSPMI darbuotojų skundėsi VU TSPMI akademinės etikos komisijai. VU centrinė akademinės etikos komisija galutiniu ir neskundžiamu sprendimu paskelbė, kad prof. V. Radžvilas savo pasisakymais jokių etikos pažeidimų nepadarė, tačiau formaliais pagrindais atsisakė vertinti ir VU TSPMI administracijos veiksmų etiškumą. Su visa ilgamete V. Radžvilo persekiojimo dėl pažiūrų istorija galima susipažinti šiame straipsnyje.

Įvairios nevyriausybinės organizacijos, reaguodamos į atvirą ir grubų mėginimą pašalinti V. Radžvilą iš einamų pareigų panaikinant pačias pareigas, balandžio 25 dieną 14 valandą organizuoja protestą prie VU TSPMI Vilniuje, Vokiečių g. 10. Kviečiame dalyvauti ir pakviesti bendraminčius.



Susiję

Vytautas Radžvilas 3030882386594689732

Rašyti komentarą

36 komentarai

Anonimiškas rašė...

Tai gerai, kad išmeta jį, turės daugiau laiko rimtesniems reikalams.

Anonimas rašė...

gal galite normaliai paaiškinti, nes aš dabar nebepalaikau nei vienos pusės ir nesuprantu kuo tikėt. Juk Vilpišauskas padarė pasirenkamąjį dalyką, nes gavo nusiskundimų iš pačių studentų (jis įsiklausė į tai ko nori studentai) ir padarė dalyką pasirenkamąjį, tai kur čia bėdos? jei tas dalykas buvo toks geras, tai kodėl nesusirinko pakankamai ir net nesusidarė grupė?
kitas dalykas, juk prof. Radžvilas pirmas pareiškė, kad Vilpišauskas turėtų atsistatydinti, tai kuris pirmas pradėjo šitą "dramą" ?
ačiū už atsakymą.

Anonimiškas rašė...

Mano vaikas dar neapsisprendė, kur stot. Pažiūrėjau TSPMI bakalauro programą per tvarkaraščius - kas ką dėsto. Per 4 metus radau vaikus tinkamus 25-35 kreditus iš 240 - aišku, kad visaip atkalbinėsiu nuo šių koleginių studijų.

Anonimiškas rašė...

Unknown norėčiau paaiškinti, dabar naikina ne tą pasirenkamąjį dalyką, o privalomą bakalauro programos dalyką ir išmeta Radžvilą iš instituto be jokių svarių priežasčių. Čia kitaip ir nepavadinsi nei susidorojimu dėl pažiūrų.

Paskutiniam komentarui apie vaiką norėčiau pasakyti, kad visame VU nerasite iš socialinių , humanitarinių mokslų kokybiškesnio instituto nei TSPMI. Vis dėl to kaip rašyti moskslinius darbus TSPMI išmoko, labai stipriai spaudžia ant metodologijos, apie kurią kitose fakultetuose duok Dieve tik užsimena. Beje, baigę TSPMI žmonės dirba tikrai prestižiniuose institucijose nuo įvairių ministerijų, departamentų. Kitų sričių studentai tokiose įstaigose nėra taip laukiami.

Anonimas rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc rašė...

Atsižvelgiant į tai, kad tas "Unknwons" pareiškė "nebepalaikau nei vienos pusės", bet apsisukęs išdėsto labai aiškiai šališką poziciją (ne, rimtai, "kur čia bėdos", jei apie dalyko reikalingumą sprendžiama pagal chinveibinų IDEOLOGINIUS ir akivaizdžiai NEPAGRĮSTUS skundus? :)), tas "nesuprantu kuo tikėt" nė velnio neatrodo nuoširdus.

Pikc rašė...

Pardon - turėjo būti "Unknown".

Anonimiškas rašė...

Problema tame, kad buvo paklausyta 9 studentų nuomonės, o ne daryta visuotinė TSPMI apklausa.

Anonimas rašė...

tai kas buvo pirma, ar suplanuotas mitingas ar Radžvilo atleidimas? ir kodėl apie tai sužinome tik šiandien? o gal atleidimas buvo atsakas į mitingą ir jo prašymą Vilpišauskui atsistatydinti??

Gediminas rašė...

Turėtų dar daugiau laiko, jei nereiktų gaišti laiko tokioms intrigoms atmušinėti.

Gediminas rašė...

