Vokietijos užsienio reikalų ministras: Holokaustas buvo įvykdytas mūsų ir niekieno kito

Vokietijos užsienio reikalų ministras vasario 3 dieną pareiškė, kad Holokaustas buvo įvykdytas „mūsų ir niekieno kito“. Jis tai pasakė re...

Vokietijos užsienio reikalų ministras vasario 3 dieną pareiškė, kad Holokaustas buvo įvykdytas „mūsų ir niekieno kito“. Jis tai pasakė reaguodamas į kilusias tarptautines diskusijas dėl Lenkijoje priimamų istorinės atminties įstatymo pataisų.  Jis patikino, kad tik Vokietija yra atsakinga už Holokausto nusikaltimus ir pasmerks bet kokius mėginimus iškraipyti istoriją, pavyzdžiui, aiškinant apie „lenkiškas koncentracijos stovyklas“ nacių okupuotoje Lenkijoje. 

Lenkijos Senato priimtas įstatymas, kurį žada pasirašyti prezidentas A. Duda, kriminalizuotų viešus lenkų tautos kaltinimus nacių įgyvendintais II pasaulinio karo metų nusikaltimais. JAV ir Izraelis kritikuoja tokio projekto poveikį žodžio laisvei šalyje. 

„Organizuotos masinės žudynės buvo įgyvendintos mūsų šalies ir niekieno kito. Atskirų individų kolaboravimas šiuo klausimu nieko nekeičia. Esame tikri, kad tik atsargus savo istorijos suvokimas gali atvesti prie susitaikymo. Tai apima ir nuo Holokausto nepakeliamas kančias patyrusių žmonių teisę laisvai kalbėti apie savo išgyvenimus“, - teigė S. Gabrielis. 

Lenkijos premjeras Ma teuszas Morawieckas tą pačią dieną pripažino, kad iniciatyva galėjo būti geriau pristatytas ir jai parengtas geresnis laikas, tačiau laikėsi pozicijos, kad jos priėmimas būtinas, siekiant apsaugoti tiesą apie Lenkijos karo meto istoriją. 

Daugiausiai diskusijų sukėlęs pataisų straipsnis teigia: „Kas viešai ir priešingai faktams teigs, kad lenkų tauta arba Lenkijos Respublika yra atsakinga ar iš dalies atsakinga už Trečiojo Reicho įvykdytus nacių nusikaltimus [...] arba už kitus karo nusikaltimus arba nusikaltimus taikai ir žmogiškumui, ar kitaip menkins tikrųjų nusikaltimų vykdytojų atsakomybę bus baudžiamas bauda arba iki 3 metų įkalinimo“. 

parengta pagal timesofisrael.com



Susiję

Pasaulis 675977836094949434

Rašyti komentarą

16 komentarų

Pikc rašė...

Kad "holokausto biznierius" užčiaups, tai, be abejo, gerai - bet ta vieta "arba už kitus karo nusikaltimus arba nusikaltimus taikai ir žmogiškumui" yra, mano galva, diskutuotina, nes kitas atžvilgiais lenkų rankos tikrai nėra švarios. Nereikia pamiršti, kad prieš tapdama auka, Lenkija pati buvo agresorė.

Anonimiškas rašė...

Agresorė ir karo nusikaltimų arba nešvarių rankų subjektas yra toli gražu ne tas pat.

Anonimiškas rašė...

Ne kiekvienas karo veiksmų inicijavimo yra karo nusikaltimas ar nusikaltimas žmogiškumui. Lenkai, kaip ir lietuviai, žudė žydus ir dalyvavo Holokauste. Bet iš lenkų galima pasimokyti kaip galima ginti savo valstybės garbę. Tiesa, lenkai turi kozirį - Armija Krajowa. Lietuviai neturi kaip pasigirti organizuotu pasipriešinimu naciams. LAF šitoje vietoje atrodo apgailėtinai.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, "krajovcų" veikusių teritorijose, kurias lenkai norėjo pasilaikyti sau, rankos tikrai nebuvo švarios, o ir vokiečių ištrėmimai iš lenkams sovietų atiduotų Vokietijos teritorijų nevyko gražiai. Jau nekalbu apie tai, kad tame mano kritikuotame punktelyje minimi ir "nusikaltimai taikai", kas reikštų, jog kalėjimas grėstų ir už fakto, kad Lenkija buvo agresorė (o ji BUVO), konstatavimą.

