Vytautas Radžvilas. Už Kovo 11-osios valstybę – Sąjūdžio Respubliką

propatria.lt nuotrauka  Pakvietęs dalyvauti Kovo 11-osios eitynėse, Vilniaus Forumas sulaukė klausimo, ką reiškia šūkis ,,Už Kovo 11-os...

propatria.lt nuotrauka 
Pakvietęs dalyvauti Kovo 11-osios eitynėse, Vilniaus Forumas sulaukė klausimo, ką reiškia šūkis ,,Už Kovo 11-osios valstybę!” Klausimo potekstė aiški arba nesunkiai numanoma: kam reikalauti to, ką ir taip turime? Argi gyvename ne Kovo 11-ąją atkurtoje valstybėje? Vieni šito klausia nuoširdžiai sutrikę ir stebėdamiesi. Kiti – piktdžiugiškai ir klastingai, norėdami sukompromituoti pačią eitynių idėją. 

Atsakyti į šį klausimą lengva: Kovo 11-osios Respublika radosi iš Sąjūdžio vizijos. Norint suprasti, kokioje valstybėje iš tiesų gyvename, tereikia palyginti šią viziją su šiandienos tikrove. Tad abejojantiems, ar verta dalyvauti eitynėse, arba norintiems geriau suprasti, ko per jas reikalausime, nuoširdžiai patarčiau prisiminti, kokios valstybės siekta, o jaunesniems ir neatmenenčiams tų audringų dienų – nepagailėti trupučio laiko ir susipažinti su Sąjūdžio siekius ir tikslus atspindinčia politine programa.


Programa, surašyta dar jaučiant KGB alsavimą už nugaros ir žinant, kad imperija dar stipri ir bet kurią akimirką gali kirsti. Absoliučiai nepasenusi, nes dėl po 1991 m. rudenį prasidėjusios antisąjūdinės kontrrevoliucijos Kovo 11-osios idealai ir tikslai buvo išduoti ir liko neįgyvendinti. Šioje programoje įvardytos ir siektos pašalinti „tarybų Lietuvos“ piktžaizdės ne tik neišgydytos, bet „laisvoje Lietuvoje“ padidėjo ir suvešėjo tiek, kad programos kūrėjai šito nebūtų įstengę įsivaizduoti net baisiausiame sapne. Kas būtų galėjęs patikėti, kad formaliai atkūrusi savo valstybingumą Lietuva nyks sparčiau, nei sovietinio okupanto valdymo tarpsniu. 

Kovo 11-osios idealai gali būti įgyvendinti, o jais grindžiama tą dieną paskelbta Lietuvos Respublika bus išgelbėta ir iš tiesų sukurta tik tuo atveju, jeigu rasis kritinė masė piliečių, suvokiančių, kas iš tikrųjų yra tauta ir valstybė. Tokių politiškai sąmoningų žmonių, koks yra, pavyzdžiui, šio straipsnio autorius. 

Po Italijos rinkimų toliau apsimetinėti, kad nieko nevyksta, ir kliautis sovietmetmetį primenančiais ideologiniais-propagandiniais paistalais apie ,,radikalų" ir „populistų“ iškilimą Europos Sąjungoje užuot skubiai mąsčius ir tarusis, ką daryti, prilygsta savižudybei. Šie rinkimai yra negrįžtamas (geo)politįnis lūžio taškas, pranašaujantis tikrą politinį žemės drebėjimą ir/ar audrą. Tai primins cunamį, kuris būna nejuntamas, kol neužgriūna ir nesmogia. Šis cunamis neišvengiamas, todėl reikia ruoštis jį pasitikti. Dabar. Nedelsiant, kol dar yra šiek tiek laiko. Jeigu nenorime, kad pasikartotų 1940-ieji, kai buvome užklupti nepasirengę.

Todėl artėjančios eitynės negali būti ir nebus tiesiog linksmas ir neįpareigojantis pasivaikščojimas. Jos turi tapti ir taps rimto susimąstymo, telkimosi ir ruošimosi prireikus ginti Kovo 11-osios Lietuvos Respubliką pradžia.





Susiję

Vytautas Radžvilas 605906646259702407

Rašyti komentarą

19 komentarų

Anonimiškas rašė...

2018 metu Kovo 11-osios eitynes privalo buti ne tik susimastymo, bet daug labiau konkreciu ir grieztu reikalavimu manifestacija. Kokiu reikalavimu? Tautos ir Valstybes duobkasiai turi trauktis is valdzios! Jie turi buti ivardinti pavardemis, o gal ir pavaizduoti atitinkamais piesziniais,nuotraukomis ir kitais linksmais arba kandziai grieztais pavidalais. Jie to nusipelne. Ju laikas pasibaige. Gana mums szertti musu dubkasius, tegu jie keliauja pas savo Sorosa.

Anonimiškas rašė...

Kažkodėl sakoma:, Yra dvi Lietuvos, Sąjūdžio Lietuva, ir kita, sąjūdžio laikais veikė kartu, himno žodžiais, ,,Vienybė težydi'', sužydėjo, išėjo, laisvėje, jau kitaip, tai kur dėt tą kitą Lietuvą?

