Kroatijos parlamentas ratifikavo Stambulo konvenciją

www.laisvavisuomene.lt Balandžio 13 d., penktadienį, nepaisydamas aktyvaus piliečių pasipriešinimo, Kroatijos parlamentas ratifikavo St...

www.laisvavisuomene.lt

Balandžio 13 d., penktadienį, nepaisydamas aktyvaus piliečių pasipriešinimo, Kroatijos parlamentas ratifikavo Stambulo konvenciją. Už dokumento ratifikavimą pasisakė 110, prieš – 30, susilaikė 2 parlamentarai. Čia galite rasti detalią informaciją apie balsavimo rezultatus.

Balandžio 12 d. vakarą Kroatijoje, Splito provincijoje, vyko masinis protestas prieš Stambulo konvencijos ratifikavimą ir dabartinės valdžios poziciją šiuo klausimu. Policijos duomenimis, proteste dalyvavo 18000 žmonių. Protesto lyderiai teigė, kad dokumentas šaliai „primes naująjį totalitarizmą“ ir ragino valdžios atstovus siekti šalies nepriklausomybės, o ne vykdyti vergavimo Europos institucijoms politiką. Feisbuko paskyroje plinta išsamus protesto Kroatijoje vaizdo įrašas.

Balandžio 11 d., trečiadienį, Kroatijos premjeras ir Kroatijos Demokratinės sąjungos (HDZ) lyderis Andrej Plenkovic paragino parlamento narius ratifikuoti Stambulo konvenciją.

Prieš tai buvęs masinis protestas prieš Stambulo konvenciją vyko Zagrebe šių metų kovo pabaigoje.

„Šiuo protestu kviečiame valdžią atsisakyti to, kas moraliai, finansiškai ir dvasiškai iki šiol griovė Kroatiją,“ – sakė Sanja Bilač, Kroatijos pilietinės platformos prieš Stambulo konvenciją aktyvistė.

„Ministras Plenkovic pavertė mus Briuselio biurokratų tarnais. Kroatija turėtų rinktis kitokią politinę kryptį, nepriklausomą kryptį, kaip tai padarė mūsų kaimynai vengrai, lenkai ir austrai,“ – skambėjo protesto metu.

Taip pat proteste raginta pakeisti ir rinkimų įstatymą, argumentuojant tuo, kad dabartinis įstatymas yra ydingas ir pasitarnauja politikams, kurie neprisideda prie Kroatijos gerovės. „Pabandykite ir vėl ignoruoti savo piliečius ir užtvindysime ne tik Splito prospektą, bet ir visas šalies aikštes protestuototojais!” – sakė Bilač. „Dabartinė koalicija yra nebelegitimi, nes ji sudaryta politinės inžinerijos būdu ir veikia priešingai rinkėjų valiai. Vyriausybė vykdo anti-kroatišką politiką, žalingą šalies žmonėms.“ Jos teigimu, Stambulo konvencijos primetimas taip pat vykdomas skaldant Kroatijos visuomenę ir nuteikinėjant ją prieš Bažnyčią.

Kita protesto lyderė Ivana Bilic Antičevic teigė, kad ši Konvencija smurto aukoms nesuteiktų geresnės apsaugos, o kėsintųsi transformuoti visuomenę. Dar viena dalyvė Kristina Basic antrino: „Aš nenoriu, kad mano vaikus perauklėtų politinės partijos ir nevyriausybinės organizacijos. Aš nenoriu, kad valdžia mane, slaugių mokyklos mokytoją, vieną dieną verstų perauklėti kitų tėvų vaikus.“

Sekmadienį per visas Zagrebo arkivyskupijos mišias buvo skaitomas vieno iš Kroatijos kardinolų laiškas, kviečiantis bendrai maldai už Kroatiją ir prieš Stambulo konvenciją.

Naudoti šaltiniai: Total-Croatia-News, VLADA.GOV

Susiję

Europa 3404461924032373135

Rašyti komentarą

10 komentarų

Anonimiškas rašė...

Protestavo 0.4% gyventojų. Demokratinėse valstybėse visada laimi dauguma.

Finkelšteinas rašė...

Turejo iseit i protesta bent jau puse tautos, taip?

Anonimiškas rašė...

linkiu kroatams, kad nušluotų šitas pamazgas per sekančius rinkimus. paskui įvairaus plauko liberoidai daro apvalias akis ir klausinėja kaip čia yra , kad visuomenė "radikalėja".

Pikc rašė...

"Dauguma". :D Pagal liberastų logiką, ten referendumas vyko. :)
Pasirodo, ne tik pas mus žmonių nuomonė valdžiai įdomi tok tol, kol rinkimai baigiasi.

Anonimiškas rašė...

1. Kokia gyventojų dalis dalyvavo Stambulo konvenciją palaikančiuose mitinguose?

2. Kokia gyventojų dalis dalyvavo pačiame skaitlingiausiame Sąjūdžio mitinge Vingio parke?

Atsargiai su skaičiais tokiais atvejais - čia ne rinkimai.

Anonimiškas rašė...

Kroatijoje populistų skaičius mažas ir tiek.

Anonimiškas rašė...

joo,mes irgi labai neatsipalaiduokime.Kol kas Seimui užteko sveiko proto,bet manau visokios NVO su jankauskaitėm,šakalienėm ir čmilytėm nenurims.Ir tie visi mytiukų skandalai panašu,kad buvo "išmesti" tam ,kad Stambulo konvenciją prastumtų.Taip,kad manau dar visokių meetooo ir "smurto artimoje aplinkoje" tik daugės,nuokrypos taip lengvai nepasiduos.

Anonimiškas rašė...

Ir nušluos per sekančius rinkimus.

Pikc rašė...

"Populistų" - čia, iškrypėlių slengu šnekant, reiškia normalių žmonių? Reik pasakyt, įdomus teiginys. ;)

Anonimiškas rašė...

Pritariu komentuotojui, kuris siūlo neatsipalaiduoti ir mums. Būtų gerai, kad visi Lietuvos žmonės pabandytų suprasti šitos bjaurasties(Stambulo konvencijos) esmę ir jos kūrėjų kėslus per ją...O toliau du keliai- nesibaigianti malda už Tėvynę Lietuvą ir sąmoningi būsiantys Seimo rinkimai, labai kol kas dėkojant išmintingam šiam Seimui...

item