Turkijos užsienio reikalų ministras: Europos valstybės „islamofobiją“ turi traktuoti kaip nusikaltimą

Europos islamofobijos ataskaitos (European Islamophobia Report; EIR) metu Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu teigė: „...

Europos islamofobijos ataskaitos (European Islamophobia Report; EIR) metu Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu teigė: „Turime užtikrinti, kad islamofobija būtų įtraukta į [Europos] konstituciją kaip aiškus nusikaltimas“. 

Be to, nurodydamas į nacistines koncentracijos stovyklas Lenkijoje, ministras teigė: „Nėra jokio poreikio Aušvico atgimimui ar laukimui, kol musulmonai kaip žydų žmonės būtų sudeginti dujų kamerose“.

M. Cavusoglu teigė, kad Europoje populistai naudoja prieš Turkiją nukreiptą ir islamofobišką diskursą tam, kad laimėtų rinkimus. Tai, pasak ministro, ypač matyti Vokietijoje.

Islamofobijos protrūkiai esą ypač išryškėjo paskutiniais metais, kuomet prasidėjo vadinamoji migrantų krizė.

Vokietijoje netrukome pamatyti to pasekmes: migrantų krizės nesuvaldymą kritikuojanti Alternatyva Vokietijai (AfD) praeitų metų federalinio parlamento rinkimuose surinko 12,6 proc. balsų ir tapo trečia didžiausia šio parlamento partija.

Turkijos užsienio reikalų ministras taip pat pažymėjo, kad „islamofobijos“ problema neapsiriboja politikais, bet yra ryški ir tarp įprastų piliečių bei žiniasklaidoje. Jo teigimu: „Kuomet stebime žiniasklaidoje vartojamą kalbą, priešiškumas migrantams ir užsieniečiams, ir islamofobija yra akivaizdūs.“

Jis Europos politikus kritikavo, kad šie nekovoja prieš „islamofobinius išpuolius“: „Europa islamofobijos nelaiko neapykantos nusikaltimu ir ji nematoma kaip dar viena rasizmo forma, ypač tarp politikų“.

M. Cavugoslu pabrėžė, kad ypač žalinga neegzistuojančius reiškinius žyminti terminologija. Tokios pavyzdžiu užsienio reikalų ministras laiko „islamizmo“ terminą. Tokio tipo terminija esą veda į klaidingą islamo supratimą. 

„Tėra tik vienas islamas ir jo reikšmė yra taika“, – teigė jis.

Susiję

Europa 2246253681195827043
item