Kun. Robertas Urbonavičius. Apleista gydykla

Jis pasiėmė mūsų negales,  sau užsikrovė mūsų ligas. (Evangelijos antifona) Vienas anekdotas gana tiksliai įvardija pasikeitimą, ...

Jis pasiėmė mūsų negales, 
sau užsikrovė mūsų ligas.
(Evangelijos antifona)

Vienas anekdotas gana tiksliai įvardija pasikeitimą, įvykusį Bažnyčioje: „iki Susirinkimo visi ėjo išpažinties ir beveik niekas Komunijos, po Susirinkimo visi eina Komunijos ir beveik niekas išpažinties.“ Berods pernai atlikta Vokietijos katalikų kunigų apklausa parodė, kad daugiau nei pusė jų, išpažinties eina kartą per metus ar dar rečiau. Kai kur Europos bažnyčiose vargiai berasime klausyklą ar joje esantį kunigą. Iš rigoristinio baimingumo sėkmingai pereita prie liberalaus požiūrio į nuodėmę.

Šio sekmadienio evangelija mums parodo Viešpatį, kuris gydo visus ligonius ir demonų pavergtuosius. Kiekvienas sutinkame, kad ši Jo misija tęsiasi ir dabar. Ypač šiais laikais tapo populiaru dalyvauti vidinio gydymo pamaldose, užtarimo maldoje, susitikimuose su egzorcistais, rekolekcijose su misionieriais. Taip, Viešpats tikrai veikia ir gydo per savo išrinktus asmenis. Tačiau greta šių ypatingų reiškinių yra pats ypatingiausias ir pats įprasčiausias – tai klausykla. Čia Viešpats, Gerasis Gydytojas, visada laukia ir visada pasiruošęs gydyti mūsų sielų žaizdas ir negales. Nebūtina vykti kažkur į ypatingą vietą, užtenka artimiausioje bažnyčioje suklupti prie klausyklos langelio ir atvirai parodyti Viešpačiui savo negales, kad Jis prisiliestų savo laisvinančia meile. „Didžiausias egzorcizmas – išpažintis,“ – tai pabrėžia visi egzorcistai. „Pirmiausia atlik išpažintį, o paskui ateik užtarimo maldos,“ – dažniausiai mokama per vidinio išgydymo pamaldas. Dažna, kas mėnesį atliekama išpažintis – tai tvirčiausias inkaras, kuris neleidžia pasaulio ir demono sukeltoms bangoms nunešti mūsų gyvenimo laivo.

Klausykloje sutinkame ne Policininką, kuris išrašo mums baudos kvitus, ne Buhalterį, kuris suveda mūsų nedorybių sąmatas, bet Kantrųjį Gydytoją, kuris yra negailestingas mūsų nuodėmėms bei ydoms, bet švelnus mums, savo varganiems vaikams. Neapiplėškime savęs ir neatidėliokime vizito pas mūsų sielų Daktarą.

Gydo sužeistas širdis ir jų opas tvarsto.
(Psalmė)

© Šiaulių „Aušros“ muziejaus nuotrauka



Susiję

Robertas Urbonavičius 873422930561878068
item