D. Trumpo administracija iš žmogaus teisių ataskaitos išbraukė Obamos „teisę“ į abortą

Trumpo administracija pradėjo teikti prioritetą realioms žmogaus teisių problemoms, pašalindama nuorodas į vadinamąją „teisę“ nutraukti n...

Trumpo administracija pradėjo teikti prioritetą realioms žmogaus teisių problemoms, pašalindama nuorodas į vadinamąją „teisę“ nutraukti negimusią gyvybę.

Anoniminis Valstybės departamento atstovas šią savaitę dėl šio pokyčio skundėsi „Politico“ naujienų portalui.

„Tai siunčia aiškią žinią, jog moters reprodukcinės teisės nebėra tarp administracijos prioritetų, ir tai net nebėra teisių pažeidimas, apie kurį turėtume pranešti,“ - teigė departamento atstovas.

Penki esami ir buvę departamento pareigūnai, kurie kalbėjosi su naujienų portalo atstovais anonimiškai, teigia, jog pagrindinis Valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono padėjėjas nurodė jiems pašalinti iš visuotinės žmogaus teisių ataskaitos pastraipas, kuriose kalbama apie moterų „reprodukcines teise ir diskriminacija.“

Jie sakė, jog vieno iš skyriaus pavadinimas bus pakeistas iš „Reprodukcinės teisės“ į „Prievartinė populiacijos kontrolė.“ 

Heather Nauert, Valstybės departamento atstovė spaudai, atmetė neigiamus komentarus, teigiančius neva departamentas „mažina ataskaitos dalį skirtą... moterų problemoms.“ Kaip tik, nuo šiol bus koncentruojamasi ties pačiais „baisiausiais“ žmogaus teisių pažeidimais prieš moteris pasaulyje. 

Ištrauka iš „Politico“ pranešimo:

Ataskaita parengta remiantis parodymais iš įvairių žmonių, pradedant JAV įstatymų priėmėjais, baigiant politiniais aktyvistais. Prieglobsčio prašytojai iš tokių valstybių kaip Kinija, pavyzdžiui, cituoja šią ataskaitą tam, jog įrodytų, jog jie buvo priverstinės sterilizacijos ir abortų subjektai.

Ankstesnės žmogaus teisių ataskaitos nušviesdavo moterų reprodukcijos teises itin detaliai, pateikiant gausų kiekį statistikos ir net anekdotus, kad parodyti situaciją tam tikrose šalyse.

Pavyzdžiui, paskutinių metų ataskaita pažymėjo, jog Indija „nesugebėjo patenkinti kontracepcijos paklausos, imtis priemonių prieš mirtis, susijusias su nesaugiais abortais, priverstines šeimos planavimo praktikas, įskaitant priverstinę ir neetišką sterilizaciją ir įstatymus, ribojančius moterų su daugiau nei dviem vaikais teisę į išmokas.“

Nors vyriausybių taikomi priverstiniai metodai tikėtina toliau bus fiksuojami šių metų ataskaitoje, dabartiniai ir buvę valstybės pareigūnai sakė, jog daugelio kitų, su reprodukcine teise susijusių elementų, greičiausiai nebe liks.

Tai yra reikšmingas pokytis lyginant su abortus remiančio Prezidento Barako Obamos administracija, kuri remdavo negimusių kūdikių žudymą, kaip moters „teisę“, iki pat gimimo ir dėl bet kokių priežasčių.

Tuo tarpu Trumpo administracija susitelkė ties įstatymais, kurie apsaugotų tiek moterį, tiek ir jos negimusį vaiką.

Pavyzdžiui, Trumpas atkūrė ir išplėtė Meksiko įstatymą, draudžiantį mokesčių mokėtojų pinigais remti organizacijas, skatinančias ar vykdančias abortus.

Tik keturios iš 700 organizacijų, kurios teikia paramą užsieniui, nesutiko su nauju reikalavimu. Ankstesni pranešimai nurodo, jog dvi iš keturių abortus remiančių organizacijų yra Tarptautinė planuotos motinystės federacija ir „Marie Stopes International.“ Likusios ir toliau aptarnauja žmones su didžiausiais poreikiais aplink pasaulį ne abortų srityje. 

Meksiko įstatymas galiojo Bušo administracijos laikotarpiu ir Obamos buvo atšauktas jo kadencijos pirmosios savaitės bėgyje. Pavadintas pagal 1984 m. populiacijos konferenciją, kurioje Prezidentas Ronaldas Reiganas ir paskelbė jį, įstatymas įtvirtino tvarką, jog lėšos šeimos planavimui gali būti skiriamos tik grupėms, kurios sutinka nevykdyti abortų ir neužsiimti lobizmu, nukreiptu prieš gyvybę ginančius įstatymus užsienio valstybėse. 

Trumpo dekretas, atstatantis Meksiko įstatymo galiojimą, sustabdė mokesčių mokėtojų lėšų skyrimą grupėms, kurios atlieka ir remia abortus užsienyje. Tuo pat metu jis ne apriboja finansavimo organizacijoms, užsiimančioms su abortais nesusijusia pagalba. Todėl dekretas užtikrina, jog milijoninė JAV finansinė pagalba užsieniui ir toliau būtų teikiama sveikatos apsaugos ir humanitariniais tikslais. Ji tiesiog nebe subsidijuos abortų užsienyje. 

Remiantis SBA sąrašu, Tarptautinė planuotos motinystės federacija atliko daugiau kaip 1 milijoną abortų 2016 m. ir gavo daugiau negu 27 milijonus dolerių JAV vyriausybės paramos 2015-2016 m.

Obamos administracijos laikotarpiu Britanijoje įsikūręs abortų tinklas „Marie Stopes International“ taip pat gaudavo mokesčių mokėtojų pinigus. Kaip ir „Planuota motinystė“ Amerikoje, „Marie Stopes“ turi itin prastą reputaciją. Vienas iš pastarojo meto pranešimų rodo, jog ji atliko apie 400 ydingų abortų per dviejų mėnesių periodą.  

versta iš lifenews.com


Susiję

Pasaulis 6234369558616854155
item