Švedijos Bažnyčioje vengiama Dievo lytį nurodančių įvardžių

Laisvavisuomene.lt Švedijos Bažnyčia skatina savo dvasininkiją vengti įvardžių, kurie nurodytų Dievo lytį. Tai naujausias Švedijos Ev...


Švedijos Bažnyčia skatina savo dvasininkiją vengti įvardžių, kurie nurodytų Dievo lytį. Tai naujausias Švedijos Evangelikų Liuteronų bažnyčios sprendimas, kaip modernizuoti apeigas.

Toks sprendimas priimtas po aštuonias dienas trukusio Švedijos Bažnyčios valdomojo organo susitikimo, kuriame dalyvavo 251 narys. Naujoji tvarka įsigalės 2018 m. gegužę.

Anksčiau apeigose vartotą tradicinę formuluotę „Tėvas, Sūnus ir Šventoji Dvasia“ bus galima keisti lyčiai neutralia fraze „Dievo ir Šventosios Trejybės vardu“. Kitoms liturgijoms dalims taip pat pasiūlytos lyčiai neutralios formuluotės. Švedijos Bažnyčios atstovė spaudai Sofija Pedersen Videke pranešė: „Turime kelias maldos formas, kurios yra skirtos asmenims norintiems melstis lyčiai neutraliais būdais“.

S. Pedersen Videke teigė, kad ji negirdėjo jokio pasipriešinimo iš Bažnyčios atstovų dėl naujosios kreipinių tvarkos, o sprendimas buvo priimtas daugumos narių balsais.

Švedijos Bažnyčiai nuo 2013 metų vadovauja pirmoji moteris arkivyskupė Švedijos istorijoje Antje Jackelen. Arkivyskupė išreiškė savo pritarimą naujajai tvarkai: „Žvelgiant iš teologijos perspektyvos, mes žinome, kad Dievas peržengia mūsų lyčių suvokimą. Dievas nėra žmogus“.

Tačiau naujoji tvarka sulaukė ir kritikos. Švedijos Lundo universiteto teologijos katedros profesorius Christeris Pahlmbladas komentavo, kad sprendimas „pamina Trejybės doktriną ir visą Krikščionių Bažnyčios bendruomenę pasaulyje“. „Būtų labai neprotinga, jeigu Švedijos Bažnyčia pagarsėtų pasaulyje kaip institucija, negerbianti bendrojo krikščionybės teologijos paveldo“, – teigia Ch. Pahlmbladas.

Švedijos Bažnyčią sudaro 6,1 mln. krikštytų asmenų iš 10 mln. šalies gyventojų.

Šaltinis: telegraph.co.uk

Susiję

Pažangos ideologija 2793654445942422064

Rašyti komentarą

10 komentarų

Nežiniukas rašė...

Labai įdomi formuluotė - "Dievas ir Šventoji Dvasia".

Panašiai skambėtų, jei kažkas sumanytų pasakyti - žmonės ir moterys.

Joooo - ir ko tik nepadarysi dėl politkorektiškumo. Galima net tikėjimo Bažnyčioje išsižadėti.

Apuokiukas rašė...

Aišku, tai padaryta dėl politkorektiškumo. O imant filosofiškai, aišku kad Dievas - nėra nei vyras nei moteris. Va Jėzus Kristus - tai taip - buvo vyras. Krikščionybė išsivystė iš patriarchatinės pagonių hebrajų religijos, kurių dievas Jahvė buvo vaizduojamas kaip vyras. Krikščionybėje jis ,,perkeistas" į Dievą Tėvą. Trumpai - tiek.

Anonimiškas rašė...

Politkorekščionybė, naujoji religija...

Anonimiškas rašė...

O kas čia tokio? Kodėl žmogus neturėtų turėti teisę pasakyti "Šventosios Trejybės vardu"? Jeigu tai padės religiją įsileisti giliau į širdį, tai kodėl gi ne. Juk čia jokios žalos nėra.

Pikc rašė...

Tai jo jo - čia viskas visai ne dėl genderistinių kliedesių daroma, o kad tik religiją kuo giliau širdin įkištų. Tikrai-tikrai. :D
Net smalsu patapo - ar čia "Anonimiškas" pats toks naivus iki infantilumo, ar kitus tokiais laiko? :)

Krivis rašė...

Beje, Perkūnas yra vyras, Laima yra moteris. Tobula harmonija :)

Unknown rašė...

Ką gali žinoti šiais laikais - pasikeis lytį, bus Laimonas...

šiaurės Lietuva rašė...

Na taip, su tokiu politkorektiškumu-vištiškumu Švedija ir visa ES toli nebetrauks.

glorija rašė...

Čia yra taip todėl, kad "Anonimiškas" yra moteris :)

Anonimiškas rašė...

Pirma išdavė Popiežių ir žudė vienuolius, dabar išdavė ir Jėzų.

item