„Talka kalbai ir tautai“ kviečia Sausio 13-ąją švęsti su valstybingumo simboliais, o ne su „Neužmirštuole“

Visuomeninė „Talka kalbai ir tautai“ kreipiasi į visuomenę, ragindama Laisvės gynėjų dieną minėti segint laisvės kovotojų visais laikais ...

Visuomeninė „Talka kalbai ir tautai“ kreipiasi į visuomenę, ragindama Laisvės gynėjų dieną minėti segint laisvės kovotojų visais laikais brangintus valstybingumo simbolius, o ne politikų vietoje šių simbolių aktyviai populiarinamą „neužmirštuolę“. Talka skelbia, jog nepalaiko politizuotos Sausio 13-ajai skirtos vadinamosios „Neužmirštuolės“ akcijos, vietoje patriotų krauju aplaistytų Lietuvos valstybingumo simbolių – Vyčio, Gedimino stulpų ir Trispalvės – peršančios abstraktų, su kova už Lietuvos laisvę ir tautos bei valstybės simbolika nieko bendra neturintį „neužmirštuolės“ naujadarą. Talka akcentuoja, kad „neužmirštuolės“ ženklas niekaip nesusijęs su Lietuvos nepriklausomybės gynėjus žygdarbiui įkvėpusia laisvos tėvynės vizija. Retoriškai klausiama: „Ar regite Joną Basanavičių arba Adolfą Ramanauską-Vanagą su dirbtine „neužmirštuole“ atlape?“

„1940 m. Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvos Respubliką, visi Lietuvos valstybingumo simboliai buvo uždrausti. Už jų naudojimą iki pat Atgimimo buvo taikomos griežtos bausmės. Tačiau šie simboliai iš viešojo gyvenimo nedingo, jie ir toliau buvo naudojami pogrindyje. Tautos brangintus valstybės simbolius keičiant istoriškai Lietuvai ir tautai nieko nereiškiančiu ženklu, Lietuvos piliečių atmintis ir dėmesys nukreipiami nuo savo tautos ir valstybės laisvę įtvirtinusių istorinių simbolių į abstrakčias aukas už abstrakčią neapibrėžtą laisvę. Tokia laisvės samprata skirta ugdyti pasaulio piliečius. Ne už tai buvo kovota ir Sausio 13-ąją, kai aukos krito turėdamos labai aiškų tikslą – apginti tautos laisvę atkurti nepriklausomą valstybę ir pačiai ją valdyti. Sausio 13-ąją Seimo gynėjai stovėjo už savo tautos ir valstybės, o ne kieno nors kito laisvę. Daug amžių kovą už Lietuvos laisvę įprasmina Vytis ir Gediminaičių stulpai, jau šimtą metų Lietuvos valstybingumo simbolis yra Trispalvė“, - primena Sausio 13-ąją Seimo gynėjus dvasiniu palaikymu stiprinęs kunigas Robertas Grigas. 

Talka atkreipia dėmesį, jog „Neužmirštuolės“ akcija yra vienos partijos – Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – viešųjų ryšių projektas. 

„Nors savaime partijos iniciatyva nėra blogai, šiuo atveju akivaizdžiai stengiamasi pakeisti visuomenės sąmonėje esančius valstybinius simbolius naujais, itin daugiaprasmiais ir atsietais nuo konkrečių laisvės kovų, o kartu steigiant naują laisvės kovų suvokimą. Tarp tą darančiųjų yra TS-LKD partijos ir frakcijos nario Mykolo Majausko vadovaujama Kovų už laisvę atminimo asociacija „Neužmiršk“, finansavusi „Neužmirštuolių“ leidybą. 2014 metais, kai pradėta „Neužmirštuolių“ akcija, ją koordinavo ir žiniasklaidoje populiarino TS-LKD vykdomosios sekretorės M. Navickienės pavaduotoja Aistė Gedvilienė, 2016 m. nesėkmingai kandidatavusi Seimo rinkimuose ir pati nurodžiusi „Neužmirštuolę“ kaip vieną TS-LKD organizuotų akcijų. Pirmuoju „Neužmirštuolės“ ambasadoriumi buvo TS-LKD partijos ir frakcijos narys, tuomet politines ambicijas dar neigęs Tadas Langaitis. Akciją oficialiai rėmė vienintelė TS-LKD partija ir įvairios jos asocijuotos struktūros: Jaunųjų konservatorių lyga, Jaunieji krikščionys demokratai, TS-LKD sudėtyje esanti Politinių kalinių ir tremtinių sąjunga“, - faktus vardijo filosofas dr. Laisvūnas Šopauskas. 

