Arvydas Juozaitis. Pseudo-idėjos Lietuvai

Gerbiamieji skaitytojai ir mąstytojai, būtų svarbu išgirsti tikrų Lietuvos piliečių, žinoma ir lietuvių, pamąstymų, ką iš tikrųjų rei...

Gerbiamieji skaitytojai ir mąstytojai,

būtų svarbu išgirsti tikrų Lietuvos piliečių, žinoma ir lietuvių, pamąstymų, ką iš tikrųjų reiškia Vasario 1 dieną Vilniuje surengtas forumas – Didžioji idėjų ir pokyčių konferencija. 

Konferencija surengta su „Idėja Lietuvai“ vėliava.

Su ideologiškai iš anksto paruoštu šūkiu – Lietuva pasirinko!

„Tautos” ir „ekspertų” išrutuliotos trys „Idėjos”:
1. Įteisinti dvigubą pilietybę (bendras gėris).
2. Mokytojo profesija iki 2025-ųjų turi tapti prestižine (švietimas).
3. Padėti jaunoms šeimos įsigyti būstus ir mažinti biurokratiją skaitmenizuojant valstybės paslaugas (ekonomika ir valstybės valdymas).

Šia tvarka „idėjas” pristatė  DELFI ir LRT, nors iš tikrųjų, tariamo balsavimo (esą, toks buvo) išdava skelbė, kad pirmoji  idėja „Įteisinti dvigubą pilietybę” – antroje vietoje.

Bet ši „idėja” negali būti antroje vietoje – ji viso forumo „modus vivendi”.

Forumas organizuotas milžinišku užmoju, pinigų jam nepagailėta, logistika surengta kaip pasaulinės prekės reklamavimo defilė.

Prikviesta svečių svetelių, kurie padėjo „teisingai apsispręsti Lietuvai”.

Pasiektos pasaulinės reklamos lubos.

Maža to. Idėjas paskelbti teko trims pirmiesiems valstybės politikams. Kurie, kaip numatė šio Didžiojo Forumo rengėjai, atsisakyti neturėjo jokios galimybės. Jie ir paskelbė. Ir pasirašė.

Genialu.

Šis forumas turėjo akivaizdų strateginį tikslą – jis davė pradžią dvigubos pilietybės referendumui, t.y. agitacijai. Apie tai nesivaržydamas apreiškė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Referendumas bus rengiamas 2019 metais, kartu su Prezidento rinkimais. Vadinasi, prie balsadėžių ateis būtinas rinkėjų skaičius. Dabar belieka techniški reikalai: visus metus iš mokesčių mokėtojų pinigų formuoti tik vieną teisingą nuomonę. Galingai reklamuoti „dvigubą pilietybę”.

Tai ir bus daroma. Prieštaraujantys, matyt, bus skelbiami „anapus valstybės interesų”.

Tačiau, ponai ir draugai, kaip jūs įsivaizduojate sveiko proto valstybę, kuri skelbtų, kad dviejų statusų piliečiai sudarys jos vienybę? Jos vystymosi pagrindą? Jos pilietinės santarvės pagrindą? Ar besusirinks jie bendrai dainai (Dainų šventėje, tarkime)?

Tiesa, Dainų švenčių globalizmo ideologams nė nereikia.

„Įteisinti dvigubą pilietybę” – tai Lietuvos pražudymo sumanymas. Skelbiant jį informacinių sistemų lėšomis. Pasirašius šią strategiją pirmiesiems valstybės politikams, dabar bus naudojamos ir valstybės biudžeto lėšos.

Ši strategija iš esmės nereikalauja jokios lietuvių grįžimo, grąžinimo į Tėvynę, repatriacijos programos. Ši strategijai iš esmės kalba apie „globalios Lietuvos” ideologiją, Lietuvos ištirpimo pasaulyje idėją. Lietuvos išvalstybinimą.

Forumo rengėjai galėjo pasirinkti („ekspertams” tai vargu ar buvo sunku) ir  nesegregacinės valstybės kūrimo idėją, kuri skambėtų taip:

„Kiekvienam Lietuvos piliečiui – dvigubą pilietybę”.

Bet tai būtų nuskambėję labai absurdiškai, ko rengėjai negali sau leisti. Bet iš esmės taip ir yra, strateginė logika šitai ir reiškia – į tokią „pilietybę” ir judama.

