Alvydas Jokubaitis. „Jeigu esi demokratas, esi populistas“

propatria.lt nuotrauka  Reaguodami į žiniasklaidoje populiarėjančius ir net mokslininkų skleidžiamus aiškinimus apie populizmo iškilim...

propatria.lt nuotrauka 
Reaguodami į žiniasklaidoje populiarėjančius ir net mokslininkų skleidžiamus aiškinimus apie populizmo iškilimą ir tariamą grėsmę demokratinėse šalyse, dalinamės būtent populizmo problemai skirtu trumpu fragmentu iš profesoriaus Alvydo Jokubaičio pasisakymo Vilniaus knygų mugėje vykusiame jo knygos „Liberalizmas kaip pilietinė religija“ pristatyme. Teksto apačioje rasite viso renginio vaizdo įrašą su A. Jokubaičio ir V. Rubavičiaus pasisakymais. 

Tikriausiai visi girdėjo šiandien vaikštantį žodį „populizmas“. Šalia politinio korektiškumo dabar populizmas vienas įdomiausių ir sunkiausiai suprantamų dalykų. 

Žodyje „populizmas“ populus reiškia liaudį, kaip ir žodyje „demokratija“ demos reiškia liaudį. Lietuvos Konstitucijoje parašyta, kad suverenas šioje valstybėje yra Tauta, o tai reiškia liaudis. Paprasčiau kalbant, žmonės patys save valdo. 

Taigi kai rinkimus demokratiškai laimi Lenkijos, Amerikos Valstijų ar Vengrijos liaudis, kyla klausimas, kas čia blogo? Nenoriu kalbėti apie Trumpo asmenį, tačiau tai yra žmonių pasirinkimas. Visi mes esame populistai, nes jeigu esi demokratas, esi populistas. 

Tačiau dabar tai ignoruojama. Net mokslininkai pradėjo vartoti šitą vertinančią sąvoką. Atkreipkime dėmesį: jeigu man kažkas nepatinka, aš jį diskredituoju vadindamas populistu. Romos Respublikos laikais populiarų (populares) partija, Lietuvoje prieš karą buvo liaudininkų partija ir viskas buvo tvarkoje. Tačiau šiandien turime naują mąstymo logiką, pagal kurią, jeigu laimi ne tie, kurių norėjai, tai yra, jeigu laimi ne liberali demokratija, tai yra kažkaip blogai, o tam „blogai“ įvardyti ištraukiamas keiksmažodis „populistas“. 

Jeigu būtų ištraukiamas keiksmažodis „demagogas“ – seniai girdėtas žodis – viskas būtų aiškiau ir net senovės graikai suprastų. Tačiau populizmo sąvoka turi labai gudrią potekstą. LRT laida „Panorama“ nuolatos naudoja šią sąvoka. Jie su tokiu keistu pasimėgavimu nuolat sako „Vengrijos populistai“. Tas piktnaudžiavimas šiuo vienu žodžiu yra labai stiprus. 




Susiję

Įžvalgos 8356714174161335571

Rašyti komentarą

16 komentarų

Anonimiškas rašė...

Juk visa Pro Patria yra populistai. Čia rimtu veidu nagrinėjamos ekonominės idėjos neparemtos jokiomis empirinėmis žiniomis.
O Jokubaitis yra atskiras atvejis, kuris reikalauja, kad Europos Sąjunga suteiktų jam gyvenimo prasmę. Pažiūrėjau tą video, tai jis net nežino kas yra liberalizmas, o apie tai parašė knygą. Demagogas labai puikus žodis, kuris apibudina šį žmogų.

Anonimiškas rašė...

Anonimiškam, 11:44, jei taip rašai, galimi atvejai, arba liaudiškai tariant, kvailas, arba trolis, Pro Patrija, šviesių minčių portalas, liberalizmas taip pat mintys, tik jos eina piniginėm gijom, o pinigas neturi ribu, o be ribu visada kelias veda į nežiną.

Pikc rašė...

"arba liaudiškai tariant, kvailas, arba trolis" - Kodėl būtinai "arba-arba"? Juk laisvai gali būti "ir-ir". ;)

Anonimiškas rašė...