Anonimiškas rašė...

Deja pone Pikc, anonimiškas 16.05 teigia labai tiesmukai apie lenkų ir lietuvių dalyvavima žudant žydus BET...Tiesa yra ne labai graži. Juk užėjus rusams labai nemaža dalis žydų prisidėjo prie okupacinės valdžios, tuo nuteikdami lietuvius prieš save ,o pokariu daug tardytojų ir tiesioginių tremties vykdytoju irgi buvo žydai. Užėjus vokiečiams lietuviai kažkuria prasme tiesiog keršijo žydams.Pvz Biržų rajone Pakamponių miške žydus sušaudė deja lietuviai.

Pikc rašė...

Matote, yra didžiulis skirtumas tarp teiginio "buvo lietuvių, kurie žydus šaudė" ir "lietuviai žydus šaudė". Jei jau taikome kolektyvinės kaltės principą, jo negalima taikyti selektyviai. Ir jau tada bus ne "nemaža dalis žydų prisidėjo prie okupacinės valdžios", bet "ŽYDAI prisidėjo". Manau, įžvelgiate skirtumą. Taigi, jei VISI lietuviai kalti dėl LABAI MAŽOS dalies lietuvių dalyvavimo žydų šaudyme, tai jau tuo labiau VISI žydai kalti dėl LABAI NEMAŽOS dalies žydų dalyvavimo lietuvių trėmime, kankinime ir žudyme - o kadangi sovietų okupacija įvyko anksčiau, negu vokiečių, reiškia, ŽYDAI PRADĖJO PIRMI. Vadinasi, viskas, kas žydams nutiko vokiečių okupacijos metu, buvo pelnyta bausmė, nes gi a) JIE pradėjo ir b) VISI kalti buvo.
Dar daugiau - jei žiūrėsime į gelbėtojus, tai lietuvių, gelbėjusių žydus (ir rizikavusių savo gyvybe) buvo gana nemažai, o štai apie žydus, gelbėjusius lietuvius (be jokios rizikos savo gyvybei) girdėti neteko. Taigi, vadovaujantis tuo pačiu kolektyvinės kaltės principu, galima sakyti, kad lietuviai kaip tauta žydus gelbėjo, o štai žydai kaip tauta lietuvių - ne. Matote, kur tai veda?
Būtent dėl tos priežasties siūlyčiau vengti pareiškimų "lietuviai darė tą ar aną", nes, kaip akivaizdžiai matote, kolektyvinės kaltės (ir atsakomybės) principas yra lazda su dviem galais.

Anonimiškas rašė...

Šitie kliedesiai seniai pabodę. Gal galima patikslinti, koks skaičius slepiamas po "labai maža lietuvių dalimi" ir koks po "labai nemaža žydų"? Procentais arba tūkstančiais?

Anonimiškas rašė...

Čia jau gaunasi žodžių žaismas Labai maža dalis ar labai nemaža. Aš tiesiog norėjau pasakyti kad buvo ir tokių ir tokių tikslių skaičių ir procentu niekas nepasakys Ir apie jokią kolektyvinę atsakomybę aš nekalbu bet faktai tokie 1. MAŽA dalis žydų prisidėjo prie okupacinės valdžios. 2. MAŽA dalis lietuvių vadovaujant vokiečiams šaudė žydus.3. Maža dalis lietuvių irgi prisidėjo prie okupantu o pokarių buvo ; skrebai; beje būtent lietuviai skrebai buvo žiauresni už rusus.4. MAŽA dalis lietuvių buvo tikri patriotai ir partizanai nepagailėje dėl tėvynės nieko.5.MAŽA dalis lietuvių pokariu buvo tiesiog banditai taip taip , buvo baltieji buvo raudonieji ir buvo JUODIEJI, BENT JAU ŠIAURĖS LIETUVOJ TAIP BUVO. O dabar gerbiamasai Pikc jeigu turite tokią informacija sudėliokite kuri iš tų dalių buvo didžiausia kuri mažiausia ir tt. Gerbiu Jūsų nuomonę tas pats anonimiškas 22.47

Pikc rašė...

