Nederinus su visuomene iškirsta 5 ha Pilaitės miško

propatria.lt nuotrauka  www.alkas.lt Vilniaus miesto savivaldybė eilinį kartą šokiravo Pilaitės rajono gyventojus ir visus vilnieči...

propatria.lt nuotrauka 

Vilniaus miesto savivaldybė eilinį kartą šokiravo Pilaitės rajono gyventojus ir visus vilniečius – nederinusi su visuomene iškirto 5 ha miško plotą. Būgštaujama, kad ir natūralus, gyventojų ypač mėgiamas upelis Sudervėlė gali būti pakištas po žeme…

Iškirtus Pilaitės miško laukymę ir upeliuko pakrantes, Pilaitės bendruomenė, norėdama pasiaiškinti kas čia vyksta ir kodėl gyventojai yra pastatomi prieš įvykusį faktą, pasikvietė projektuotojus. Pilaitės seniūnijoje į susirinkimą kovo 20 d. gana gausiai atvykę  UAB „Sweco Lietuva“, UAB „Grinda“, Vilniaus miesto savivaldybės atstovai nurodė, kad bus įgyvendinama Karoliniškių lietaus kanalizacijos įrenginių plėtra ir šiam tikslui Vilniaus miesto savivaldybė leido panaudoti 5,5 ha teritorijos Pilaitės miške. Projekto sprendiniuose numatyta panaudoti dabar esamų valymo įrenginių teritoriją, ten įrengiant pagrindines sėsdinimo ir filtravimo priemones su dispečerinės ir laboratorijos pastatu. O teritorijoje tarp kelio į Karoliniškes per mišką ir upeliuko, ištekančio iš Salotės ežero, bus iškasta apie 40000 m³ žemės ir įrengtas pylimu ir tvoromis apribotas baseinas. Iškastą žemę baseinui įrengti dalį panaudojus pylimams suformuoti bus pervežta ir paskleista kitoje upeliuko pusėje.

pilaitesbendruomene.lt nuotrauka 
Pilaitės gyventojai neprieštarauja, kad būtų naujai suformuoti lietaus kanalizacijos įrenginiai ir į Neries upę patektų jau išvalyti vandenys. Tačiau nesuprantama kodėl  projektas įgyvendinamas tokiu atsainiu, neapykantos pilnu  požiūriu į gamtą. Pilaitės gyventojams pasigėrėjimą ir poilsį karštomis vasaros dienomis teikęs upeliukas su pakrantėse augančiais juodalksniais, buvo sudarkytas, grubiai nukertant visus medžius. Negana to, statybų rangovai pareiškė, kad upelio pakrantėse likę medžių kelmai bus išrauti. Tokiu būdu, natūralus upeliukas būtų sunaikintas, o vanduo galimai nutekėtų per vamzdžius. Tuo tarpu, susirinkime dalyvavę projektuotojai aiškina, kad upeliuko sunaikinimas nebuvo jų projekto tikslas, veikiau, priešingai, jie sutinka, kad jis turi būti išsaugotas. Nuvykę į vietą ir pamatę kaip rangovai pasirengė sau teritoriją būsimiems darbams, jie liko šokiruoti.

Į klausimą kodėl Pilaitės gyventojai nebuvo iš anksto supažindinti su projekto sprendiniais, buvo atsakyta, kad rengiant techninį projektą teisės aktai nereikalauja pristatyti projekto visuomenei, o per atranką dėl poveikio aplinkai vertinimo (PAV) buvo priimta išvada, kad PAV atlikti nereikia. Todėl esant tokiems priimtiems įstatymams ir teisės aktams gyventojams belieka susitaikyti su faktais, jie nebeturi net galimybės pareikšti savo nuomonę.

Mes manome, kad kuriant demokratinę valstybę tokie institucijų poelgiai su visuomene yra nepateisinami. Nuolat kalbant apie vietos bendruomenių įtraukimą į teritorijų planavimo sprendimus, čia pat viena gražiausių rekreacinių vietovių negrįžtamai sudarkoma ir jei nebūtų pareikalauta pristatyti projekto gyventojai nebūtų tinkamai informuoti apie radikalų kraštovaizdžio keitimą.

Pilaitės bendruomenė jau kreipėsi į Valstybinę miškų tarnybą, prašydama išsiaiškinti ar savivaldybė teisėtai išdavė leidimą iškirsti saugotinus medžius Pilaitės miško laukymėje. Bendruomenė taip pat pasirengusi kreiptis į Vyriausybę, prašant užtikrinti tokių projektų viešą svarstymą ir tinkamą visuomenės dalyvavimą priimant sprendimus.

Susiję

Aktualijos 5889852847080227748

Rašyti komentarą

6 komentarai

Anonimiškas rašė...

Avinai... daug žmonių susirinkdavo ten iškylaut, pailsėt, pasportuot.

Vaikai su rogutėmis čiuožinėdavo.. kaip po karo išniekinot tą slėnį

Anonimiškas rašė...

Barbariškas elgesys tiek gyventojų, tiek gamtos požiūriu.
Reikia skubiai keisti įstatymus, o Savivaldybės biurokratai davę leidimus turi būti įvardinti, kad vilniečiai žinotų kas davė tokius parėdymus. Žmogui Vilniuje vietos nelieka, tik užterštos gatvės , dulkėti šaligatviai, o žali plotai ir medžiai naikinami be gailesčio. Kaip galima vykdyti 5 ha plote gamtos žalojimo darbus be poveikio aplinkai įvertinimo?

Pikc rašė...

Pataisa" ne "barbariškas", o "liberaliai progresyvus". :)
P.S. Jeigu ką - valdže žino gereu! ;)

Anonimiškas rašė...

Parašyta taisyklėse, jog plyni kritimai IVgr miškuose galimi iki 8ha. Tai jie tuos 5ha legaliai iškirto

T0mas J. rašė...

Grybauskaitė siekia, nederinus su visuomene, kad Lietuvoje įsikurtų JAV karinės bazės, o čia.. problema kad alksnius prie upelio iškirto! Kiekvienam savo.

Pikc rašė...

O seube! Amerikosū akupantaj puola! :)
Kas per įprotis po visiškai nesusijusiais straipsniais koloradinę "šyzą" rašinėti?

item