Latvijos vidurinėse mokyklose bus pereita prie mokymo tik valstybine kalba

propatria.lt nuotrauka  www.alkas.lt Balandžio 2 d., pirmadienį,  Latvijos Prezidentas Raimondas Vėjuonis paskelbė Latvijos Švietim...

propatria.lt nuotrauka 

Balandžio 2 d., pirmadienį,  Latvijos Prezidentas Raimondas Vėjuonis paskelbė Latvijos Švietimo įstatymo ir Bendrojo lavinimo įstatymo pakeitimus, kuriais numatoma per kelerius metus pereiti prie bendrojo vidurinio ugdymo tik valstybine kalba.

Pataisos numato, kad nuo 2019 metų rugsėjo 1-osios iki 2021 metų rugsėjo 1-osios visose valstybinėse mokyklose bus laipsniškai pereita prie ugdymo latvių kalba. Tuo pačiu kitų tautinių bendrijų moksleiviams bus sudarytos sąlygos toliau mokytis gimtosios kalbos ir literatūros, taip pat gimtąja kalba mokytis su jų kultūra bei istorija susijusius dalykus.

„Mokymasis vidurinėse mokyklose latvių kalba suteiks lygias galimybes visiems jauniems žmonėms gauti kokybišką išsilavinimą ir gyventi Latvijoje, kad čia galėtų studijuoti ir dirbti. Tai sudarys sąlygas darnesnei visuomenei ir stipresnei valstybei“, – pabrėžė prezidentas R. Vėjuonis. Pasak prezidento, vaikai visada turės galimybių mokytis dalykų, susijusių su etninių mažumų tapatybe ir kultūra, išsaugoti savo šaknis ir visokeriopai vystyti savo asmenybę, o pagrindinėse ir pradinėse mokyklose svarbiausių dalykų mokytis gimtąja kalba.

Kaip žinia, kovo 22 d. Latvijos Saeima (Seimas) svarstymu priėmė Švietimo įstatymo ir Įstatymo dėl bendrojo ugdymo pataisas, kurios numato 2019–2020 m. mokslo metais tautinių mažumų mokyklose vidurinio ugdymo pakopoje pradėti laipsnišką perėjimą prie ugdymo latvių kalba.

Prorusiška Latvijos socialdemokratų partija „Saskaņa“ („Santarvė“) prezidentui R. Vėjuoniui buvo pateikusi prašymą vetuoti numatomas pataisas. Savo ruožtu Rusijos užsienio reikalų ministerija kovo 26 d. griežtai pasmerkė šias pataisas ir pareiškė, kad ši reforma diskriminuos Latvijos rusakalbius ir tęsia „diskriminacinę politiką, kurią 25 metus vykdo Latvija, siekdama nutautinti rusakalbius gyventojus“ bei pridūrė, kad tokie sprendimai pablogins dvišalius Rusijos ir Latvijos santykius.


Susiję

Pasaulis 8408266329621657762
item