Ačiū už atsakymą. Dėl dalių mažumo ar didumo - aš Tamstą citavau. Konkrečiai: "Juk užėjus rusams labai nemaža dalis žydų prisidėjo prie okupacinės valdžios". O šiaip, panašu, kad nelabai turime dėl ko ginčytis. Mano mintis ta, kad reikia labai apgalvotai kalbėti sudėtingomis temomis - pasikartosiu: tarp teiginių "kai kurie lietuviai darė tą ir aną" bei "lietuviai darė tą ir aną" yra DIDŽIULIS SKIRTUMAS. Pirmasis teiginys yra objektyvus fakto konstatavimas, antrasis - manipuliacinis bandymas primesti kolektyvinę atsakomybę (būtent tuo užsiima tiek sovietų propagandistai (pvz. "pribaltai-fošystai"), tiek "holokausto biznieriai" (pvz. "litofcai-žydostrielai")). Kur tai nuveda, rašiau savo "2018-02-07 23:18" komentare. Beje, nors kiek su logika nesusipykusiems oponentams mano pateiktas loginės sekos pavyzdys gali padėti susiprasti, kokią klaidą jie daro. Deja, tokių absoliuti mažuma (jei apskritai esama). :)
P.S. Manyčiau, į "Anonimiškas 2018-02-07 23:46" patologinius pezalus galima tiesiog nekreipti dėmesio - pagal lygį panašu, kad čia vienas ir tas pats dėmesio išsiilgęs "dvasios našlaitis" šokinėja po temas ir savo negalios simptomus demonstruoja. Būna tokių, nieko nepadarysi... :)

Anonimiškas rašė...

Ačiu už diplomatijos pamoka. anonimiškas 22.47

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Unknown rašė...

Jau kiek daėdė tas "holokaustas" kaip didžiausia "TRAGEDIJA" ir tas "antysemytyzmaaaaaas..."

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Unknown rašė...

"Mes gyvenome Europoje, mes žinom, kam visa tai priklauso..." - kaipgi, jiems viskas priklauso, jie "išrinktieji", visi kiti besieliai gyvuliai.
O Europoje ir visame pasaulyje jie gyveno todėl, kad visi visais laikais juos varė lauk dėl jų nesugyvenamo būdo, dėl polinkio viską griauti, iš visko tyčiotis ir viską niekinti. Baisu rašyti apie tai, ką jie yra padarę žmonijai ir ką tebedaro "Tarnų" ir panašių parsidavėlių rankomis. Lietuva dar tebėra labai geros nuomonės apie tuos garbėtroškas. Kai kurie lietuviai tiek nupušę (skaičiau komentaruose), kad žodį "holokaustas" vadina "šventu"... Aš niekur niekada neradau nurodytų jokių holokausto priežasčių. Jos yra mistifikuojamos, pats aukų skaičius irgi žydų "firminis" 6 - šeši milijonai, šešiakampė žvaigždė, 666 - žvėries skaičius - irgi jiems priklauso.

Vokietijos užsienio reikalų ministras pasakė taip, o vokiečių istorikė U. Chaverbek - kitaip: kad holokaustas yra didžiausias melas. O iš rusų lietuviai teskaito ne subinlaižių "Tarnų" rašliavas, bet verčiau A. Dikij, G. Klimovą, E. Chodos, O Četverikovą.

Taip, žydai buvo išrinktoji tauta, deja, išrinktumą įrodė, kaip tvirtina Evangelija, tik nedidelė dalis. Tą dalį aš gerbiu ir vertinu, tačiau tų, kurie nepelnytai tebesisavina "išrinktųjų" vardą, nepripažįstu.

item