Visuomeninė taryba prie Seimo Laisvės kovų komisijos: užimsime Lukiškių aikštę

Lapkričio 30 d. Visuomeninė taryba prie Lietuvos Respublikos Seimo Laivės kovų komisijos memorandumu kreipėsi į Prezidentę, Seimo Pirmini...

Lapkričio 30 d. Visuomeninė taryba prie Lietuvos Respublikos Seimo Laivės kovų komisijos memorandumu kreipėsi į Prezidentę, Seimo Pirmininką ir Premjerą dėl neatidėliotinų veiksmų pastatant memorialą kovotojams už Lietuvos laisvę su Vyčio simboliu kitų metų vasario 16 dienai.

Seimas 1999 m. vasario 11 d. nutarė Lukiškių aikštę Vilniuje formuoti kaip pagrindinę reprezentacinę Lietuvos valstybės aikštę su laisvės kovų memorialiniais akcentais, o 2017 m. gegužės 2 d. Seimas balsų dauguma priimtoje rezoliucijoje priminė, kad atkurtos Lietuvos valstybinės institucijos turi prisiimti moralinę atsakomybę dėl iki šiol nepastatyto memorialo kovotojams už Lietuvos laisvę Lukiškių aikštėje, Vilniuje.

Visuomeninė taryba pažymi, kad Kultūros ministerijos ir ŠMC ekspertų išrinktas geriausiu Andriaus Labašausko projektas neatitinka kovotojus už Lietuvos laisvę atstovaujančių organizacijų lūkesčių, neatspindi už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę kovotojų pagerbimo idėjos.

Taryba reikalauja, kad Vyriausybė konkurso laimėtoju patvirtintų daugiausiai Lietuvos piliečių apklausoje balsų surinkusį projektą ,,Atminti ir Pagerbti“. Visuomeninė taryba taip pat prašo Seimą sukurti darbo grupę, kuri koordinuotų veiksmus, kad Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga iki 2018 m. vasario 16 d. Lukiškių aikštėje Vilniuje būtų pastatytas memorialas kovotojams už Lietuvos laisvę atminti, o iki 2018 m. liepos 6 d. vėliausia iki 2019-02-16 pastatyta ,,Vyčio“ skulptūra.

Memorandume įspėjama, kad jeigu į Tarybos reikalavimus nebus atsižvelgta ir bus pradėtas statyti Andriaus Labašausko „bunkeris“, kuris laikomas cinišku pasityčiojimu iš partizanų ir visų laisvės kovų dalyvių atminimo, tuomet bus paskelbta pilietinio nepaklusnumo akciją – „užimsime Lukiškių aikštę, pastatysime palapinių miestelį, patys visuomenės suaukotomis lėšomis statysime visuomenės ir visų pasipriešinimo dalyvių pasirinktą memorialą. Tokią praktiką turime. Primename, kad 1994-1997 m. politiniai kaliniai ir tremtiniai pusketvirtų metų laikė užėmę KGB pastatą ir neleido išvogti KGB archyvų. Tuometinis prezidentas Algirdas Brazauskas nedrįso jėga mūsų išvaryti iš užimto pastato. Nejaugi jūs išdrįsite stumdyti laisvės kovų dalyvius, Seimo ir TV bokšto gynėjus?

Protestuodami, nedalyvausime jokiose valdžios organizuojamuose oficialiuose renginiuose. Vasario 16-osios 100-metį sutiksime Lukiškių aikštėje. Ten atlaikysime šv. Mišias, kviesime su mumis solidarizuotis visas patriotines Lietuvos organizacijas, piliečius, Seimo narius, balsavusius už Vyčio memorialo idėjos rezoliuciją“- skelbiama memorandume.


Susiję

Istorijos politika 6821823372524689205

Rašyti komentarą

16 komentarų

Anonimiškas rašė...

Skaitau su džiaugsmu - tegul padeda jums Dievas, Lietuvos laisvės kovotojai ir Lietuvos garbės gynėjai!!

Unknown rašė...

Stiprybės!

DabarArbaNiekada rašė...

Dievui ir tėvynei!

Anonimiškas rašė...

