Siūloma įstatymu įtvirtinti Vyčio simbolį Lietuvos sostinės Lukiškių aikštėje

propatria.lt nuotrauka  Gruodžio 6 d. Seime posėdžiavusi Seimo Valstybės istorinės atminties komisija (VIAK) svarstė visuomeninio judėj...

propatria.lt nuotrauka 
Gruodžio 6 d. Seime posėdžiavusi Seimo Valstybės istorinės atminties komisija (VIAK) svarstė visuomeninio judėjimo „Talka kalbai ir tautai“ prašymą išnagrinėti Kultūros ministerijos ir Šiuolaikinio meno centro rengto Lukiškių aikštės Vilniuje įprasminimo konkurso teisėtumą ir pripažinti šio konkurso rezultatus niekiniais.

„Talkos“ kreipimąsi VIAK posėdyje pristatęs šio judėjimo tarybos pirmininkas Gintaras Karosas sakė: „Mūsų asociacija mano, kad pats konkursas buvo imitacinis. Jis neatitinka Seimo rezoliucijos, kurioje sakoma, kad Lukiškių aikštėje turi stovėti „Laisvės kario“ tai yra yčio monumentas“. „Talkos“ vardu jis atkreipė Seimo narių dėmesį į tai, kad Kultūros ministerijos ir ŠMC paskelbtas konkursas dėl memorialo Lukiškių aikštėje nepaisė minėtos Seimo rezoliucijos todėl šio konkurso rezultatai yra laikytini niekiniais.

Komisijos posėdyje aktyviai pasisakiusi Seimo vicepirmininkė, Socialdemokratų darbo frakcijos narė Irena Šiaulienė taip pat pabrėžė, kad Seimas bemaž vienbalsiai priėmė rezoliuciją dėl Vyčio paminklo Lukiškių aikštėje, nieko nepadarė, kad ji būtų įgyvendinta. O kultūros ministerija užuot vykdžiusi Seimo rezoliuciją surengė naują konkiursą. Pasak I. Šiaulienės Vyriausybė turėtų užtikrinti, kad Seimo rezoliucija būtų įgyvendinta ir baigtųsi visuomenės kiršinimas.

Valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovas Povilas Urbšys sprendimą nestatyti Lukiškių aikštėje Vyčio įvertino kaip skandalingą pasipriešinimą Seimo valiai, o  siekį statyti kitą memorialą, vadino neteisėtu ir ragino komisiją, siekiant, kad neteisėtiems veiksmams nebūtų suteiktas teisinis pavidalas, išsiųsti oficialų raštą Vyriausybei.

TS-LKD frakcijos atstovas prof. Vytautas Juozapaitis pritarė, kad Seimo rezoliucijos nevykdymas tai buvo Kultūros ministerijos samoningas ėjimas konflikto link iki kraštutinimo supriešinęs visuomenę. „Mes turime pasiųsti politinę žinutę, kad Kultūros ministerija ar Vyriausybė, kuri nepaisė Seimo rezoliucijos turi prisiimti atsakomybę dėl padėties destabilizavomo. Reikia įpareigoti Vyriausybę, kad ji įgyvendintų Seimo rezoliuciją“, – sakė V. Juozapaitis.

Komisijos posėdyje pasisakęs Lukiškių aikštės sutvarkymo projekto vadovas Kęstutis Akelaitis priminė, kad Lukiškių aikštės techniniame  užsakyme aikštės tvarkymo projektui konkrečiai buvo apibrėžta, kad aikštėje turi atsirasti valstybės simbolis. Jis sakė, kad  nurodyti visi matmenys, apibrėžta koks paminklas turi būti ir iš kokios medžiagos pagamintas.

Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas akademikas Eugenijus Jovaiša apibendrindamas sakė, kad autorinės teisės priklauso aikštės architektams. Be to, projekte esą aiškiai pasakyta, kad aikštėje turi atsirasti valstybės simbolis, o Lietuvos simboliais, pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją, yra  vėliava – trispalvė, herbas – vytis ir himnas – tautinė giesmė. Tad pasak E. Jovaišos turi būti užbaigti pradėti Lukiškių aikštės rekonstrukcijos darbai pagal dabar patvirtintą ir teisėtą projektą skirtą valstybės simbolio monumentui.

