Seime siūloma pradėti parlamentinį LRT finansinės veiklos tyrimą

propatria.lt nuotrauka  Pirmadienį, sausio 8 d., Seime registruotas Seimo nutarimo projektas dėl laikinosios tyrimo komisijos sudarymo ...

propatria.lt nuotrauka 
Pirmadienį, sausio 8 d., Seime registruotas Seimo nutarimo projektas dėl laikinosios tyrimo komisijos sudarymo ir pavedimo jai atlikti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) valdymo, finansinės bei ūkinės veiklos parlamentinį tyrimą.

Nutarimo projekto preambulėje pažymima, kad laikinoji tyrimo komisija sudaroma įvertinus LRT tarybos pateiktą 2016 metų veiklos ataskaitą, taip pat LRT lapkričio ir sausio mėnesiais pateiktus atsakymus į Seimo narių grupės klausimus.

Nurodoma, kad komisija remsis tarptautiniuose ir Lietuvos teisės aktuose įtvirtintais bei garantuojamais visuomeninės paskirties žiniasklaidos (angl. public service media) nepriklausomumo, skaidrumo ir atskaitingumo principais, kurių praktinio įgyvendinimo gerąja praktika laiko Didžiosios Britanijos transliuotojo BBC pavyzdį.

Pagal projektą komisija būtų įpareigojama ištirti 12 klausimų dėl racionalaus valstybės biudžeto lėšų naudojimo, palyginimo su nacionaliniams transliuotojams taikoma europine praktika, LRT veiklos atskaitingumo, viešumo garantijos, Vyriausybės 2003 m. nutarimo Nr. 1264 atitikties pasikeitusiam Viešųjų pirkimų įstatymui ir atitinkamiems ES teisės aktams, 2013–2017 metais Viešųjų pirkimų tarnybos teiktos pastabos dėl vykdytų viešųjų pirkimų, LRT valdomo turto nuomos ar kitokio naudojimo atitikties rinkos sąlygoms ir kt.

LRT ir Seimo konflikto centre atsidūręs Edmundas Jakilaitis žinią apie parlamentinę komisiją LRT veiklai tirti įvertino kaip nesuvokiamą sveiku protu. 

„Speciali Seimo komisija LRT veiklai tirti. Tokių tolių sveikas protas jau niekaip pasiekti negali. Nė kiek neabejoju, kad būsiu vienas svarbiausių šios į Lietuvos žiniasklaidos ir demokratijos istoriją įeisiančios troikos klientų. Dar tokio spaudimo nėra buvę, bet nuo to tik labiau norisi daryti tai, ką darai ir nesiblaškyti. Bus įdomu,“ - rašė jis socialiniame tinkle Facebook. 

Sako ruožtu 15min.lt tyrimų skyriaus vedėjas Šarūnas Černiauskas leidosi į viešas spekuliacijas apie galimai neobjektyvius ir interesais pagrįstus būsimo Seimo komisijos tyrimo rezultatus. 

„Reikalingos sudėties komisija gali lengvai priimti reikalingos sudėties išvadas, kurių pagrindu linksmoji dauguma (kaip matom, su jau dabar garantuotu tvarkiečių ir LLRA palaikymu) priims reikalingus sprendimus. Kokie gali būti tie sprendimai? Seimo fantazija beribė,“ – abejojo Š. Černiauskas.

Seimo komisija tyrimą atlikti bei išvadą ir parengtą nutarimo projektą pateikti Seimui turėtų iki birželio 1 d. Komisiją pagal proporcinį frakcijų atstovavimo principą sudarytų 12 Seimo narių, turinčių teisę dirbti su slapta informacija.

Seimo nutarimo projektas registruotas surinkus pagal Seimo statutą privalomą Seimo narių parašų skaičių.


Susiję

Demokratija ir valdymas 3882809259709754339
item