Donaldas Trumpas. Visuomet ginsime teisę į gyvybę

JAV prezidento Donaldo Trumpo kalba 45-ajame „Žygyje už gyvybę“, sakyta 2018 m. sausio 19 d. Vašingtone, Baltųjų rūmų rožių sode. * *...

JAV prezidento Donaldo Trumpo kalba 45-ajame „Žygyje už gyvybę“, sakyta 2018 m. sausio 19 d. Vašingtone, Baltųjų rūmų rožių sode.

* * *

Labai jums dėkoju. Labai malonu. Prašau, sėskite.

Dešimtys tūkstančių žmonių visa tai stebi prie kelio, dešimtys tūkstančių. Tad sveikinu jus. Ir bent jau išsirinkome gražią dieną – nerastum gražesnės dienos.

Noriu padėkoti mūsų viceprezidentui Mike‘ui Pence‘ui už tą nuostabią įžangą. Taip pat jums ir Karen [1]  noriu padėkoti už tai, kad esate tikri kovotojai už gyvybę. Ačiū jums, ir ačiū Karen.

Šiandien man garbė ir labai didžiuojuosi būdamas pirmuoju prezidentu, stovinčiu čia su jumis prie Baltųjų rūmų, sakydamas kalbą 45-ajame „Žygyje už gyvybę“ – tai itin ypatinga, 45-asis „Žygis už gyvybę“.

Ir tai nuostabūs susirinkusieji. Dešimtys tūkstančių šeimų, studentų, patriotų ir tiesiog tikrai puikių piliečių šiandien susirinko mūsų tautos sostinėje. Jūs atvykote iš daugelio skirtingų vietų. Bet visi atvykote dėl vienos gražios priežasties: kad kurtumėte visuomenę, kurioje gyvybė vertinama, saugoma ir puoselėjama.

„Žygis už gyvybę“ yra iš meilės gimęs judėjimas. Jūs mylite savo šeimas, mylite savo kaimynus, mylite mūsų tautą, ir jūs mylite kiekvieną vaiką – gimusį ir negimusį, – nes tikite, kad kiekviena gyvybė yra šventa, kad kiekvienas vaikas yra brangi dovana iš Dievo.

Mes žinome, kad gyvybė yra didžiausias stebuklas iš visų. Matome tai kiekvienos naujos mamos akyse, kuri savo mylinčiose rankose sūpuoja tą stebuklingą, nekaltą ir nuostabų naujagimį vaikelį.
Noriu padėkoti visiems šiandien čia ir visoje mūsų šalyje esantiems asmenims, kurie su tokiu dideliu nuoširdumu ir nenuilstamu atsidavimu dirba tam, kad tėvams užtikrintų rūpestį ir pagalbą, kurios reikia, kad jie pasirinktų gyvybę. Dėl jūsų dešimtys tūkstančių amerikiečių gimė ir pasiekė savo pilną, Dievo duotą potencialą – jūsų dėka.

Esate gyvi šių metų „Žygio už gyvybę“ temos liudininkai. O ta tema: „Meilė gelbsti gyvybes“.

Kaip visi žinote, „Roe v. Wade“ [2]  lėmė vienus atlaidžiausių abortų įstatymų visame pasaulyje. 

Pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose – kartu su Kinija, Šiaurės Korėja ir kitomis, tai viena iš tik septynių šalių, leidžiančių pasirenkamus vėlyvojo nėštumo laikotarpio abortus.

Šiuo metu kai kuriose valstijose įstatymai leidžia kūdikiui būti išdraskytam [3] iš jo ar jos motinos gimdos devintą mėnesį. Tai neteisinga. Tai turi pasikeisti.

Amerikiečiai vis labiau pasisako už gyvybę. Matote tai visą laiką. Iš tiesų tik 12 procentų amerikiečių palaiko abortus pagal pareikalavimą bet kuriuo metu.

Vadovaujant mano administracijai, visuomet ginsime pačią pirmiausią teisę Nepriklausomybės deklaracijoje, o tai yra teisė į gyvybę.

Rytoj sueis lygiai vieneri metai nuo to laiko, kai pradėdamas pareigas daviau priesaiką. Ir pasakysiu, kad mūsų šalis tvarkosi puikiai. Mūsų ekonomika tikriausiai yra geriausia, kokia tik yra buvusi. Tik pažiūrėkite į darbų skaičių, pasižiūrėkite į kompanijas, plūstančias atgal į mūsų šalį, tik pažiūrėkite į akcijų rinką, pasiekusią visų laikų aukščiausią tašką; nedarbas – mažiausias per 17 metų.

Afrikos amerikiečių darbininkų nedarbas yra žemiausioje žymoje per visą mūsų šalies istoriją. Lotynų Amerikos kilmės žmonių nedarbas – rekordinėse žemumose istorijoje. Moterų nedarbas – tik pagalvokite – mažiausias per 18 metų. Mes tikrai didžiuojamės tuo, ką darome.

Per pirmąją savo savaitę pareigose aš atkūriau politiką, kurią buvo iniciavęs prezidentas Ronaldas Reaganas, – Meksiko politiką [4].