DABAR yra tas laikas, kai galima pakreipti Lietuvos istoriją lietuvių tautai tinkama kryptimi. TAI TIK PRADŽIA. Nė žingsnio atgal! Prie lovio prisibrovę kraujasiurbiai lengvai nenusileis. Bus sunki ir tikriausiai ilga priešprieša. Jie sugalvos visokių provokacijų - užsiundys jėgos struktūras, šantažuos, kiršins tarpusavyje aktyvesnius protesto dalyvius; tampys organizatorius po teismus, netgi siūlys kompromisus. Negalima eiti su velniu obuoliauti. Jiems nesvetimas joks purvinas melas žiniasklaidoje ir kriminalinė veikla praktikoje - kažkas gali iškristi pro langą, nusiristi nuo laiptų, apsiversti su automobiliu ar netikėtai nukeliauti į Anapilį savo namuose. Reikia tam būti pasiruošus, suprasti su kuo turime reikalą, privalome būti budrūs (senas šūkis - BUDĖK!) ir iš anksto turėti kontra priemonėms "kozirinę kortą" rankovėje...
Bet svarbiausias taktinis uždavinys - skleisti informaciją GYVU IR TIK GYVU ŽODŽIU po visą šalį - ši kova yra NE TIK UŽ VYTĮ Lukiškių aikštėje - tai kova prieš mūsų žeminimą, tyčiojimąsi ir šaipymąsi iš mūsų vargų, tai kova prieš fantasmagorines PRIVILEGIJAS nomenklatūrai ir kova už DIDESNĮ ATLYGINIMĄ mokytojams, gydytojams ir visiems sąžiningai dirbantiems; kova už MAŽESNES MAISTO KAINAS (nos tokias kaip Lenkijoje) prekybos centruose ir visiems PRIEINAMUS VAISTUS vaistinėse ir ligoninėse, galų gale tai kova už prieinamą ŠILUMOS kainą kiekviename bute. Kaip tai susiję su Vyčiu? Įveikę šią mus apsivijusią ir smaugiančią gyvatę vienoje vietoje - atimsime iš jos dalį energijos, kuri atiteks mums - įgysime daugiau pasitikėjimo, savigarbos ir galios veikti. Tai ne fantastika, tai dėsnis - taip jau buvo Sąjūdžio laikais. Mes - lietuvių tauta esame suverenas (LR Konstitucija) ir nevadinkime mus valdančių kraujasiurbių - "mes" arba "mūsų valdžia". Lietuvių tauta yra darbdavys - samdo šitas žmogystas, bet jie jau seniai įrodė, kad yra NE MŪSŲ VALDŽIA. Ateina laikas tiems kurie trokšta veiklos dėl Tėvynės. (Nebūkime naivūs - jie taip pat skaito šituos komentarus). TEPADEDA MUMS DIEVAS!

Audrius rašė...

Valio, puiki žinia.
Nuskambės makabriškai, bet aš džiaugiuosi, kad iškilo tokios visiems akivaizdžios, kurių neįmanoma nepastebėti, neaptarti, nesipiktinti, bėdos. Tai Gedimino kalnas ir Vytis. Ir kuo ilgiau jos nesprendžiamos, tuo labiau mažėja žmonių abejingumas. Gal jos padės bent po truputį budinti lietuvių tautą? Nes tokios dvasinės ubagystės, kokia yra dabar, dar nėra buvę.
Sėkmės kovotojams!

Unknown rašė...

Pritariu.

Anonimiškas rašė...

joo,pritariu jums anonimiškas.Ir labai džiaugiuosi,kad galų gale atsirado žmonių,kurie ne tik kalba,nors tai žinoma irgi reikalinga,bet ir pasiruošę veikti.Mielai prisijungsiu.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Dabar logiškas valdžiagyvių žingsnis būtų "pajungti" visokias valatkas, užkalnius, sadauskus, gritėnus, algius greitai, tapinus ir pan. fauną ir "užsukti" patyčių kampaniją.

Anonimiškas rašė...

Nusispjaut į eurosovietinių chunveibinų lojimą. Normalūs žmonės į juos nebekreipia dėmesio.

Skaitytojas rašė...

Aha, labai galimas daiktas, kad greitai sulauksime kokio „haiku“ iš jaunojo moralinio autoriteto. Beje, Sadamas jau pasisakė.

Anonimiškas rašė...

Ot patriotai. Jiems nusišvilpt, ką kita Lietuvos pusė galvoja. Gal užteks kariauti?

Pikc rašė...

Na, liberastai jokie patriotai, bet jiems iš tikrųjų nusišvilpti, ką ne pusė, o VISA Lietuva galvoja. :)

Anonimiškas rašė...

Toks ten jo ir pasisakymas - kai čia perskaitė, kad galima pilietinė akcija, tai ir pasisakė. O iki šio straipsnio, net žinodamas, kad Seimas patvirtino Vytį, tylėjo kaip pelė po šluota. Ir tame jo pasisakyme nieko racionalaus ir logiško.

Anonimiškas rašė...

Ne pritarti iš už kampo ir siūlyti sekmes kovotojams, bet pačiam tapti kovotoju ir įsilieti į jų gretas.

Anonimiškas rašė...

Ne mes iškasėme karo kirvį. Oligarchinė klika, susikūrusi sau šiltnamio sąlygas, jau dvidešimt penkis metus kariauja su tauta. Milijono jau netekome.
Pritariu Pick'ui, tačiau jiems labai norisi, kad tauta galvotų jų naudai. Jiems sekasi. Pavizdys: Anonimiško 2017-12-02 23:19 pagraudenimas.

Unknown rašė...

Kiekvienas pagal savo galimybes. Ir tai nėra "iš už kampo", o balsas Propatrijoje. Parodyk, kaip pats kovoji "ne iš už kampo".

item