Čekijos prezidento rinkimus vėl laimėjo euroskeptikas M. Zemanas

Čekijos prezidentas Miloš Zemanas triumfavo prieš savo oponentą, buvusį šalies mokslo akademijos vadovą Jiri Drahošą ir taip užsitikrino ...

Čekijos prezidentas Miloš Zemanas triumfavo prieš savo oponentą, buvusį šalies mokslo akademijos vadovą Jiri Drahošą ir taip užsitikrino savo antrąją kadenciją valstybės prezidento poste. 

Suskaičiavus rinkėjų balsus paaiškejo, kad 73-ejų metų Zemanas surinko 51.37 % balsų prieš savo konkurento 48.62%. Atėjusių balsuoti buvo kiek mažiau nei 67 % iš visų teisę balsuoti turėjusių piliečių. Prieš dvi savaites abu politikai pirmąjame rinkimų etape, iš devynių kandidatų, užėmė aukščiausias pozicijas. Dauguma kitų kandidatų antrame ture reiškė paramą J. Drahošui. 

Briuselyje šių rinkimų rezultatai yra vertinami neigiamai, dėl pastovių Zemano ginčų su Europos Sąjunga, atsižvelgiant į migrantų kvotų ir sankcijų Rusijai klausimus.  

Miloš Zemano konkurentas - Jiri Drahošas, 68-erių chemikas, kuris pasižymi stipriomis proeuropietiškomis pažiūromis. Drahošo įvaizdis rinkiminės kampanijos metu kentėjo nuo melagingų kaltinimų pedofilija. Jis taip pat buvo kaltinamas praeityje kolaboravęs su slaptosiomis komunistinėmis tarnybomis ir svetimų patentų nusisavinimu. Tačiau didžiausia smūgį patyrė ne dėl šmeižto, o dėl savo paties išsakyto palaikymo atvirai imigracijos politikai. Apytiksliai trys ketvirtadaliai čekų pasisako prieš asmenų iš musulmoniškų valstybių imigraciją. Kandidatas į prezidento postą dažnai kartodavo, jog pasisako prieš ES nustatytas migrantų kvotas, tačiau vis tiek sutiktų priimti nemažą kiekį imigrantų. Po pralaimėjimo jis savo rinkėjams sakė, kad nori likti politikoje ir ateityje kovoti dėl prezidento posto arba vietos senate. 

Tuo tarpu naujai išrinktas Čekijos ministras pirmininkas Andrej Babišius švęs šią pergalę kartu su Zemanu. Nuo parlamento rinkimų spalį, Babišiui sunkiai sekėsi sukurti tvirtą mažumos vyriausybę, tačiau Zemanas išreiškė savo palaikymą, teigdamas, jog duos ministrui pirmininkui tiek laiko, kiek jam reikės tvirtai vyriausybei suburti. 

Kaip teigia politico.eu, M. Zemano pergalė aiškiai rodo, kad nacionalizmo banga Europoje atslūgti nežada.

versta iš politico.eu


Susiję

Pasaulis 9055271077313129201
item