Forumo tikslas sunkiai nuginčijamas. Šalia idėjos „Įteisinti dvigubą pilietybę” kitos dvi idėjos – tik maskuotė, prekės įpakavimui naudojamas popierius. Kitos dvi – net ne idėjos, o elementariausios kasdienybės reikalas. Tą, tiesą sakant, ir pareiškė premjeras Saulius Skvernelis.

Baigdamas šį nesavalaikį komentarą negaliu nepaklausti: kam reikėjo skelbti akivaizdžią kvailystę – „mokytojo profesija iki 2025-ųjų”? Kodėl ne iki 2030-ųjų? Dar visai neseniai Vyriausybė rengė vieną po kitos „strategijas” būtent iki 2030-ųjų. Pamiršta? Išleisti tūkstančiai, išmesti į balą – ir nieko baisaus?  

Peršasi tik viena naivi išvada: 2025-iasiais baigsis naujo, 2019 metais išrinkto prezidento pirmoji kadencija. Nejaugi taip ir yra: sumanyta eilinį kartą, tik jau su pasauliniu užmoju Lietuvą pavedžioti už nosies? Išdidžiai paskelbiant: „Lietuva pasirinko”?

Jau paskelbtas ir idėjų „pasirašymo” vajus, jis jau prasidėjo. Ar tik ne kažkurio iš kandidatų rinkiminė kampanija?

Jonas Basanavičius 100-čio proga gali nebesikelti iš kapo – Lietuva, anot jo, nebe-atsikvošės.



Susiję

Įžvalgos 4134791648185345958

Rašyti komentarą

35 komentarai

Anonimiškas rašė...

Taip, situacija su valdžios atstovais Lietuvoje siaubinga - tarsi aukščiausi valdininkai, pasitelkę žiniasklaidą ir mūsų visų sudėtus mokesčių pinigus, siektų sunaikint valstybę. Kita vertus, jei per metus - lietuviai taip ir nesupras, kad dviguba pilietybė - Lietuvos pabaigos pradžia - tai tiek ir tebūsim verti...:(

Anonimiškas rašė...

Labai teisingai pastebėta, kas prieš dvigubą pilietybę - tas prieš Lietuvą. Visa Europa turi dvigubą pilietybę, tai kodėl lietuviai turi būt atsilikę?

lietuvis rašė...

ką reiškia ''turi dvigubą pilietybę''? Tegul turi, gal gana lysti į š...tai Europai. Mūsų situacija kitokia. Kas norės grįžti, tas ir tegu turi pilietybę.

Donatas rašė...

Kokia prasmė iš tos dvigubos pilietybės? Kad emigrantai "vis dar galės jaustis lietuviais"? Nu ir kas kad jie jausis?

Anonimiškas rašė...

o tas žmogelis su vienguba tai bus žemesnės kastos ar kaip čia?

Anonimiškas rašė...

As pats esu emigrantas. Todel zinau nuotaikas. Praktiskai. Visi isvykusieji yra pikti "ant Lietuvos", As bandau aiskinti, kur tik yra proga - del jusu isvykimo - kalta valdzia, o Lietuva, tai - mes. Absoliuciai daugumaumai yra "dzin" ka daro valdzia Lietuvoje. Ji tai daro, kad pateisintu savo nieksybes. Absoliuti dauguma emigrantu - proletarai ir liumpenas. Jiems rupi pinigai, o ne pilietybe, kuri jiems "iki lemputes", Ta emigrantu maza dalis, kuri studijuoja universitetuose arba siltai isitaise - atmosferos nesukuria, o daznai, tik kelia audra arbatos stiklineje. Dviguba pilietybe pasinaudos tik aferistai ir politprostitutes.

Anonimiškas rašė...

Kam tas "tarsi". Tiesiai - naikina.

Anonimiškas rašė...

Jie grįš ginti tėvynės, jeigu kils kokia sunki situacija, tauta bus didesnė ir stipresnė. Dabartinė situacija tokia: gavai kitos šalies pilietybę, tai privalai atsikratyti lietuviškosios, antraip Lietuva išrašo baudas ir persekioja kaip nusikaltėlius. Kas norės ginti šalį kuri tave persekioja kaip kokį banditą.

SmikiZ rašė...

Konkrečiai, prašome. Negirdėjau, kad visos Europos valstybės turėtų dvigubą pilietybę.

SmikiZ rašė...

Klausimas tamstai. O kurią valstybę toks dvigubas pilietis gins, jeigu kils karas būtent tarp šių dviejų valstybių?

Anonimiškas rašė...

Šios turi:
Belgium, Bulgaria, Croatia, Republic of Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Latvia, Luxembourg, Malta, Poland, Portugal, Romania, Slovenia, Spain, Sweden.

