Norvegijos teismas apgynė medicinos darbuotojų sąžinės laisvę

Ar medicinos darbuotojai turėtų būti verčiami rinktis tarp profesijos ir savo tikėjimo? 2017 metų pabaigoje Norvegijos Apeliacinis te...

Ar medicinos darbuotojai turėtų būti verčiami rinktis tarp profesijos ir savo tikėjimo?

2017 metų pabaigoje Norvegijos Apeliacinis teismas nusprendė, kad dr. Katarzyna Jachimowicz turi teisę praktikuoti mediciną pagal savo sąžinę. Tai yra precedentą nustatantis sprendimas byloje dėl Norvegijos medicinos darbuotojų sąžinės laisvės.

2015 m. dr. K. Jachimowicz prarado darbą Sauherado savivaldybės Šeimos klinikoje. Ji atsisakė įstatyti hormoninę gimdos spiralę, kuri gali veikti kaip abortifikuotojas. Abortą galinčios sukelti procedūros atlikimas prieštaravo jos krikščioniškam tikėjimui. Tarptautinė teisė gina medicinos personalo teisę atsisakyti veikti dėl vidinių įsitikinimų. Vis dėlto dr. K. Jachimowicz buvo atleista dėl nurodymų nesilaikymo, nors juos ir laikė moraliai neteisingais.

Laisvės gynimo aljanso (angl. Alliance Defending Freedom) Europos bylų skyriaus direktorius Robertas Clarke‘as teigia, kad niekas neturėtų būti verčiamas rinktis tarp vadovavimosi savo sąžine ir karjeros siekimo. „Apeliacinio teismo išvados patvirtina medicinos personalo teisę nesielgti prieš sąžinę, ginamą tarptautinės teisės. Europos tarybos parlamentinė asamblėja patvirtino, kad „joks asmuo, ligoninė ar institucija negali būti verčiamas atlikti, laikomas atsakingu ar diskriminuojamas dėl to, kad atsisako atlikti, suteikti patalpą ar dalyvauti atliekant abortą“. Norvegija yra Europos tarybos narė ir turi įsipareigojimą ginti sąžinės laivę“, – komentuoja R. Clarke‘as.

Iš Lenkijos kilusi K. Jachimowicz turi 23 metų darbo medicinos srityje patirtį. Ji kartu su vyru į Norvegiją atvyko 2010 m. Prieš pradėdama dirbti Šeimos klinikoje ji aiškiai išdėstė savo prieštaravimą naudoti hormonines spirales, ir tuo metu darbdaviams tai nesukėlė problemų. Hormoninės gimdos spiralės neleidžia apvaisintam embrionui implantuotis gimdoje, kas gali sukelti negimusio vaiko mirtį. Nors Norvegijos įstatymai leidžia medikams nesielgti prieš savo sąžinę, 2015 m. sausį įsigaliojo naujas reguliavimas, draudžiantis gydytojams atsisakyti pacientams suteikti bet kokią gimstamumo kontrolės priemonę. Taigi gydytojai gali nesutikti su abortu, tačiau tuo pačiu yra verčiami atlikti procedūras, kurios gali sukelti lygiai tokį patį rezultatą.

„Gydytoja Jachimowicz daugeliui pacientų įrodė, kad yra patikima, profesionali medikė. Mintis, kad darbdavys negalėjo patenkinti jos gilių įsitikinimų skamba absurdiškai, ypač atsižvelgiant į tai, kad Norvegijoje trūksta gydytojų. Šis teismo sprendimas Norvegijos įstaigoms siunčia aiškią žinutę, kad sąžinė yra fundamentali, Europos žmogaus teisių konvencijos ginama teisė, kuri turi būti saugoma“, – teigia R. Clarke‘as.



Susiję

Pasaulis 4694781275493518307
item