Algimantas Rusteika. Bukumo epocha

Šiais laikais tapk buka žinomybe ir viskas bus galima. Tai nesudėtinga, tik reikia nebijot būti durnium. Sugalvok nesąmonę, mažai kam gal...

Šiais laikais tapk buka žinomybe ir viskas bus galima. Tai nesudėtinga, tik reikia nebijot būti durnium. Sugalvok nesąmonę, mažai kam galinčią toptelėti vien dėl jos kvailumo, o svarbiausia – kad galvoti nereikėtų. Arba pasiimk netikrą tiesą ar sąmokslo teoriją ir adaptuok mūsų konkretikai, o tuos, kurie tą supras, apšauk fake news gerbėjais.

Geriausiai sąmokslus ir schemas propagandai imti iš lyderių – rusų – ir visus abejojančius paskelbti priešiškos propagandos aukomis. Būtina sąlyga – sakomos nesąmonės turi būti svarbia visiems tema, primityvios, paprastos, viską bukai paaiškinančios ir įvardijančios kaltus, kurie, lyg taisyklė, visada yra tavo priešininkai.

Jeigu aktualu – bus naudinga tam, kas tokius niekus drovisi viešai pasakyti. Tapsi žinomu žurnalistu, nusipirksi sulankstomą lovelę, nes teks nakvoti TV studijose, iš kurių nebeišeisi. Amžinai apsimelavę valdžios populistai su pasigardžiavimu pravardžiuos populistais pavojingus ir dar neatbukusius. Ir kas vakarą los, vartys akis ir kvatosis šiltose dėžėse besiveisianti nesuskaičiuojamų rūtų karta.

Skiriamuoju ženklu mąstantiems tapo žodžiai „radikalas, kraštutinis“, toks naujos laidos senovinio „antitarybiškumo“ variantas. Vardan jūsų pačių gerovės vietoj tikrų problemų įteigsim dešimtis nesąmonių, dėl kurių kovosit, eisit į demonstracijas ir plaksitės šeimose. Badausit, dalinsit skrajutes, apsipilsit ledukais ir kursit bendraminčių ratelius, neapkenčiančius kitokių.

Gero tono ženklu bus kitaip manantį anonimiškai paskųsti valdžiai ar Zuckerbergo kontorai. Normalus žmogus šiame bukame pasaulyje bus vienišas kaip Mažasis Princas. Savarankiškai galvojančius įrašysim į Raudonąją bukų grėsmių knygą, o keliems nepaklusniausiems visada atsiras keletas palatų. Likusieji bus maitinami sukramtyta ir į ekranus išspjauta košele.

Protas seniai susitraukė ir atsitraukė į saugius pogrindžius. Viešumą užvaldė primityvūs, bukinantys vaizdiniai ir stererotipai, kuriems įtvirtinti metama visa valstybių, verslo, žiniasklaidos galia. Pats minkščiausias pasaulyje daiktas yra smegenys, todėl pasiūla visada sukuria paklausą.

Bukinanti terpė ir propaganda suformuoja lojalių, primityvių, tarpusavyje susipriešinusių bukių visuomenę, kur visuotinai, apsimestinai skatinamas kitoniškumas, o nepriimantis veidmainystės laikomas buku. Dar neatbukęs ir abejojantis stereotipais tampa kitokiu, tačiau ne skatinamas, ko tarsi reikalautų bukumo ideologija, o atstumiamas. Ir pats ima laikyti save buku.

Kartais, labai retai, prieš kokius rinkimus sveikos visuomenės likučiai pasišlykšti bukumu ir primityvizmu. Tada tie, kurie bukumą ir primityvumą šitokiomis pastangomis sukūrė, išpučia akis ir visiškai teisingai sako – tai juk žmonės buki, primityvūs ir patys to nori!


Susiję

Įžvalgos 3419873713808865770
item