Algimantas Jankauskas: „Vyksta politinis susidorojimas su profesoriumi Radžvilu“

propatria.lt nuotrauka  Kalba, sakyta 2018 m. balandžio 25 d. prie Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų in...

propatria.lt nuotrauka 
Kalba, sakyta 2018 m. balandžio 25 d. prie Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vykusioje protesto akcijoje „VU TSPMI – ne vienos „partinės“ tiesos institutas!“. 

Gerbiami Sąjūdžio žmonės, gerbiami kolegos,

paprašiau žodžio dėl dviejų priežasčių. Pirma, esu šio instituto senbuvis, dirbantis čia nuo 1993 metų ir gerai žinantis jo pakilimus ir nuopuolius. Antra, radžviliadą mačiau iš arti. Iki 2018 metų sausio 1 d. buvau TSPMI Akademinės etikos komisijos pirmininkas. 

Šiandien, manau, yra verta pasakyti, kad 1992 metais Institutas buvo įkurtas Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto – VLIK‘o – iniciatyva, kuris institutui pavedė įgyvendinti misiją – būti nepriklausomos Lietuvos intelektualiniu skydu. Deja, šiandien TSPMI veidas kitoks. Per pastarąjį dešimtmetį įvykus daug pokyčių nutolta nuo steigėjų formuluotos misijos. Šiandien VU TSPMI misija – ugdyti Lietuvai ir pasauliui lyderius – daugiau primena globalios Lietuvos, o ne jos steigėjų misiją. 

Šiandien institute mes jaučiame neoliberalios aukštojo mokslo reformos vaisius. Sužlugo natūralūs studentų ir dėstytojų santykiai. Įsitvirtino ir pasėta tarpusavio konkurencija, įsigali patyčių ir skundimo praktika. Kaip iš arti matęs radžviliados reikalą, noriu atsakingai pareikšti, kad atsakomybė už šitą tebesitęsiantį konfliktą priklauso TSPMI vadovybei, kuri nesiėmė priemonių švelninti konfliktą, bet jį eskalavo. 

Ir, antra, atsakomybę turi prisiimti Vilniaus universiteto rektorius, neseniai konkurse nepaskelbęs profesoriaus vietos profesoriui Radžvilui. Pareiškiu, kad tai yra politinis susidorojimas ir kad tokia praktika neleistina trisdešimtus metus skaičiuojančioje laisvoje Lietuvoje. Taip, šiandien universiteto TSPMI bendruomenė yra suskilusi, matote mitingą kitoje pusėje. Bet didžiąja dalimi tai yra vadovybės atsakomybės reikalas. Vadovybė nesiėmė priemonių, kad ta bendruomenė išliktų vieninga. Ir mes čia šiandien susirinkę turime – ir tai yra mūsų pareiga – pareikalauti, kad būtų sustabdytas politinis susidorojimas su profesoriumi Radžvilu ir kad nuo rugsėjo pirmosios jis vėl ateitų į TSPMI auditorijas.

Susiję

Ugdymo politika 3007187362806514316

Rašyti komentarą

18 komentarų

Anonimiškas rašė...

Dėstytojas tiesą sako. Ypač ta dalis apie konkurenciją, kuri tarp studentų jaučiasi, bet čia iš tikro ne tik šio instituto reiškinys, manau,kad visuose fakultetuose yra konkurencija, nes kiekvienas studentas kaunasi dėl išlikimo nemokamoje vietoje po rotacijos. Čia jau kapitalistinės sistemos reiškinys

Anonimiškas rašė...

Vadovybė juk ėmėsi aiškių žingsnių ir panaikino darbo vietą, manau, kad konfliktas yra išpūstas ir išsispręs savaime, kuomet Radžvilas nebeatliks dabartinių pareigų.

Kas liečia konkurenciją - tai sveikintinas dalykas, šiltos vietos turi atitekti tik gabiausiems studentams. O konkurencija automatiškai kelia žinių kokybę.

Anonimiškas rašė...

Konkurencija verčia žmones perkąsti vienas kitam gerklę. Skatina susvetimėjimą. Ir po to stebimės, kodėl žmogus žmogui vilku tapo, kodėl negalime rasti draugų. Nes juk kiekvienas rūpinasi, kad pakliūtų į tą šiltą vietelę.

ale, rašė...