Jokubaičiui jokio skirtumo nėra tarp religijos, filosofijos, politikos ir ekonomikos teorijos. Jis viską suplaka į vieną vietą ir net nedugeba paaiškinti kas yra liberalizmas.
Pažiūrėkite video, per 20 minučių taip ir nesugebėjo išlementi rišlios minties. Tik pakartojo liberalai, laisvė, liberalizmas ir pan. kokiu 500 kartų. Taip pat jis nesupranta, kad gyvena liberalioje šalyje. Čia tai juokingiausia.
Aš galiu surašyti pagrindines liberalias idėjas: žodžio laisvė, spaudos laisvė, laisva rinka, lasivė pasirinkti religiją, žmogaus teisės, demokratinės visuomenės, lyčių lygybė, valstybių bendradarbiavimas. Visa tai yra Lietuvoje, Europoje ir visame Vakarų pasaulyje.
Jeigu Jokubaitis nori atsisakyti šių idėjų - tegul važiuoja į Šiaurės Korėją.

Anonimiškas rašė...

Gana primityvioje propatrijoje ganosi daug atrajojančių ir nemažai knisančių (kai kurie skeltanagiai ir kriuksi, ir ragus turi), bet tu bandai visus pranokti kvailumu. Liberalizmas jau 150 metų nebesugeba pats savęs apsibrėžti, tomų tomai šviesiausių protų ginčų prirašyta, o čia išlenda kaimo Pilypas ir pareiškia, kad viską paaiškins vienu sakiniu :)))

Nežiniukas rašė...

Šiaip liberalizmas mėgsta aiškinti žodžių prasmę. Taigi, reiktų anonimui paaiškinti, kas turima omenyje kalbant tokius žodžius: religija, laisvė, lytis, žmogaus teisės ir visa kita, kas buvo parašyta.

O jei kalbėsime apie tas laisves ir demokratijas, tai mes jas visas jau turėjome dar prie komunistų Tarybų sąjungoje. Visa tai net Tarybų sąjungos konstitucija garantavo. Bet kadangi tais laikais žmonės buvo tamsūs ir acilike, tai jie tomis laisvėmis nebandė naudotis. Keletas bandė, bet jie tapo pavyzdžiu, kad gal geriau tomis laisvėmis nesinaudoti.

Tikiu, kad ir liberalioje Lietuvoje (gal geriau sakyti - liberakomunistinėje) visos teisės ir laisvės egzistuoja. O naivuoliai, kurie bando naudotis tomis laisvėmis, mūsų "laisvos" purvasklaidos kaip minimum apšaukiami populistais.

Anonimiškas rašė...

Tai kad kaip tik priešingai. Bet kuris norintis teisėmis ir laisvėmis pasinaudoti norintis tuojau pat puolamas minios. Ta puolanti minia šiais laikais populistais vadinama. Ir tai ne tas pats žodis iš romėnų leksikono. Žodžiai keičia prasmę. Ir simboliai.Pvz. negras ir svastika jau nebe tas pat, kas buvo XX amziaus pradzioje. Jokubaitis to negali nežinoti, Todėl jo nuostaba kiek per daug apsimestinė.

Pikc rašė...

"Bet kuris norintis teisėmis ir laisvėmis pasinaudoti norintis tuojau pat puolamas minios." - kas IŠ TIKRŲJŲ sakoma: "ta bjeuribe -istū ir fobū visuomene niekajp nenori leistis "perauklėjama", kad giventū pagal skreudžemū varkšū mažumū kapriz... oj, t.y. nor... oj, t.y teises ir laisves!" :)
P.S. Tai, kad vis išlendančių "pasaulio pertvarkymo" ideologijų (marksizmas/komunizmas, nazicmas, fašizmas, liberal-neomarksizmas) apologetai pradeda "progresyviai" (dažniausiai - iškreiptai) "aiškinti" žodžių ir simbolių prasmę, NEREIŠKIA, kad tie žodžiai ir simboliai tą prasmę pakeitė - tai tiesiog reiškia, kad kažkas sugalvojo įvesti naują (dažniausiai - ideologizuotą ir iškreiptą) jų interpretaciją. ;)

Anonimiškas rašė...