Kreipimosi autoriai pabrėžia, jog daug geros valios ir patriotiškų žmonių geraširdiškai remia ,,Neaužmirštuolės“ akciją nesusimąstydami, kad šis vajus skirtas nupolitinti šalies piliečius, jų sąmonėje atsieti asmeninės laisvės troškimą nuo tautos laisvės ir valstybės nepriklausomybės simboliuose įtvirtintų idealų. 

Visuomenė raginama Laisvės gynėjų dieną švęsti puošiantis valstybingumo simboliais, o taip pat nepritarti Švietimo ir mokslo ministerijos remiamam „Neužmirštuolių“ dalinimui mokyklose, vietoje to verčiau supažindinant vaikus su tikraisiais valstybingumo ir laisvės kovų simboliais. 


Susiję

Talka 445374323061172114

Rašyti komentarą

17 komentarų

Anonimiškas rašė...

Nebūkime avinų banda ir nesisekime kažkokios neužmirštuolės. Turime branginti istorinius , tautos išlaikytus, iškovotus ir įtvirtintus simbolius. Ačiū, kad paaiškinote kokios partijos tai yra projektas, net koktu kaip nori pasisavinti istoriją savo naudai. Atrodo, kad prie Seimo naktimis budėjo, dainavo ir gynė tik vienos partijos atstovai. Tai nesąžininga ir neteisinga.

Pikc rašė...

Ta proga verta prisiminti ir aktualumo nepraradusį T. Baranausko straipsnį: http://alkas.lt/2016/01/11/t-baranauskas-sausio-13-osios-neuzmirstuoliai-chamizmas-keicia-pasiaukojima/
Kas dar nežino - bus proga "artimiau susipažinti" su tą popierinę "žydrąją spaliukų žvaigždutę" agresyviai "prastūminėjančia" "nezabūdkininkų" fauna. ;)

Anonimiškas rašė...

Ak, tos žydrutės...

Anonimiškas rašė...

Pataisymas: " Ach, tie žydrieji" - visi be išimties.

Anonimiškas rašė...

Aš palaikau neužmirštuoles, juk Vytis yra Lietuvos herbas. Reikia būti subtilesniais nors kartą per metus.

Anonimiškas rašė...

Man labai liūdna, kad eilinį kartą vaikai karpo gėlytes ir segsis jas mokykloje. Nes mokytoja sakė, kad ši gėlytė reiškia "neužmiršk". Na skamba kaip neužmiršk paruošti namų darbų, išsivalyti dantų... Aš vaikui pasakiau, kad ši gėlė su mūsų istorija neturi nieko bendro. Man yra labai nemalonu, kad laisvoje Lietuvoje aš kaip mama turiu aiškinti savo vaikui, o mokykloje sako ką kitą. Ar tai yra laisvė? Namie turime ženklelių su valstybės simboliais, bet ar vaikas segsis juos, kai visi bus su gėlytėmis? Na jausmas toks, kad nenorės išsiskirti iš kitų. Tai dabar turėsiu įkalbėti segtis abu ar kaip? Ar neišgirsiu atstok mama su savo tais ženkliukais... visi gi bus su gėlytėmis... O užaugusi ši karta su gėlytėmis Lukiškių a. turbūt pasodins gėlyčių, na kad niekas neužmirštų...

Anonimiškas rašė...

joo,jūs teisi.Aš saviškiams irgi pasakiau,kad segtųsi Trispalves.Kuo daugiau tokių sąmoningų tėvelių bus,tuo ta nezabudkių akcija greičiau pasibaigs.

Nežiniukas rašė...

Teisingai tovarišč,

Aš irgi palaikau mintį, kad ne Vytį,Trispalvę ar Gedimino stulpus reikia segėti.

Kadangi prie Lietuvos nepriklausomybės prisidėjo visų tautų ir tautybių žmonės, siūlau ta proga pasipuošti vaivorykštėmis. Būsime net labai subtilūs.

Pikc rašė...

