Kroatijoje - masinės demonstracijos prieš Stambulo konvenciją

Zagrebo centre susirinko tūkstančiai kroatų, nepritariančių Europos Tarybos konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplin...

Zagrebo centre susirinko tūkstančiai kroatų, nepritariančių Europos Tarybos konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo (toliau – Stambulo konvencija) ratifikavimui. Protestuotojai teigė nepritariantys konvencijai dėl joje numatytos lyčių socialinės rolės, keliančios grėsmę tradicinėms vertybėms.

Stambulo konvencija dar nėra ratifikuota Kroatijos parlamento, tačiau yra sulaukusi Vyriausybės pritariamo. Protestuotojai ragino premjerą Andrejų Plenkovicių atsiimti konvencijai išreikštą paramą.

Yra daugybė remiančių kovą su smurtu artimoje aplinkoje ir smurtu prieš moteris, tačiau jie teigia, kad Stambulo konvencijoje numatytas lyties apibrėžimas yra per aptakus, todėl skatina didesnį transseksualių ir translyčių asmenų pripažinimą.

„Mes nepritarime gender ideologijai“, – teigė konservatorių lyderė Zeljka Markic. „Europos Sąjungos arba Europos Tarybos lygmeniu nebuvo pritarta socialinė ir biologinės lyties atskyrimui.“

„Manau, Kroatijai tai yra lūžinis momentas, kai turime nuspręsti, ką pasirinksime: šeimos ir tradicinių vertybių apsaugą ar pasuksime iš išorės – iš Briuselio – primestu keliu arba kaip Kanadoje turėsime tėvą 1 ir tėvą 2 vietoje motinos ir tėvo“, – pasakojo protesto organizatorė Kristina Pavlovic.

Moterų teisių aktyvistės surengė kontrprotestą ir pabrėžė, kad apklausos duomenimis 2/3 kroatų pritaria Stambulo konvencijai. Aktyvistės nedetalizuoja, ar Kroatijos visuomenė yra supažindinta su Stambumo konvencija ir jos genderistinėmis nuostatomis, kas kelia abejonių, žinant menką informuotumą šiuo klausimu kitose ES šalyse ir tai, kad vienalytėms sąjungoms Kroatijoje pritaria tik 1/3 gyventojų. 

LVI primena, kad Bulgarijos ir Slovakijos premjerai neseniai pareiškė nepritarimą Konvencijos ratifikavimui. Lietuvoje praėjusią savaitę net 76 Seimo nariai iš įvairių frakcijų pasirašė deklaraciją, kuria paragino Lietuvos Respublikos Vyriausybę nebetęsti Stambulo konvencijos ratifikavimo procedūros.


Susiję

Pasaulis 2463687147623470036
item