Kodėl be baimės galima buvo išmesti iš darbo profesorių Radžvilą? Atsakymas paprastas: jo dėstoma koncepcija visiškai neatitinka tikrovės, yra paremta (jei taip galima išsireikšti) vien tik svetimų/priešų propaganda (žinoma, jis arti tiesos, bet... - tą, savaime suprantama, priešai žinojo). Kas tokį neatitikimą galėtų įrodyti? - Tie vakarų šarlatanai – stambiojo (transnacionalinio) kapitalo chlapčiukai-apologetai, kurie laido antį, neva, kairiųjų judėjimo tikslas paleistuvystė, o ne teisingumas, - niekada nebandys sau prieštarauti įrodinėjimu, kuo gi neteisus profesorius. Taigi, kas galėtų, tas suinteresuotas ne suplakimu krūvon visiškai priešiškų dalykų, o tų priešybių priešiškumo eskalavimu, kad sukiršintieji pjautųsi tarpusavyje. Tas jiems reikalinga principo „Skaldyk ir valdyk/eksploatuok “realizavimui“. Tuo tarpu tie, kurie užkibo ant tos tokios propagandos meškerės, kaip kad ir profesorius V. Radžvilas, besipriešindami iš kailio nersis, bet tos jų pastangos bus jau tik kaip talkininkavimas tiems, prieš ką ir būtų prasmė kovoti. Beliko susigaudyti, kodėl sukčiai-šarlatanai leido paaukoti/pašalinti jiems lyg ir visa savo esybe talkininkavusį,.. kad ir prieš savo valią? - Profesorius neiškėlė į pirmą vietą teisingumo kriterijaus, todėl priešams buvo aišku, kad pretendavo į „išrinktųjų“ pripažinimą ir tokiam „priklausančią“ dalį. Deja, „išrinktiesiems“ konkurentai, o tuo labiau nachlebnikai – nereikalingi. Aišku jiems buvo ir tai, kad profesorius bandydamas koketuoti su jais vardan jų pripažinimo ir dalies, tuo paniekindamas teisingumą, nesulauks plataus masių palaikymo.

E. rašė...

Tikrai gaila tspmi. Kazkada tai buvo prestizinis institutas, su neabejotinai geriausia socialiniu mokslu studiju kokybe Lietuvoje. Priklausau tai kartai, kuri dar mate Radzvilo, Jokubaicio, Zeruolio, Kurio, Lopatos ar to paties Jankausko vedama i prieki instituta. Buvo tik pati pradzia, kai pradejo rinktis nauji jauni destytojai, pasistazave progresyviuose svedijos universitetuose. Pamenu, kaip su juoku ziurejau i vienos tokios destytojos inovatores reukalavimus ir raginimus studentams ja "tujinti", atsisakant kreipinio "jus". Atrode, lyg pati destytoja nesijaucia esanti autoritetu, todel primygtinai reikalaujanti tokiu egalitariniu santykiu. Maniau, kad tai jos asmenine problema, bet dabar akivaizdu, kad tai buvo tik pradziu pradzia viso to brudo, kas beliko seniau gerbiamo instituto.

Ramūnas Vilpišauskas :) rašė...

Pats mokiausi TSPMI.

Kiekvienas, nesvarbu mėgstate ar nemėgstate Radžvilą, turėtų pripažinti, kad TSPMI studijų lygis yra smukęs drastiškai. Suveskite dabartinius bakalaurus su analogiškais iš, pavyzdžiui, 2008 metų. Testuojant teoriniame lygmenyje skirtumai vidutiniu atveju (ne absoliučiai, aišku) bus matomi plika neprofesionalo akimi.

Nueikite į įstaigas, kurios metai iš metų ima TSPMI absolventus į darbuotojus ir pasiklauskite, kaip kinta naujai ateinantys ir nuo kada. :)

Jei visa tai suvokiame, galime klausti – turi Vilpišauskas dėl to prisiimti atsakomybę ar ne?

Aš manau, kad turi, nes nemanau, kad studijuojantys patys taip greitai degradavo. Veikiau 4 ar 6 metų studijų "filtras" tapo toks silpnas.

Anonimiškas rašė...

Pažinojau A.Jankauską prieš daugelį metų. Buvo labai ramus, neišsiskiriantis ir labai korektiškas dėstytojas. Niekad nemaniau, kad atėjus išbandymo valandai, jis bus vienintelis išdrįsiantis viešai pakelti balsą prieš ideologinę oficialaus elito remiamą ir puoselėjamą TSPMI valdančių draugelių kvazi-mafiją. Reiškiu nuoširdžią pagarbą šiam drąsiam žmogui.

Pikc rašė...

"Gabeusiū studentū" lygį labai neblogai pademonstravo jų idiotiškas piketas su dar kvailesniais plakatais. :) Ir, be abejo, komentaruose byrantys "išminties perlai". :)

Pikc rašė...

Sakiau, kad šyzikai liberastai su šyzikais vatnykais (laiko save didžiai dvasingais-religingais ir tuo pačiu garbina aršiai ateistinį bolševizmą) - "proto ir dvasios broliai". :)

Anonimiškas rašė...

