Švedijos Bažnyčioje vengiama Dievo lytį nurodančių įvardžių

Laisvavisuomene.lt Švedijos Bažnyčia skatina savo dvasininkiją vengti įvardžių, kurie nurodytų Dievo lytį. Tai naujausias Švedijos Ev...


Švedijos Bažnyčia skatina savo dvasininkiją vengti įvardžių, kurie nurodytų Dievo lytį. Tai naujausias Švedijos Evangelikų Liuteronų bažnyčios sprendimas, kaip modernizuoti apeigas.

Toks sprendimas priimtas po aštuonias dienas trukusio Švedijos Bažnyčios valdomojo organo susitikimo, kuriame dalyvavo 251 narys. Naujoji tvarka įsigalės 2018 m. gegužę.

Anksčiau apeigose vartotą tradicinę formuluotę „Tėvas, Sūnus ir Šventoji Dvasia“ bus galima keisti lyčiai neutralia fraze „Dievo ir Šventosios Trejybės vardu“. Kitoms liturgijoms dalims taip pat pasiūlytos lyčiai neutralios formuluotės. Švedijos Bažnyčios atstovė spaudai Sofija Pedersen Videke pranešė: „Turime kelias maldos formas, kurios yra skirtos asmenims norintiems melstis lyčiai neutraliais būdais“.

S. Pedersen Videke teigė, kad ji negirdėjo jokio pasipriešinimo iš Bažnyčios atstovų dėl naujosios kreipinių tvarkos, o sprendimas buvo priimtas daugumos narių balsais.

Švedijos Bažnyčiai nuo 2013 metų vadovauja pirmoji moteris arkivyskupė Švedijos istorijoje Antje Jackelen. Arkivyskupė išreiškė savo pritarimą naujajai tvarkai: „Žvelgiant iš teologijos perspektyvos, mes žinome, kad Dievas peržengia mūsų lyčių suvokimą. Dievas nėra žmogus“.

Tačiau naujoji tvarka sulaukė ir kritikos. Švedijos Lundo universiteto teologijos katedros profesorius Christeris Pahlmbladas komentavo, kad sprendimas „pamina Trejybės doktriną ir visą Krikščionių Bažnyčios bendruomenę pasaulyje“. „Būtų labai neprotinga, jeigu Švedijos Bažnyčia pagarsėtų pasaulyje kaip institucija, negerbianti bendrojo krikščionybės teologijos paveldo“, – teigia Ch. Pahlmbladas.

Švedijos Bažnyčią sudaro 6,1 mln. krikštytų asmenų iš 10 mln. šalies gyventojų.

Šaltinis: telegraph.co.uk

Susiję

Pažangos ideologija 2793654445942422064
item