Vytautas Sinica. „Iš LRT lėšų panaudojimo tyrimo išloš visi“

D. Pipo (DELFI) nuotrauka  Politologo Vytauto Sinicos komentaras apie parlamentinę tyrimo komisiją LRT finansų panaudojimui tirti „Žini...

D. Pipo (DELFI) nuotrauka 
Politologo Vytauto Sinicos komentaras apie parlamentinę tyrimo komisiją LRT finansų panaudojimui tirti „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“. Kalbina - Aurimas Perednis. Laidos įrašą galite perklausyti šioje nuorodoje.

- Komisijos ir parlamentiniai tyrimai atrodo labiau būdas vienas kitą „valgyti“ šiuolaikinėje politikoje. Ar matote po tuo kokius kitus interesus? Ar yra iš to „valgymo“ naudos visuomenei?

- Apskritai parlamentiniai tyrimai, kadangi paprastai būna politikų rengiami vieni prieš kitus, iš tiesų būna skirti „valgymui“, o ne tiesai išsiaiškinti. Taigi juos vertinu skeptiškai. Tačiau šioje situacijoje, į kurią LRT veiksmų buvo pastatytas Seimas, manau, geriau tai, kad pradėjo parlamentinį tyrimą, nei kad nebūtų pradėję nieko.

- Sakote geriau. O kokios vertės iš to žmonėms?

- Skaidrumas ir aiškumas. Geriausia būtų buvę, jeigu Seimui pateikus klausimus, kuriuos pasirašė tikrai ne vien valstiečiai, būtų buvęs ir LRT atsakymas į visus tuos klausimus, nesidangstant po konfidencialumais. Tačiau kai tie konfidencialumai „sutrukdė“, reikėjo vienokio ar kitokio būdo išsiaiškinti LRT finansų naudojimą. 

Išsiaiškinti, kaip dabar yra keliamas klausimas, siekiama iš esmės apie efektyvumą. Manau, niekas nesitiki LRT veikloje rasti nusikaltimų, kaip ir opozicija nesitiki rasti Ramūno Karbauskio nusikaltimų savo komisijos tyrime. 

- Tiesą sakant, šito mes nežinome... galima tik svarstyti, o ką ten ras, tik laikas parodys.

- Be abejo. Tačiau pagrindinis klausimas yra, ar efektyviai naudojamos LRT lėšos. Todėl nekeista, kad LRT pati iniciavo kreipimasi į valstybės kontrolę. Valstybės kontrolės tyrimas, kaip jie paprastai atrodo, nebūtų žiūrėjęs ir vertinęs tokių dalykų kaip „ar reikia kelis šimtus darbuotojų turinčiai LRT papildomai iš šalies samdyti prodiuserinių kompanijų siūlomus kelis šimtus laidų per metus?“, „ar negali to padaryti savais resursais, nuolatinių darbuotojų pajėgomis?“. Į tokius klausimus Seimas, ko gero, tikisi atsakyti. 

- Tad kas ką dabar šioje politinėje galios kovoje laimės?

- Man nuo pat šios istorijos pradžių atrodo, kad tai yra kova dėl pasitikėjimo visuomenėje. Valstiečiai yra išbarstę labai daug pasitikėjimo per pirmuosius darbo Seime metus ir, pavadinkime, turi mažiau ką prarasti. LRT turi daugiau ką prarasti, kaip ir konkrečiai šio skandalo sukūryje esantys žurnalistai. Tuo pačiu ir valstiečiams, jei šie žurnalistai praranda visuomenės pasitikėjimą, tampa lengviau atstovėti kritikos strėles. Taigi manau, kad daugiau laimėti šioje situacijoje gali valstiečiai.

Tačiau visuomenė išlos bet kuriuo atveju atveju, nes žinosime tai, ką reikia žinoti – tiek apie LRT, tiek ir apie Ramūno Karbauskio finansus. 


Susiję

Vytautas Sinica 8532306096372218642
item