Jei TSPMI bus paverstas tik pseudovalstybininkų „kalve“, tai geriau naikinti jį, o ne dėstytojus dėl pažiūrų mėtyti. Politkorektikams ir multikultūralistams pritariantys biurokratai įžūlėja vis labiau. Tai vyksta daugumai intelektualų tylint ir drebant dėl šiltos valdiškos kėdelės netekimo.

Anonimiškas rašė...

VU Senato ir komisijos sprendimai negali būti ,,galutiniai ir neskundžiami'' - tai reikštų, kad universitetas sau bando suteikti prioritetą prieš valstybės įstatymus ir Lietuvos Konstituciją, o to būti negali. Yra teisinės instancijos - teismai, Konsititucinis Teismas ir taip toliau. Kad tai atviras susidorojimas su prof. V.Radžvilu - tai akivaizdu. Turo būti suorganizuota keletas prof. V.Radžvilą remiančių akcijų - nuo protestų iki parašų po peticijomis rinkimo. Prof. V Radžvilas, matydamas, kaip jį remia Lietuvos žmonės, dėl savo darbo vietos ir dėl savo populiarumo Lietuvoje gali būti užtikrintas. Gera proga pasireikšti save Lietuvos patriotinėmis jėgomis laikančioms politinėms ir visuomeninėms grupuotėms - paremti prof. V.Radžvilą. Dar daugiau - unversitete įsitvirtinę leftistai mato, bet neusvokia naujųjų europos tendencijų - rinkimuose įvairiose Europos šalyse užtikrintai laimi patriotinės Europos jėgos, ir meginimas leftisitine nuostata ugdyti Lietuvos diplomatus gali tik pakenkti Lietuvos diplomatiniam korpusui, nes Europos diplomatijoje dominuos patriotine dvasia išugdyti diplomatai. Gali būti, kad Europos Sąjungos veidas pasikeis jau netrukus - niekas nenori, kad iš Europos liktų sugriauti šiukšlynuose skęstantys griuvėsiai, tarp kurių klajotų banditų ir teroristų gaujos.

Anonimiškas rašė...

Nevelnio nepasikeis Europa. Ji jau seniai turejo pasikeisti. Ir ka? Tik labiau grimsta i debilizma ir kitus paskui save traukia. Jei atsiras daugiau antiliberastiniu partiju, tuoj prades kiekvienas tempti paklode I save. Gal tai bus provokatoriai ar liberastu machinacijos, bet to reikia laukti. Kam gi kitam jie uztvindo EU raumeningais spalvotais atbegeliais?

Anonimiškas rašė...

Kad Evr-j'opą užvaldę žydai stengiasi išstumti su jų dispancija nesutinkančius, visiškai aiškus ir logiškas dalykas. Kitas reikalas yra tas, kad tuo jie kasa duobę patys sau.

Anonimiškas rašė...

Visose Vokietijos Bavarijos žemės valdžios įstaigose nuo šių metų birželio privalės kabėti Nukryžiuotojo atvaizdai, nusprendė regiono vyriausybė.
„Kiekvienos laisvosios valstybės valdžios įstaigos pastato įėjimo zonoje, kaip istorinio ir kultūrinio Bavarijos paveldo išraiška, turi atsirasti aiškiai pastebimas kryžius, kaip matomas įsipareigojimas pagrindinėms Bavarijos ir Vokietijos teisinės ir visuomeninės tvarkos vertybėms“, skelbiama oficialiame pranešime spaudai, kurį cituoja „Der Spiegel“.
„Kryžius yra pamatinis krikščioniškai vakarietiškos kilmės kultūrinės tapatybės simbolis“, – dėstoma toliau.
Nurodymas tiesiogiai galioja pačios Bavarijos žemės (oficialiai – Bavarijos laisvoji valstybė) valdžios įstaigoms. Atskiroms savivaldybėms rekomenduojama priimti atitinkamus sprendimus.
„Der Spiegel“ tokį Bavarijos vyriausybės sprendimą sieja su federalinėje žemėje dominuojančios Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) lyderio Horsto Seehoferio nesenais pasisakymais. Ne visada parankus Vokietijos kanclerės Angelos Merkel sąjungininkas prieš keletą savaičių sukėlė tikrą audrą, pareiškęs, jog „islamas netinka Vokietijai“, ir kad šalį pirmiausiai formavusi krikščionybė.
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/bayern-in-jeder-behoerde-muss-kuenftig-ein-kreuz-haengen-a-1204523.html

Anonimiškas rašė...

