Europos Komisijos pirmininkas: „Europos saugumas be Rusijos neįmanomas“

Europa praranda savo pozicijas globalioje arenoje, ir ji „privalo įsiklausyti į likusį pasaulį“, – sako Europos Komisijos (EK) pirmininka...

Europa praranda savo pozicijas globalioje arenoje, ir ji „privalo įsiklausyti į likusį pasaulį“, – sako Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jean-Claude Junckeris. EK pirmininko teigimu, būtina „atnaujinti santykius su Rusija“ ir „atsisakyti Šaltojo karo retorikos“ Rusijos atžvilgiu.

Interviu Olandijos žurnalui „Trouw“ J.C. Junckeris teigia: „Mano draugas Vladimiras Putinas – nors šiandien nedera sakyti, kad Putinas yra tavo draugas – buvo įžeistas Prezidento Obamos teiginiu (2014 m. Haga), kad „Rusija yra tik regioninė galia“. 

Junckeris įsitikinęs: „Tai yra netiesa ir privalome išmokti kalbėti su Rusija akis į akį, kaip lygus su lygiu“.

EK pirmininko teigimu, „privalome atnaujinti santykius su Rusija, Rusija yra svarbi žaidėja ir negali būti jokio ES saugumo darbotvarkės neįtraukiant Rusijos. Man nepatinka dabartinė Šaltojo karo retorika“.

Junckerio komentarai pasirodė itin įtemptu ES ir Rusijos santykių laikotarpiu dėl karo Sirijoje ir cheminio ginklo panaudojimo apnuodijant Skripalius bei Rusijos kišimosi į rinkimus kitose šalyse.

EK pirmininkas taip pat įsitikinęs, kad ES galia mažėja, tuo metu kai kitos didžiosios galios auga:„Mes turime nustoti galvoti, kad esame pasaulio valdovai. Esame maža visatos dalis. Mūsų ekonominis potencialas mažėja”, – teigia J.C. Junckeris.

Pasak jo, „Mūsų demografinė padėtis taip pat nenustoja blogėti. Egzistuojame kultūriškai, bet nedominojame. Turime būti kuklūs ir įsiklausyti į likusio pasaulio nuomonę“.

Pokalbio metu, EK pirmininkas taip pat piktinosi, kad valstybės narės, įskaitant Olandiją, yra kritiškos galių perdavimui ES institucijoms ir EK. 

Versta pagal politico.eu

Susiję

Gynybos politika 7621995663498977707
item