„Jokie konkursai negali vykti. Visi vertinimai ir projektai yra neteisėti. Vienintelis lūkestis, kad tai būtų valstybės simbolis. Negalima klaidinti žmonių,  kad kažkas daugiau ten gali būti“, – apibendrino E.Jovaiša.

Komisija, atsižvelgdama į Seimo poziciją, kuri buvo išreikšta 2017 m. gegužės 2 d. Seimo rezoliucija Nr. XIII-341 „Dėl neatidėliotinų veiksmų siekiant sutvarkyti Lukiškių aikštę Vilniuje ir pastatyti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimo įamžinimo memorialą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio progai“, kad Lukiškių aikštėje įrengiant memorialą „Per amžius kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę atminti“ turi būti statomas Laisvės kovų simbolio Vyčio monumentas, posėdyje pritarė TS-LKD narių Lauryno Kasčiūno ir Audroniuo Ažubalio pasiūlymui teikti Seimui Lietuvos Respublikos Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projektą.

Gruodžio 7 d. Valstybės istorinės atminties komisija išplatino pranešimą spaudai apie tai, kad Lietuvos Respublikos Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projektas artimiausiu laiku bus pateiktas Seimui.

„Lukiškių aikštė Vilniuje, kaip istoriškai susiformavusi vientisa urbanistinė erdvė, turi atlikti valstybinę reprezentacinę ir kartu visuomeninę funkciją, joje turi būti įrengtas memorialas „Per amžius kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę atminti“. Būtinas memorialo akcentas – plačiausią visuomenės palaikymą ir istorinę reikšmę turinčio Laisvės kovų simbolio Vyčio paminklas“, – rašoma komisijos pranešime.

Gruodžio 7 d. vairių Seimo frakcijų Seimo nariai įregistravo Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projektą. Šiuo projektu siūloma „aukščiausiu lygmeniu įtvirtinti aikštės valstybinę reprezentacinę funkciją bei joje įrengti memorialą su svarbiausiu simboliu – Vyčio paminklu“.

„Naujas reglamentavimas padėtų aiškiai apibrėžti aikštės reikšmę ir memorialo turinį, o taip pat pavedant Vyriausybei suderinti Vyčio memorialo projektą, išpildyti visuomenės lūkesčius“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Įstatymo projektą pasirašė 41 Seimo nariys: A.Ažubalis, A.Gumuliauskas, L.Kasčiūnas, Eugenijus Jovaiša, Darius Kaminskas, Aušra Papirtienė, Arvydas Nekrošius, Ričardas Juška, Rimantas Jonas Dagys, Gintarė Skaistė, Dainius Kreivys, Sergejus Jovaiša, Edmundas Pupinis, Paulius Saudargas, Arvydas Anušauskas, Laimutė Matkevičienė, Povilas Urbšys, Stasys Tumėnas, Juozas Rimkus, Guoda Burokienė, Aurimas Gaidžiūnas, Jurgis Razma, Viktoras Rinkevičius, Petras Nevulis, Lauras Stacevičius, Juozas Imbrasas, Petras Gražulis, Rimas Andrikis, Remigijus Žemaitaitis, Vytautas Kamblevičius, Irena Degutienė, Žygimantas Pavilionis, Valius Ąžuolas, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, Rimantas Sinkevičius, Valentinas Bukauskas, Irena Šiaulienė, Juozas Varžgalys, Rima Baškienė.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pareiškė, kad jis nepritaria šiam Seimo narių sumanymui įstatymu apibrėžti Vyčio skulptūros pastatymą Lukiškių aikštėje. Nepalaikysianti šio sumanymo pasiskelbė ir Seimo socialdemokratų frakcija.

Susiję

Istorijos politika 371640761602120079
item