Eilinis ciniškas susidorojimas su kitaip mąstančiais. Tokia situacija VU TSPMI diskredituoja ne tik šią mokymo įstaigą, bet ir aukštąjį mokslą iš viso. o Vilpišauskas tikrai nėra proto bokštas ir intelektualas tikrąja šio žodžio prasme, o eilinis tarnautojas (kažkam).

Gluosnis rašė...

Bukim biedni bet teisingi Prof. Radzvilas nepublikavo nei vieno mokslinio straipsnio tarptautineje spaudoje per paskutinius 5 metus. Priesingai nei Vilpisauskas. https://scholar.google.lt/scholar?lr=lang_en&q=vytautas+radzvilas&hl=en&as_sdt=1,5&as_ylo=2014 .
Padoriame institute nepraeitu atestacijos. Kas jis - sventasis? Jam leidziama malt suda, o neuzsiimti mokslu?

Unknown rašė...

TPSMI tampa chunveibinų kalve, prestižas liko kažkur praeityje.

Unknown rašė...

Pagaliau. Nes su tokia tipais kaip V.Radžvilas TSPMI buvo bepradedąs prarasti paskutinius kreditabilumo ir prestižo likučius.
Panašiai kaip koks Šiaulių Universitetas su būrimo iš delno linijų studijomis.

Pikc rašė...

Čia, panašu, tiesiog merkelienės kolaborantų bandymas iš AfD balsų nukosėt (http://www.dailymail.co.uk/news/article-5655467/German-state-orders-Christian-crosses-hung-entrance-government-buildings.html). Antra vertus, gerai, kad TOKIA linkme konkurencija vyksta. :)

Pikc rašė...

Nu - daba netrukdys visokie "leudies priešaj - buržuazinei nacianalystaj" studentams Vienintelę Teisingą Ideologiją diegti, Sajūzą šlovinti beigi Mokslinio Homunizmo studijomis užsiiminėti. :)

Pikc rašė...

Įdomus pareiškimas, atsižvelgiant į tai, kad Radžvilas puolamas NE dėl "mokslo", straipsnių skaičiaus ar pan., o dėl "ideologiškai neteisingų" PAŽIŪRŲ, ir kad atestacija NESKELBIAMA, o ne "jis nepraėjo".

Unknown rašė...

Chorošo govariš, tovarišč Pikc.

Anonimiškas rašė...

ko apie tave pasakyti negalima.

Unknown rašė...

Tai žinoma, ko norėti iš liberalaus kosmopolitiko, geiropos apologeto.

Gluosnis rašė...

Deja tenka sutikti, kad Radzvilo atvejis tik simptomas betvarkes musu humanitariniuose - socialiniuose moksluose. Simptomas, kad nera objektyviu kriteriju darbo kokybei vertinti ir uzsiimama bezabrazijomis. Jei nera moksliniu straipsniu reikalavimo, kuris grieztai taikomas gamtamokslyje, lieka studentiski patikimo/ nepatikimo vertinimai ir politines manipuliacijos. Radzvilui galima prikist straipsniu neturejima ir prozako nevartojima:), bet politines paziuros neturetu buti lemiancios.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

čia kas toks?

Unknown rašė...

Tai niekas V.Radžvilui nedraudžia turėti savo nuomonę kad Masonų Ložė sukūrė Europos Sąjungą kad galėtų pavergti Lietuvą, arba teisę manyti kad praskridus lėktuvui reikia skubiai pagarinti acto kad panaikinti chemtrail'ų poveikį.

Žinoma, tai nereiškia kad turi teisę už mokesčių mokėtojų pinigus savo nuomonę skleisti universitete. Tam pilnai pakanka trečiarūšių marginalinių propatrių ir tie-sos'ų

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Unknown rašė...

Šitą šlamštą apie geiropą ir masonų ložes galite skleisti savo proPratridose ir Tie-sosose, gal ir kapeikų iš Latvių gatvės gausite.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Gluosnis rašė...

Ne pikc. Jis turejo but ismestas nes male s. uzuot publikaves, o ne
del ideoligijos.

123 rašė...

Unknown buvimas šiame tinklapyje, tarsi Bunkės fanato bėgimas į filharmoniją pakolioti vietinius, kad groja ir klauso š. muziką.
Unknow - susitikęs tamstą aš rankos nepaduočiau.

item