V. Rubavičiaus persekiojimo tyrime policija bedantė

propatria.lt nuotrauka  Itin kritišku požiūriu į valstybėje vykstančius procesus garsėjantis rašytojas ir filosofas Vytautas Rubavičius...

propatria.lt nuotrauka 
Itin kritišku požiūriu į valstybėje vykstančius procesus garsėjantis rašytojas ir filosofas Vytautas Rubavičius gruodžio viduryje sulaukė grasinimų susidoroti. Nors šią žinią dalis visuomenės sutiko kaip pasikėsinimą į laisvą mintį ir žodį, teisėsauga į viską pasižiūrėjo pro pirštus. O grasinimai kūrėjui tęsiasi. Kas turi atsitikti, kad grasinimas nužudyti žmogų policijai atrodytų realus?

Priminsime: lygiai prieš mėnesį V. Rubavičiaus gyvenimą sudrumstė nekasdieniški įvykiai. Gruodžio 11-ąją buvo įsilaužta į kultūrologo kompiuterį. Jam adresuotos ne itin malonius išgyvenimus žadėjusios žinutės: „išgyvensi iki Kalėdų“, „pakasim“. Leista suprasti, kad jo neapsaugos nė Seimo narys Povilas Urbšys, buto šeimininkui kalbant su sūnumi monitoriuje ėmė rastis frazės, liudijančios, kad jų pokalbių klausomasi, o priėjus prie lango, atsirado įrašas „nespoksok langan“. Kai kurias žinutes kaip įrodymą kompiuterio ekrane buvo pavykę užfiksuoti mobiliuoju telefonu, tačiau vakare krautis paliktas telefono aparatas paslaptingai iš namų dingo. Kitą rytą jis atsirado koridoriuje, tačiau nuotraukų su grasinančiais įrašais nebebuvo.

Pasijutęs esąs kontroliuojamas, V. Rubavičius parašė pareiškimą policijai ir informavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK). Išgirdę šią fantastinio filmo vertą istoriją, 37 parlamentarai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, o NSGK pirmininkas Vytautas Bakas paprašė į tyrimą įsitraukti Valstybės saugumo departamentą.

Generalinė prokuratūra pavedė tyrimą atlikti policijai. Lygiai taip pat pasielgė Valstybės saugumo departamentas. O policija padėjo tašką. Naujųjų išvakarėse, gruodžio 29-ąją, Vilniaus miesto trečiojo policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja Dovilė Švabauskienė nusprendė, kad nieko neįvyko. Taip galima suprasti iš jos priimto nutarimo atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą. Atrodo, nebuvo grasinimo nužudyti, neteisėto asmens būsto neliečiamumo pažeidimo, neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo ir pan. Tarsi visa tai V. Rubavičius būtų išsigalvojęs.

„Medžiagos tikslinimo metu nustatyta, kad niekas kitas, išskyrus pareiškėją ir jo sūnų, neturi prieigos į pareiškėjo butą, objektyvių duomenų, kad į pareiškėjo butą buvo įsibrauta ar įsilaužta, negauta“, o „grasinimas nužudyti ar sunkiai sutrikdyti kito žmogaus sveikatą turi būti konkretus ir realus“, - taip rašoma policijos nutarime.

Kas turi atsitikti, kad policija patikėtų, jog išties grasinama žmogaus gyvybei?

„Grasinimas nužudyti turi būti realus, t.y. žodžiai arba pareiškimas turi sietis su tam tikrais veiksmais, pasiruošimu ir t.t., nes yra suformuota teismų praktika. Netgi ginče, jeigu žmogus pasako, kad nužudys, tai nepripažįstama nusikaltimu, o pripažįstama emocijomis“, - aiškino policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.

Beje, tą pačią dieną, t.y. užvakar, kai V. Rubavičius gavo atsakymą iš policijos, vakare jo kompiuteryje atsirado įrašas: „Rubai, tau zopa greitu metu“.

- Kokios išvados peršasi išgirdus apie atsisakymą pradėti ikiteisminį tyrimą? - paklausėme Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Vytauto Bako.

- Iš to nutarimo formuluočių vienareikšmiško atsakymo, kad tyrimo nereikia pradėti, nerandu. Priešingai. Rašoma, kad iš surinktos medžiagos matyti, jog buvo keičiami tuo metu prieinamo Wi-Fi taškų bevielio tinklo pavadinimai, kurie adresuojami pareiškėjui. Reiškia, kad tyrėjas nustatė, jog pono Rubavičiaus teiginiai tarsi ir teisingi, bet kažkodėl daro išvadą, kad tai nėra įsilaužimas į kompiuterį ir kad dėl to nereikia pradėti ikiteisminio tyrimo. Jeigu yra taip, kaip rašo pareiškėjas, Baudžiamojo kodekso straipsnis numato atsakomybę už asmens terorizavimą. Jeigu tyrėjai tokią prielaidą daro, jie turėtų pradėti tyrimą, kad tas prielaidas išsiaiškintų. Manyčiau, pareiškėjui reikia kreiptis į prokuratūrą ir tą sprendimą skųsti.

- Policija net nesiruošia ieškoti Vytautą Rubavičių terorizavusio asmens, o po atsisakymo tirti V. Rubavičius vėl sulaukė panašaus grasinimo ir net nufotografavo...

- Jeigu jau turi įrodymą, nes nutarime rašoma, kad nuotraukų nėra, tegul rašo Generalinei prokuratūrai, kad ir toliau jis jaučiasi nesaugiai, grasinama, ir kad panaikintų šį nutarimą. Aš šiai istorijai skyriau daug dėmesio, prieš šventes kalbėjau su policijos generaliniu komisaru, paprašiau, kad į šią situaciją būtų pasižiūrėta rimtai. Bet jeigu kartojasi... Čia visokių gali būti istorijų. Kas nors gal nori sudaryti tyčia įspūdį, kad štai valdžia bloga, gal nori sukiršinti su spec. tarnybomis. Artėja Sausio 13-osios renginiai, o žmogus, kalbu apie V.Rubavičių, yra iškili asmenybė, Lietuvoje žinomas, gerbiamas, todėl maža kas gali norėti surengti provokaciją.

Parengė Jaunius Pocius


Susiję

Vytautas Rubavičius 8823404002109774654
item