VU TSPMI naikinama prof. Vytauto Radžvilo darbo vieta

propatria.lt nuotrauka  Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) tęsiasi profesoriaus Vytau...

propatria.lt nuotrauka 
Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) tęsiasi profesoriaus Vytauto Radžvilo persekiojimo ir mėginimo pašalinti iš darbo dėl „neteisingų“ politinių pažiūrų istorija. VU TSPMI administracija dar kovo 15 dieną instituto tarybai pristatė siūlymą nebeskelbti konkurso į profesoriaus pareigas, kurių pareigybės numato politinės teorijos išmanymą ir kurias šiuo metu užima profesorius Vytautas Radžvilas. Kovo 27 d. rektorius viešai paskelbė šį siūlymą atitinkančias konkursines vietas. 

Instituto tarybai iš pradžių teiktas siūlymas skelbti konkursą į vienintelę politinės filosofijos profesoriaus vietą, tuo siekiant priversti dėl darbo kautis ir supriešinti prof. V. Radžvilą ir prof. Alvydą Jokubaitį. Paaiškėjus, kad pastarajam dėl pareigose praleisto laiko konkursas nebėra reikalingas, nutarta apskritai atsisakyti konkursinio profesoriaus etato, kurio pareigybės numatytų politinės filosofijos išmanymą. 

Politinės filosofijos profesoriaus etato atsisakoma mįslingais motyvais – prof. V. Radžvilo darbo krūvyje ar instituto bakalauro programoje, nesant jokių esminių pokyčių, dėl kurių toks etatas būtų nebereikalingas. Noras, kad institute tokiu būdu tiesiog neliktų jo vadovybę kritikuojančio profesoriaus nebuvo deklaruotas. 

Prof. Radžvilui, kurio etatas naikinamas, siūloma dalyvauti konkurse kitos srities profesoriaus pareigoms užimti. Šio konkurso reikalavimai yra pritaikyti empirinių mokslų atstovams ir akivaizdžiai netinkami filosofijos profesoriui. Šiuo metu šias pareigas eina VU TSPMI tarybos pirmininkas ir Europos studijų katedros vedėjas prof. Gediminas Vitkus, esantis ir Europos federalistų Lietuvoje nariu. 

Primename, jog 2017 m. vasarą VU TSPMI administracija patenkino 9 studentų prašymą, jog V. Radžvilo kurso apie Europos idėją statusas būtų pakeistas iš privalomo į pasirenkamą. Prašymas motyvuotas tuo, jog profesoriaus „euroskeptiškos pažiūros iškreipia supratimą apie Europos Sąjungą“, o jo „išsakomas subjektyvus požiūris į Europos Sąjungą neleidžia susipažinti su esamu platesniu akademiniu diskursu“. Atvirai prieš dėstytojo pažiūras nukreiptas skundas prof. Radžvilo buvo įvardytas kaip susidorojimas dėl pažiūrų. Dėl prof. Radžvilo komentaru TSPMI administracijos ir darbuotojų adresu būrelis TSPMI darbuotojų skundėsi VU TSPMI akademinės etikos komisijai. VU centrinė akademinės etikos komisija galutiniu ir neskundžiamu sprendimu paskelbė, kad prof. V. Radžvilas savo pasisakymais jokių etikos pažeidimų nepadarė, tačiau formaliais pagrindais atsisakė vertinti ir VU TSPMI administracijos veiksmų etiškumą. Su visa ilgamete V. Radžvilo persekiojimo dėl pažiūrų istorija galima susipažinti šiame straipsnyje.

Įvairios nevyriausybinės organizacijos, reaguodamos į atvirą ir grubų mėginimą pašalinti V. Radžvilą iš einamų pareigų panaikinant pačias pareigas, balandžio 25 dieną 14 valandą organizuoja protestą prie VU TSPMI Vilniuje, Vokiečių g. 10. Kviečiame dalyvauti ir pakviesti bendraminčius.



Susiję

Vytautas Radžvilas 3030882386594689732
item