Anonimiškas rašė...

joo,neblogas pasiūlymas.Valdžia turi justi spaudimą,kitu atveju ji ir toliau lieka kurčia.

Anonimiškas rašė...

Įdomu.

Anonimiškas rašė...

Tik prie ko čia ta Italija? Ar mes, lietuviai, amžinai turim nusirašinėti nuo kitų? Ar mes neturim savo nuomonės? Mums reiktų surasti kokį lyderį su vizija, o kartot ką daro kiti.

Anonimiškas rašė...

Visais laikais lyderis ishryshkeja kovooje. Tai tas, kuriuo zmones patiki, kad jis GALI juos atvesti i siekiama TIKSLA. ZMONES SUSIBURIA APLINK JI. Dainoje yra zodziai - tik kovoj sirdis atgyja.

Pikc rašė...

O kur čia įžiūrėjote siūlymą "nusirašinėti"?

Anonimiškas rašė...

Taip, belieka veiksmų imtis...

Anonimiškas rašė...

Ginkime tautą ir valstybę, bet nepamirškime ir teisingumo Venckienės atžvilgiu:
http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/karolis-venckus-kviecia-pasirasyti-peticija-jav-prezidentui-mano-seima-pers

Surinkus 100 tūkst. parašų per mėnesį , peticija patenka JAV prezidentui ant stalo...Mūsų, švelniai tariant, neskaidri, nomenklatūrinę ,,tvarką" aptarnaujanti teisėsauga masiulių, aferistinių Leo.lt bei kitų daugiamilijonių aferų organizatorių neliečia ir nesodina....Tik gniuždo sistemos užsakymu mažiukus, turinčius savo nuomonę ir aiškias vertybes... ...


http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/sesuo-nijole-sadunaite-jav-prezidentui-donaldui-trumpui-jokiu-budu-neisduok

Anonimiškas rašė...

Tikrai taip, Radžvilas kaip tik galėtų per kovo 11d. visus paskatinti pasirašyti peticiją, labai puiki mintis!

Anonimiškas rašė...

Tai perskaitykite straipsnį bent tris kartus, gal tada suprasite. Tik neskubėkite, skaitykite lėtai.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Gal pats perskaitykite - tik nesu tikras, ar trijų kartų pakaks. ;)

LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS rašė...

Tauta ir Lietuva turi mirtiną pavojų, kai antilietuviškos neliustruotosios
lsdp_ts-lkd_darbo_liberalų_valstiečių gaujos l. klastingi politikai
n_e_t_e_i_s_ė_t_a_i pasisavino įstatymų kūrybos galias (Seime),
įstatymų vykdymo (vyriausybines) galias, visuomeninį Lietuvos radiją ir
televiziją (LRT) bei kt.
______
Tautai reikia telktis ir daryti konstitucinį (teisėtą) valstybės
perversmą bei sunaikinti kelių pavadinimų klastingąją gaują, o be
mūsų LRT tai įgyvendinti l. sunku.
———-
Tikėtina, kad Tauta susigrąžins gaujos užgrobtą LRT bei kt. Tikėtina, kad Tauta susigrąžins laisvę nepriklausomybę suverenitetą.

Pikc Kažinkavičius rašė...

P.S. Tiems, kam atrodo, kad Radžvilas tiesiog siūlo "kopijuoti Italiją" - gal pagelbės ši išsamesnė Italijos rinkimų ir jų reikšmės apžvalga?
http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/kastytis-braziulis.-apie-rinkimus-italijoje

LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS rašė...

Dėmesio Lietuvos gynėjams,
tikroji konstitucija buvo bei yra t_i_k pirminio pavidalo, priimta 1992.10.25. Tekstas va čia
e-tar.lt/portal/lt/legalAct/TAR.47BB952431DA

Anonimiškas rašė...

Kodėl Patria nesidalina Karolio Venckaus ir Nijolės Sadūnaitės peticijomis JAV Prezidentui?

Anonimiškas rašė...

Sąjūdžio idealai išduoti, o pačią Sąjūdžio organizaciją "privatizavo" Konservatorių partija, kuri labai nutolusi nuo Sąjūdžio idėjų ir buvusios programos. Tiesiog nėra Lietuvos Sąjūdžio, yra tik konservatorių politinių tikslų įgyvendintojai. Profesorius teisus, šiandien neturime tos kritinės masės piliečių, kurie suprastų kodėl beveik milijonas išvažiavo iš laisvos Lietuvos. Kiek galima tylėti ir vaidinti, kad nieko blogo nevyksta? kiek galima klausyti liberalų, konservatorių, apžvalgininkų plepalų, kad nauja vakarų sąjunga yra tik gėris?

Anonimiškas rašė...

Visi ptofesoriaus Radžvilo pasiūlymai ir idėjos verti kuo rimčiausio dėmesio. Laikom frontą.

Anonimiškas rašė...

Kaip tai nėra tų - "kurie suprastų kodėl beveik milijonas išvažiavo iš Lietuvos"?
Yra toks liaudies posakis - "Jau ir arkliui aišku - kodėl"...Ar kam dar neaišku, "zirga galva"?

item