Tikriausiai liberalų tarpe yra daug fanatiku, o fanatikai tame pačiame lygmenyje kaip ir šizofrenikai, o su tokiu ginčiai yra beprasmiški, nors šizofrenikai minčių turi nemažai, tikrai daugiau, nei kvaili troliai dirbantys už atlygį.

Anonimiškas rašė...

Čia nėra ko ginčytis. Viskas labai paprasta, Jokubaitis yra prieš liberalias idėjas, kurias galiu pakartoti: žodžio laisvė, spaudos laisvė, laisva rinka, laisvė pasirinkti religiją, žmogaus teisės, demokratinė visuomenė, lyčių lygybė, valstybių bendradarbiavimas.

Jeigu jūs palaikote Jokubaitį, tai esate prieš žodžio laisvę, už spaudos kontrolę, už kontroliuojamas rinkas, prieš religijos laisvę, nepalaikote žmogaus teisių ir demokratinės visuomenės, manote, kad viena lytis yra aukščiau už kitą ir esate priešiškai nusistatę kitų valstybių atžvilgiu. Man tai skamba kaip Šiaurės Korėja. Nemanau, kad sveiko proto žmogus būtų prieš liberalizmą.

Anonimiškas rašė...

Tavo paaiškinimas skamba blogai. Jis primityvus ir iškraipo tai, ką sako Jokubaitis, jeigu nepasakius stipriau - meluoja apie tai, ką sako Jokubaitis. Girdėjau jį kalbantį ir skaičiau jį rašantį. Nieko panašaus niekada jis neteigė ir neleido suprasti. Reikia būti tikrai liguistos vaizduotės, kad galėtum Jokubaitį taip interpretuoti. Net Radžvilas, kuris daug piktesnis ir radikalesnis, to nesako.

Anonimiškas rašė...

joo,pagarba p. Jokubaičiui ir dar ačiūdie,kad tokių žmonių kaip Jokubaitis ir Rubavičius Lietuvoje yra.Nuo tos vienos nuomonės,kaip sovietmečiu (kurią beje vis dažniau pradėjo skleisti ir Nacionalinis Transliuotojas),jau vemti norisi.

Anonimiškas rašė...

Aiškiai neskiriate seno gero liberalizmo (net gaila jo nebesant) nuo dabartinės totalitarinės, liberalmarksistinės ir leftistinės jo karikatūros. Daug kas sako, kad ta liberalizmo transformacija buvo neišvengiama - Apšvietoje glūdėjo pernelyg stiprus velniavos užtaisas.

Pikc rašė...

Na, nieko keista, kad primityvi fauna primityviai ir aiškina - keista tik, kad dar nepradėjo "kas ne liberastas, tas nacius-fašius" giesmelės. Nors, tiesą sakant, gi pradėjo - tik kitais žodžiais. Palyginkim su tos faunos "dvasios ir proto brolių" pareiškimais iš serijos - "jei jūs prieš komunizmą, reiškia, prieš darbininkų ir valstiečių teises, prieš laisvę-lygybę-brolybę, prieš tarptautinį bendradarbiavimą, reiškia, už vergovę, išnaudojimą, imperializmą, karus. Nemanau, kad sveiko proto žmogus būtų prieš komunizmą." Sakysite, nepanašu? ;)

Anonimiškas rašė...

Va būtent tą ir norėjau jums patiems parodyti, kad nei vienas iš jūsų neprieštarauja liberalioms idėjoms ir jas palaikote. Nes jos yra šiuolaikiškos bendruomenės pagrindas.

ale, rašė...

Liberalai jokie ne fanatikai. Tai ne savarankiškai veikiantys asmenys, o panašūs į šunis, su visomis šeimininko užgaidomis sutinkantys ir pasiryžę bet kokią jo užduotį stumti su begaliniu nuolankumu ir netgi įniršiu. Būtent todėl jie nuolatos kelia vis naujus ir naujus reikalavimus kitiems, o patys nusiplauna, vos tik jiems užduodamas klausimas.

item