Nežiniukas visiškai teisus. Ir apskritai - taigi Sausio 13-ją ne už Lietuvos kaip valstybės nepriklausomybę kovota, o tiesiog šiaip už "laisvę" - tad valstybės simboliai išvis "ne prie ko". O dėl vaivorykščių - labai gera mintis, tik reiktų, kad jos būtų šešių spalvų - tada bus ne tik subtilu, bet ir liberalu beigi politkorektiška (nu, ir būtų "raising awareness"). O jeigu dar kartu su nezabūdke, tai išvis būtų tiesiog idealus Anūko partijos viartibiniū nuostatū atspindys. Vienžo, palaikom - sekitės. "Visų (šešių) spalvų liberalai - vienykitės!"

Pikc rašė...

"Man yra labai nemalonu, kad laisvoje Lietuvoje aš kaip mama turiu aiškinti savo vaikui, o mokykloje sako ką kitą." - o juk tiesiog "iki skausmo" kai ką primena, ne? ;)
Ir šiaip kai pagalvoji: sėdime sajūze, valdžios funkcija - vykdyti "centro" nurodymus, per masines dezinformacijos priemones ir švietimą vykdoma indoktrinacija, nes gi yra tik viena teisinga ideologija, vaikai mokyklose mokomi elgtis "kaip partija liepė", homjaunimo aktyvistai aršiai kovoja su "vis dar pasitaikančiomis buržuazinio nacionalizmo apraiškomis"... Déjà vu, déjà entendu. :)

SmikiZ rašė...

Na. toks delfis irgi pries savo logotipo žydrutę prisisegė ... :)

Nežiniukas rašė...

Tai aš ir turėjau omenyje tą tikrąją vaivorykštę - iš 6 spalvų. Visa progresyvioji žmonija žino, kad vaivorykštė yra ne fizikinis reiškinys (nors atsiranda ir tokių retrogradų), o tik socialinis konstruktas. Tas, kas teigia, kad vaivorykštė - 7 spalvų, tas vatnykas, Putino agentas ir nusistatęs prieš laisvę.

Pikc rašė...

Labai teisingi, progresyvūs pastebėjimai.

Rasa rašė...

Na šiaip jau gal tiesiog reikėtų visus šviesti, kad neužmištuolė yra masonų ženklas ir kad įvedus į google "mason forget-me-not buy", galima tuo nesunkiai įsitikinti:)

http://www.ebay.co.uk/bhp/masonic-gifts

https://www.amazon.co.uk/s/ref=sr_pg_2?rh=n%3A11052681%2Ck%3AMasonic+Forget-me-Not&page=2&keywords=Masonic+Forget-me-Not&ie=UTF8&qid=15156193


Rasa rašė...

Dar akivaizdžiau viskas matosi, kai į google įvedi "masonic forgetmenot" ir paprašai vaizdų, kurių ten be pabaigos

https://www.google.lt/search?biw=1366&bih=588&tbm=isch&sa=1&ei=r4VWWtCXCYrA6ASZppaoBw&q=masonic+forget+me+not&oq=masonic+forgetmeno&gs_l=psy-ab.1.0.0i19k1l3.81702.89265.0.91773.5.4.1.0.0.0.76.282.4.4.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.2.133....0.sQJ33Z-HeUo

Pikc rašė...

Na, ne tik masonų - http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/algimantas-zolubas.-quo-vadis-kur-eini-ts-lkd.
Čia standartiškai liberaliai - ta popierinė žydra spaliukų žvaigždutė yra labai "talpi prasmėms". :)

Mauras rašė...

juokingas tas lietuviškas noro pakovoti su savais "kas didesnis Lietuvos patriotas" sindromas. Kvepia provincija ir nesuvokimu, kad mūsų čia nedaugėja, nesvarbu kokiais ženklais meilę tėvynei bereiškiančių, o jaunimo saviraiška ir formos, kuriomis pasireiškia dabarties ir praeities suvokimas skiriasi nuo gimusių tarpukariu. TS-LKD net jei norėtų (jokių to įrodymų nepateikta, viskas laužta iš piršto) neturi magiškų galių įpiršti ir pakeisti jaunimo sąmonėje vieną simbolį kitu, dėl ko taip nerimauja budintys nepriklausomybės sargyboje mohikanai. Tik veikla labiau panaši į kovą su vėjo malūnais.

O kai kuriems komentatoriams šalia jau įrodytos masonų rankos dar reiktų paieškoti įrodymų, kad neužmirštuolė yra sionistų ir jėzuitų, rengiančių pasaulinį sąmokslą, ženklas. Internetas platus, pasistengę neabejoju rasite...

item