Aš stipriai rėmiau Atstovų rūmų Skausmo veiksnumo [5] įstatymo projektą, kuris šalies mastu nutrauktų skausmingus vėlyvojo nėštumo laikotarpio abortus. Aš kreipiausi į Senatą, jog priimtų šį svarbų įstatymą ir atsiųstų ant mano stalo, kad jį pasirašyčiau.

Nacionalinę maldos dieną pasirašiau prezidento įsakymą apsaugoti religinę laisvę. Labai tuo didžiuojamės.

Šiandien pranešu, kad mes pateikėme naują pasiūlymą apsaugoti gydytojų, seselių ir kitų medicinos profesionalų sąžinės teises ir religines laisves. Labai svarbu.

Aš taip pat atšaukiau ankstesnės administracijos politiką, kuri varžė valstijų mėginimus medicininei pagalbai skiriamą vyriausybės finansavimą nukreipti nuo aborto paslaugų, kurios pažeidžia įstatymą.
Mes giname gyvybės šventumą ir šeimą kaip mūsų visuomenės pamatus. Tačiau šis judėjimas gali pasiekti sėkmę tik su žmonių širdimi, siela ir malda.

Šiandien čia su mumis yra Marianne Donadio iš Grinsboro Šiaurės Karolinoje. Kur yra Marianne? Labas. Eikš čionai, Marianne. Ateik. Smagu tave matyti, Marianne.

Marianne buvo septyniolikos, kai sužinojo, kad laukiasi. Pirmiausia jai atrodė, kad neturėjo kur kreiptis. Bet kai ji tai pasakė savo tėvams, šie reagavo su visiška meile, visišku švelnumu ir visišku palaikymu. Puikūs tėvai? Puikūs?

Žinojau, kad taip pasakysi. Turėjau būti apdairesnis.

Marianne drąsiai pasirinko gyvybę ir netrukus pagimdė savo sūnų. Jį pavadino Benedictu, o tai reiškia palaiminimą.

Marianne buvo tokia dėkinga už savo tėvų meilę ir palaikymą, kad pajuto pašaukimą tarnauti tiems, kam pasisekė ne taip, kaip jai. Kartu su kitais ji prisijungė prie savo bendruomenės, kad atidarytų motinystės namus, kuriose rūpinamasi nėščiomis benamėmis moterimis. Tai puiku. Jie juos pavadino „Kambariu užeigoje“.

Šiandien Marianne ir jos vyras Donas yra šešių gražių vaikų tėvai, o jos vyriausias sūnus Benedictas ir jos dukra Maria šiandien yra su mumis. Kur jie? Ateikite. Kaip laikotės? Šaunu.

Per pastaruosius 15 metų „Kambarys užeigoje“ teikė pastogę, vaikų priežiūrą, konsultavimą, lavinimą ir ruošimą darbui daugiau kaip 400 moterų. Netgi dar svarbiau – jis joms suteikė viltį. Jis kiekvienai moteriai parodė, kad ji nėra užmiršta, kad ji nėra viena ir kad dabar ji iš tikrųjų turi ištisą žmonių šeimą, kuri padės jai pasiekti sėkmę.

Ši viltis yra tikra šio šiandien mus čia subūrusio neįtikėtino judėjimo dovana. Tai draugystės dovana, patarinėjimo dovana ir padrąsinimo, meilės bei palaikymo dovana. Tai gražūs žodžiai ir gražios dovanos. O visų svarbiausia – tai pačios gyvybės dovana.

Štai kodėl mes žygiuojame. Štai kodėl mes meldžiamės. Ir štai kodėl skelbiame, kad Amerikos ateitis bus pripildyta gerumo, taikos, džiaugsmo, orumo ir gyvybės kiekvienam Dievo vaikui.

Ačiū „Žygiui už gyvybę“ – ypatingi, ypatingi žmonės. Ir mes jus visiškai palaikome. Telaimina Dievas jus ir telaimina Dievas Ameriką. Ačiū. Dėkoju. Labai jums ačiū.

[1] - Karen Pence – JAV viceprezidento Mike‘o Pence‘o žmona (čia ir toliau – vertėjo pastabos).

[2] - Roe vs. Wade – tai byla, kurioje 1973 m. JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimu visose valstijose įteisinti abortai.

[3] - Savo kalboje prezidentas suklydo, vietoje to be torn (būti išdraskytam, išplėšytam, ištrauktam) pasakydamas to be born (gimti). Tuo sėkmingai naudojosi žiniasklaida, be konteksto cituodama šią ištrauką tarytum D. Trumpas būtų norėjęs pasakyti, kad neteisinga įstatymais leisti gimdyti vaiką devintąjį nėštumo mėnesį.

[4] - Meksiko politika – tai JAV vyriausybės politika, kuri blokuoja federalinį finansavimą nevyriausybinėms organizacijoms, kurios teikia konsultavimą ar nukreipinėja abortų klausimais, siekia dekriminalizuoti abortus ar išplėsti jų paslaugų tinklą.

[5] - Skausmo veiksnumo negimusių vaikų apsaugos aktas – įstatymo projektas, kuriuo siekiama šalies mastu uždrausti vėlyvojo neštumo laikotarpio (po 20) savaitės abortus nuo apvaisinimo remiantis tuo, kad vaisius gali justi skausmą atliekant abortą tokioje nėštumo stadijoje ir po jos.

Versta iš whitehouse.gov



Susiję

Pasaulis 5097005028218579189

Rašyti komentarą

item