Anonimiškas rašė...

Žinoma, kad Lietuvą, kas per klausimas?

Anonimiškas rašė...

joo,skaniai pasijuokiau iš to svaigstančio-" jie grįš ginti tėvynės".Cha,cha ,cha,cha,cha,cha,cha.Oi,nu negaliu:cha,cha,cha,cha,cha...Ainu nosinės,ne tik ašaros,bet ir snargliai iš to juoko pabiro.

Anonimiškas rašė...

Kad visai numirti iš juoko, galima pridėti: "ir jei neduosime dvigubos pilietybės, tai jie ir negins Tėvynės".

Chose rašė...

O ginti tai reiškia taip, kaip buvo „ginamas“ Krymas? Ar kaip čia...

Aurimas rašė...

As turiu dviguba pilietybe ir jauciuosi vertas Tevynes pilietis laikinai dirbantis uzsienyje. Reikia vienyti, o ne skaldyti lietuvius, tie kurie sneka pries dviguba pilietybe dirba Rusijos naudai.

Anonimiškas rašė...

Jeigu pilietybė bus atimta, tai žinoma, kad net teisiškai negalės ginti valstybės. Kaip gali svetimos valstybės pilietis ginti kitą valstybę? Ar Lietuvą galės ginti ir rusijos piliečiai? Jie jau Krymą apgynė.

Pikc rašė...

Jo, kas prieš globalizmą - tie rūsū agentaj! Bukiausio komentaro konkursas šioje temoje oficialiai atidarytas. Kol kas pirmauja du daugmaž panašaus lygio: apie "rusū agentus" ir "valstibe atima iš piliečiū pilietibę!" :)
P.S. Labai taiklus V. Radžvilo pastebėjimas: http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/vytautas-radzvilas.-dugnas. Tai jau tikrai dugnas, Nei pridėsi, nei atimsi.

Pikc rašė...

Įdomu stebėti, kaip liberastinė fauna, ATSISAKANTYS Lietuvos pilietybės ir savanoriškai įsipareigojantys svetimai, o ne savo valstybei (nes juk taip patogiau), rimta fizionomija vapa apie tai, kaip pilietybė iš jų ATIMAMA. O jau postringavimai, kaip jie urmu puls Lietuvos ginti... :D:D:D
Jau ne kartą sakiau - liberastija išties yra infantilų ideologija. Nes niekaip neįsivaizduoju, kaip nors kiek sveiko proto individas gali tikėtis, jog kas nors "užkibs" ir patikės, kad veikėjas, kurio pozicija yra "dėjau ant tos Lietuvos - bet, žinokit, gilei širdy esu patrijotas, todėl man reikia piliečio privilegijų!", išties ketina ką nors dėl Lietuvos daryti (apie aukojimąsi apskritai juokinga kalbėti). :)

Anonimiškas rašė...

Dviguba pilietybė tai kaip daugpatystė -kai kam patogu turėti Šiauliuose žmoną o Panevėžyje- meilužę.

Anonimiškas rašė...

Žmogus yra apgailėtinas tiek kiek pats apie save taip galvoja. Jeigu jūs manot, kad esat žemesnės kastos, tai taip ir yra.

Anonimiškas rašė...

Gera nuoroda. Radžvilas pasiekė dugną, na tas tai lyderis niekada nebus. Jokios vizijos, tik dejonės ir aimanos.

E. rašė...

Kad jau minit Basanaviciu, tai nepamirskit, kur jis vaziavo pinigu Lietuvos namams rinkti - ogi i JAV pas lietuvius emigrantus.

Anonimiškas rašė...

Gerb. A. Juozaitis visiskai tikslus ir taiklus- tai pseudo idejos brukamos visuomenes ir zmogaus mastymo pakeitimui ir deformavimui. Beja tai gali buti ilgalaike programa , tiksliau - klasta.
Gaila , skaitytojai visiskai to nepastebi ir inirtingai diskutuoja kazkokius ten pliusus ir minusus.
Problema cia dar gilesne, klausimas apie musu valstybes elito kokybe. Reikia imtis studijos apie ja "valdancias " idejas ir pseudo idejas.
Pasiguosti galeciau nebent tuo kad istorija paprastai nusluoja tokius elitus , anksciau ar veliau. Kaip nuslave prolenkiska slekta ir burokevicius.
Aciu autoriui uz astru zodi.


Pikc rašė...