Vilniaus V. Kapsuko universiteto dėstytojas dr. Vytautas Skuodis 1979 m. buvo "atleistas" prorektorius B. Sudavičius parašu (Rektorius J. Kubilius pasistengė, bent formaliai, išvengti politinio užsakymo vykdytojo vaidmens. Pakeisti KGB sprendima buvo ne jo galioje).


Profesoriaus Vytauto Radžvilo darbo vieta naikinama rektoriaus Artūro Žukausko sprendimu. Priešingai, nei 1979 m., šio sprendimo negalima nurašyti KGB "force majore". Taigi jis yra laisvai priimtas. Tuo jis yra keistesnis.

Anonimiškas rašė...

pagarba A.Jankauskui. Prieš srovę nelengva, o kartais ir pavojinga, plaukti. Bet tokia dažnai būna orumo, savigarbos kaina. Sekmės Jums

Rasa rašė...

Didžiulė pagarba Algimantui.

ale, rašė...

Tai tu taip sakai! O jei sakai, tai tą ir stebi, kitaip nė mintis tokia neatsirąstų. Net nebekeista, kad nei savų minčių pagrįsti, nei kitų argumentais paneigti nė bebandai. Tiesiog deklaruoji, ir psio././. Reiškia, vien gyvuliškas instinktas funkcionuoja, besipyktinantis viskuo, kas nėra gyvulizmas. - Dalieko pojdėš, ivan abraamyč.

Pikc rašė...

Na, ką aš sakiau ("šyzikai vatnykai")? Ir ne "stebiu, ką sakau", o sakau, ką stebiu. ;)
P.S. Bet rimtai - kaip vatnykams nuo tos "dvasingumo-religingumo" ir "marksizmo-bolševizmo" kombinacijos vata galvoj nesusvyla? Gamtos mįslė, kaip sako. :) Antra vertus, anys gi į rasieją orientuojasi, o ten tos "šyzos" - nors vežimu vežk: nuo kūdikių su "koloradkėmis" ir sovietinėmis uniformomis (http://marksadm.ru/uploads/posts/2016-03/1459450076_782e989d25de8239da94ed08ed3da3bc_i-34.jpg, https://ic.pics.livejournal.com/avmalgin/6046593/1804356/1804356_original.jpg) iki "vaikų kryžiaus žygių" su sovietinių pionierių kaklaraiščiais ir bažnytinėmis ikonomis (https://pbs.twimg.com/media/DZtO2h6WsAAcnUv.jpg). :)

Anonimiškas rašė...

Kažkaip istorija kartojasi. Kai Radžvilas buvo liberalų partijoje, tada ta partija buvo pati šauniausia. O tada Radžvilas išėjo...
Kai Radžvilas buvo TSPMI, tada...

Pikc rašė...

Išties, tam tikro kartojimosi yra: abiem atvejais "nemokšų, grobuonių ir storžievių masės" siekia sukurti savo askaridės mentalitetui įprastą "gyvenamąją terpę", todėl negali pakęsti "neideologizuotos ir neprimityvios" asmenybės ir stengiasi ją "išėsti". Skirtumas tik toks, kad pirmu atveju Radžvilas "nusiplovė rankas", nes, vis dėlto, tai tik partija, tad vienos (tada dar libkonai nebuvo spėję smarkiai "pasižymėti") partijos (ir dar neįtakingos) degradacija didelės žalos valstybei nepadarys, o štai aukštoji mokykla (ir ne bet kokia) - jau visai kitas dalykas. Jei vietoj lyderių valstybei pradedami ruošti buki fanatiški bei agresyvūs antivalstybiniai chunveibinai, "rankų nusiplauti" jau nėra kaip.

ale, rašė...

Ka tokiam kovu buliaus supratimo lygio veikejui galima atsakyti. Jis juk mato pries save kita toki pat "buliu" ir isivaizduoja, jog tai ir yra jo tikrasis priesas. Jam ne mintis neitelpa tarp jo ragu, kad ji ir ta kita "buliu" isaugino ir istreniravo tas pats "gerasis" gaspadorius, kurio tikslas pasipelnyti is besipesanciuju gyvuluku, bei ta regini stebeti megstanciu...

Anonimiškas rašė...

Nu ir tegu dorojasi su Radžvilu, dėstytojais, aktyvesniais studentais.. Tegu. Reikia įsiutinti protingus žmones,-gal tada Jie bus priversti ką nors praktiško sugalvot ir pasiųs tuos neomarksistus į šiukšlyną. Juolab, kad po Trampo atėjimo visame pasauly daugėja sveiko proto apraiškų politikoje.

item