Viktoro Orbano partija rinkimuose užsitikrino konstitucinę daugumą

Po sekmadienį įvykusių Vengrijos parlamento rinkimų suskaičiavus virš 95 procentų biuletenių rezultatai rodo, kad valdančioji dešinioji F...

Po sekmadienį įvykusių Vengrijos parlamento rinkimų suskaičiavus virš 95 procentų biuletenių rezultatai rodo, kad valdančioji dešinioji Fidesz partija padidins mandatų skaičių parlamente. Jei niekas nepasikeis, šiuo metu 117 parlamentarų turinti partija turėtų laimėti 133 mandatus 199 vietų parlamente. To užtenka susigrąžinti konstitucinei daugumai. 

Antroje vietoje rinkimuose lieka kraštutinė dešinioji Jobbik partija su 26 mandatais, trečioje - socialistų ir liberalų koalicija su 20 mandatų, ketvirtoje - liberali Demokratinė koalicija, laimėjusi 9 vietas, o penktoje - žalieji su 7 mandatais. Likusias tris vietas išsidalina mažesnės partijos ir nepriklausomi kandidatai. Tik Fidesz ir Jobbik padidino savo turimą mandatų skaičių parlamente, kitų dižiųjų partijų pozicijos dar labiau susilpnėjo. Jobbik lyderis Gaboras Vona išreiškė nusivylimą rezultatais ir pažadėjo atsistatydinti. 



Pergalė ne tik padidina Viktoro Orbano partijos atstovavimą parlamente, tačiau ir stiprina režimo legitimumą. Balsavimo aktyvumas šiuose rinkimuose buvo didžiausias Vengrijoje nuo 1994 metų. Prieš rinkimus netrūko vertinimų, kad didesnis aktyvumas būtų nenaudingas valdančiajai partijai, nes esą aktyviausi rinkimų dalyviai yra būtent valdančiųjų rėmėjai. Tai nepasitvirtino. 

Viktoras Orbanas pasveikino rinkėjus, o pergalę komentavo kaip galimybę apginti Vengriją. Pagrindinėmis grėsmėmis šaliai rinkimų metu jis įvardijo musulmonų migraciją, Briuselio kišimąsi ir Georgo Soroso įtaką. 

Pagrindinis Vengrijos premjero sąjungininkas Europos Sąjungoje, Lenkijos valdančiosios partijos Teisė ir teisingumas pirmininkas Jaroslavas Kačinskis komentuodamas rinkimus pareiškė, kad Orbano pergalė nukreips Vidurio Europą ne prieš Europą, o padės vesti ją reikiama kryptimi. 

parengta pagal politico.eu



Susiję

Viktoras Orbanas 4168965701756740886
item