V. Radžvilas labai taikliai pastebėjo degradaciją ir ją įvardino. Teiginys, jog TAI yra "dugnas", rodo GEROKAI iškreiptą mąstymą. Pagal tokią "logiką", ligos diagnozavimas yra jos pripažinimas ne pacientui, o pačiam diagnozuotojui - o ir apskritai, tik "dejonės ir aimanos". :)
P.S. Vis dėlto, esami požymiai verčia abejoti, ar sugebėsite įžvelgti tokios savo pozicijos absurdiškumą. ;)

Pikc rašė...

O, dar vienas "perliukas". Sąlygos, kuriomis tie žmonės emigravo, be abejo, "nesiskaito". :) "Argumentas" iš tos pačios serijos, kaip alach-babach nelegalų lyginimas su pokaryje nuo bolševikų bėgusiais lietuviais.

Pikc rašė...

P.S. Emigrantų mentalitetas, beje - juk irgi nesiskaito, ne? Nes juk koks skirtumas tarp TIKRŲ Lietuvos patriotų, kuriems net minties nekyla apie savo pilietybės atsisakymą svetimos valstybės naudai ir "mano tėvynė - kur lovys pilnesnis" kosmopolitų, kuriems Lietuvos valstybė - nusišvilpti, bet piliečio teisių tai norisi - nes taigi "MANO TEISĖS!"? :)

Anonimiškas rašė...

Tai tą ir sakau, Radžvilas negali būt lyderis.

Anonimiškas rašė...

Lietuvių nacionalistų problema yra tautos skaldymas. Va Pikc geriausiai tai iliustruoja. Vieni emigrantai yra patriotai, kiti emigrantai nėra patriotai, vieni nusipelno pilietybės, kiti valstybės išdavikai. Amžinos dejonės ir aimanos, kokie lyderiai toks ir judėjimas. Rankas nuleidę keiksnoja savus, vietoj to, kad iškėlę galvas žingsniuotų ir rodytų kryptį.
Nacionalistai turi gerbti savo tautą stiprinant jos įtaką, o ne pjaunant savus. Todėl kitų valstybių dešinės partijos ir turi didesnį palaikymą, nes gerbia savo žmones.

Pikc rašė...

Juokingiausia, kad "pabėdavojimai" apie "savų skaldymą" ateina iš dviejų nacionalistams priešiškų stovyklų - koloradų ir liberastų. Nei tie, nei tie nėra, nebus ir iš principo negali būti savi nė iš tolo. :)
P.S. O šitas "Vieni emigrantai yra patriotai, kiti emigrantai nėra patriotai, vieni nusipelno pilietybės, kiti valstybės išdavikai." rodo elementarų nesupratimą, kas keliose eilutėse juodu ant balto parašyta. Antra vertus - ko čia stebėtis? ;)

Pikc rašė...

O ką aš sakiau dėl gebėjimo įžvelgti tokios savo pozicijos absurdiškumą? Kaip sako, QED. :)

Anonimiškas rašė...

Su tokiais lyderiais kaip nuolat besiskundžiančiu, bet nieko nedarančiu Radžvilu ar gyvenimo prasmės ir naujų religijų ieškotoju Jokubaičiu, ir patrankų mėsa kaip Pikc - dešinė Lietuvoje neegzistuoja. Tokių versknių nesu matęs nei vienoje Europos dešinėje.

Pikc rašė...

Tykro egzperto gilemintiškos yžvalgos, kurios, be abejaus, yra itin adekvačios beigi didžei viartingos... nebent kokių liberastikų akimis žiūrint. :)

Anonimiškas rašė...

Mažai kur su Juozaičiu politinėje plotmėje mūsų nuomonės sutinka. Bet ne šį kartą. Galvoju lygiai taip pat dėl dvigubos pilietybės. Sutinku, kad gali būti suteikta dviguba pilietybė išimties tvarka, bet tik jau ne visiems. {mogus iųvažiavo iš Lietuvos, taigi apsisprendė arba dar turi apsispręsti, kas jis toks. Balsuosiu prieš dvigubą pilietybę (su išimtimis, kaip ir numato KT). Toks pilietybės dalinimas man primena ledų dalinimą Uspaskio atrakcijonuose. Negali žmogus ant dviejų kėdžių sėdėti.

kest turbo rašė...

o kur paties A.Juozaičio idėjos? Aš šį idėjų vajų išpliekiau "Pressjazz" studijoje pas A.Naką https://www.youtube.com/watch?v=cmAnSW3VX0E bei pateikiau savo požiūrį: "pagrindinė idėja yra Lietuvai akivaizdi: gerovės valstybės daugumai sukūrimas

item