JAV, Prancūzija ir JK pasiuntė raketų į Siriją: Rusija perspėja apie pasekmes

www.lrt.lt JAV, bendradarbiaudamos su Prancūzija ir Jungtine Karalyste, šeštadienį paryčiais Lietuvos laiku pradėjo pirmuosius karini...


JAV, bendradarbiaudamos su Prancūzija ir Jungtine Karalyste, šeštadienį paryčiais Lietuvos laiku pradėjo pirmuosius karinius veiksmus prieš Siriją. Pranešama, kad pirmoji smūgių banga jau baigta. Taip reaguojama į prieš savaitę Sirijoje įvykdytą ataką cheminiu ginklu. 

Raketoms panaudota aviacija, taip pat jos leistos ir iš laivų („Tomahawk“ raketos).

Pasak Josepho Dunfordo, JAV generalinio štabo vadovo, smogta šiems taikiniams: Mokslo tyrimų centrui Damaske; Cheminių ginklų saugyklai Homse; Cheminių ginklų saugyklai ir svarbiam kariniam postui, esančiam netoli antrojo taikinio. 

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios padėtį Sirijoje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ teigimu, smūgiai buvo suduoti daugiau nei trims objektams, apie kuriuos paskelbė Pentagonas.

Sirijos televizija skelbia, kad sužeisti 3 civiliai. Šalies valstybinė naujienų agentūra atakas pavadino grubiu tarptautinės teisės pažeidimu. 

Sirijos valdžios atstovai iš pradžių paskelbė, kad iš viso šalyje nukrito 30 raketų, bet apie trečdalis jų buvo numuštos. Vėliau Sirijos ginkluotosios pajėgos pranešė, kad į objektus šalyje paleista 110 raketų. Tačiau jos tvirtina, kad Sirijos gynybos sistemos numušė daugumą raketų, bet kai kurios smogė taikiniams, įskaitant tyrimų centrą Barzehe.

Rusijos gynybos ministerija irgi paskelbė, kad iš viso amerikiečiai, britai ir prancūzai paleido daugiau kaip 100 sparnuotųjų raketų ir raketų „žemė–oras“. Ji taip pat pranešė, kad Rusijos oro erdvės gynybos sistemos, esančios Sirijos teritorijoje, nebuvo panaudotos raketų smūgiams atremti, tačiau esą jų daug numušė sirų pajėgos.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas sakė, kad smūgių mastas buvo dvigubai didesnis nei prieš metus, kai irgi buvo reaguota į cheminę ataką. Tuomet, kaip primena BBC, buvo paleistos 59 raketos.  

J. Mattiso teigimu, dabar viskas priklauso nuo Sirijos prezidento Basharo al-Assado: jei jis po šios „labai stiprios žinutės“ padarys išvadas dėl cheminių ginklų naudojimo, tai bus vienkartinis atvejis. 

Generolas J. Dunfordas CNN sakė, kad pirmoji atakų banga jau yra baigta. Pasak jo, taikantis buvo vengta, kad į ataką pakliūtų Rusijos pajėgos. Vėliau paaiškėjo, kad Rusijos bazės nenukentėjo.

Rusija: laukite pasekmių

Rusijos ambasadorius JAV Anatolijus Antonovas viešai paskelbė, kad „tokie veiksmai neliks be pasekmių“. Atsakomybė, pasak jo, tenka ne tik JAV, bet ir sąjungininkėms Jungtinei Karalystei bei Prancūzijai. 

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sako, kad Rusija turėtų nuspręsti, ką palaikys toliau.

„2013 m. prezidentas V. Putinas ir jo vyriausybė žadėjo, kad garantuos cheminio ginklo Sirijoje sunaikinimą. Naujausia B. al-Assado ataka ir šios dienos atsakas į ją rodo, kad Rusija neįvykdė šio pažado. Rusija turi nuspręsti, ar toliau eis šiuo tamsiu keliu, ar prisijungs prie civilizuotų valstybių stabilumui ir taikai palaikyti. Tikėkimės, kada nors susidraugausime su Rusija“, – kalbėjo JAV vadovas.

Rusijos užsienio reikalų ministrė Marija Zacharova „Facebooke“ pareiškė, kad aljansas smogė Sirijai tada, kai šalis galiausiai turėjo šansą pasiekti taiką.

Th. May: kitos išeities nėra

Pasak Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono, raudona linija, kuri Prancūzijos buvo nubrėžta 2017-aisiais, buvo peržengta, todėl Prancūzijos pajėgos prisidėjo prie karinės operacijos Sirijoje.

Kaip teigė Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May, jokios kitos išeities, kaip tik pasiųsti raketas, nėra.

„Tai nėra apie kišimąsi į civilinį karą. Ir tai nėra apie režimo pokyčius. Visa tai yra apie ribotus ir tikslius karinius veiksmus, kurie nepadidins įtampos regione ir kurie padės išvengti civilių aukų“, – teigia JK premjerė.

JK gynybos ministerija skelbia, kad šie vieningi veiksmai siunčia aiškią žinutę Sirijos režimui. „Tarptautinė bendruomenė atsakė ryžtingai, su legalia ir proporcinga karine galia“, – skelbia ministerija.

D. Trumpas: smūgiai tęsis tol, kol Sirija nebenaudos cheminių ginklų

Pasak JAV prezidento, smogta Sirijos cheminio ginklo gamybos infrastruktūrai.

„Pavedžiau JAV ginkluotosioms pajėgoms pradėti tikslius smūgius vietose, susijusiose su [Sirijos prezidento] Basharo al-Assado cheminio ginklo pajėgumais“, – sakė JAV prezidentas D. Trumpas.

Pasak jo, smūgiai tęsis tol, kol Sirijos režimas nebenaudos cheminių ginklų.

„Bendro JAV, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos atsako į žiaurumus bus siekiama visais instrumentais: kariniu, ekonominiu ir diplomatiniu“, – pabrėžė D. Trumpas. 

Praėjusį savaitgalį Sirijos mieste Dumoje, panaudojus cheminį ginklą, žuvo mažiausiai 70 žmonių, o 500, pasak Pasaulinės sveikatos organizacijos, kreipėsi į medikus dėl patirtų sveikatos sutrikimų.

NATO vadovas išreiškė paramą  

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas išreiškė paramą JAV, Jungtinės Karalystės (JK) ir Prancūzijos smūgiams prieš Sirijos vyriausybės taikinius. „Tai padės sumažinti režimo galimybes toliau atakuoti Sirijos žmones,

naudojant cheminius ginklus. Cheminių ginklų naudojimas nepriimtinas ir už tai atsakingi asmenys privalo atsakyti už savo veiksmus“, – sakė J. Stoltenbergas.

Tuo metu Sirijos režimo sąjungininkas Iranas amierikiečių, britų ir prancūzų smūgius pasmerkė. „Ši ataka yra akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas, taip pat Sirijos suverenumo ir teritorinio vientisumo nepaisymas“, – pareiškė šalies Užsienio reikalų ministerijos atstovas Bahramas Qasemi.

Susiję

Gynybos politika 927325971131419043
item