Nyderlandų premjeras: daugiau integracijos neišspręs Europos problemų

„Federacinė Europa“ ir „daugiau integracijos“ nėra atsakymas į Europos Sąjungos problemas, pareiškė Nyderlandų ministras pirmininkas Mark...

„Federacinė Europa“ ir „daugiau integracijos“ nėra atsakymas į Europos Sąjungos problemas, pareiškė Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte šeštadienio kalboje, tuo mesdamas iššūkį Prancūzijos prezidento Emanuelio Macrono labiau integruotos Europos vizijai. 

Kalbėdamas kasmetiniame Liberalų Demokratų Aljanso už Europą (ALDE) kongrese, M. Rutte tiesiogiai neminėjo E. Macrono, tačiau nurodė skeptiškai vertinąs „demokratinių susitarimų“ (democratic conventions) idėjas „iš Prancūzijos“. Ši kalba buvo stiprus atsakas E. Macrono ambicingam ir detaliam reformų projektui, apimančiam pokyčius nuo paneuropinio Europos Parlamento narių rinkimo iki eurozonos biudžeto sukūrimo. 

„ES turi spręsti problemas, kurių negalime savarankiškai išspręsti kaip atskiros narės. Nei federacinė Europa, nei simbolizmu grįsta politika nėra atsakymai į šias problemas“, - teigė M. Rutte. 

Jo teigimu, Europos integracija negali būti tikslu savaime. „Integracija vardan integracijos tik pakirs Europos visuomenių paramą Europos Sąjungai, todėl prieš vystydami naujas politikos programas, prieš steigdami naujas institucijas, prieš sugalvodami naujas taisykles ir reguliavimus, turime savęs klausti, ką ši naujovė iš tiesų išsprendžia“, - aiškino Nyderlandų premjeras. 

M. Rutte nerodė entuziazmo dėl E. Macrono „demokratinių susitarimų“ – viešų diskusijų šalyse narėse, skirtų piliečiams suteikti galimybę pasisakyti dėl ES sprendimų. 

„Bijau, kad versdami šalis organizuoti šiuos susitarimus, pradėsime popiežiauti, aiškinti žmonėms, kodėl Europa yra svarbi, tačiau turėtume ne plėsti ES uždavinius, o juos sufokusuoti. Evangelizacija čia nereikalinga“, - kategoriškas buvo M. Rutte.

Tuo tarpu mokesčių slėpimu neseniai pagarsėjęs Europos liberalų demokratų pirmininkas Guy`us Verhofstadtas džiaugėsi Macrono planais: „mūsų planai, kuriuos neseniai laikėme per daug entuziastingais, staiga tapo labai realistiški“. 

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas dar rugsėjį kalboje Sorbonos universitete paskelbė planus reformuoti ES gilesnės integracijos kryptimi. Tarp jo siūlomų reformų – Europos valiutos fondas, eurozonos biudžetas, didesni fiskalinės drausmės reikalavimai, eurozonos finansų ministras, bendros ES gynybos pajėgos, bendras emisijų mokestis, paneuropiniai Europos Parlamento narių rinkimų sąrašai. 

parengta pagal politico.eu 



Susiję

Pasaulis 2824463497561827438

Rašyti komentarą

12 komentarų

Pikc rašė...

Kaip kontrastas SSRS-2 užsimojusiems kurti padarams - labai neblogas Stratfor kūrėjo Džordžo Frydmano pasisakymas: http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/stratforo-kurejas-es-yra-zlugusi.-vytautas-radzvilas-kodel-apsimetinejame-k

Anonimiškas rašė...

,,Daugiau integracijos'' - šiaipjau reveranasas ES ir EK biurokratijai, nes iš tiesų jokios integracijos nebuvo, nėra ir greičiausiai niekada nebus. Pabėgėliai iškart sukuria atskiras, uždaras kolonijas ir jei tokie akivaizdžiai matomi dalykai anie kiek nepridėjo proto kai kuriems Vakarų Valstybių vadovams, tai nežinia, kas jiems dar gali atverti akis apskritai.

Anonimiškas rašė...

aišku, kad neišspręs. Kokia dar integracija - civilizuoti vakarai su laukiniais rytų barbarais. Jau atsikando ir suprato, su kuo turi reikalą. Juk tai du skirtingi pasauliai, dvi skirtingos civilizacijos, mažai ką turinčios bendra. Ir ta kita civilizacija visai ne islamo rytų. O Rytų Europos. Gaila, kad nedaug kas suvokia, kad netgi esant abipusei ekonominei traukai (Rytų Europa ekonomiškai naudinga Vakarų Europai ne mažiau, o gal net daugiau negu Vakarų Europa rytinei jos daliai), Vakarai Rytų Europai kultūriškai mirtinai būtini. Užsikrėsti vakarietiškumu yra gyvybės ar mirties klausimas. Tam neįvykus, negavę priešnuodžio, eilinį kartą istorijoje užsikrėsime rusiškumu. Arba tiksliau - neišsigydisime savo amžino rusiškumo.

Anonimiškas rašė...

labai simptomiška, kad tam, kad lietuvis paburnotų ant Vakarų, jis privalo pasiremti vakarietiška kritika. Nesvarbu, ar kalba iš tribūnos profesoriai Radžvilas su Jokubaičiu, ar loja koks suruskėjęs propatrijos "tikras lietuvis", vis vien tenka naudotis Vakarais, kad Vakarus pakritikuotum. Nes savos, autentiškos net kritikos nėra. Apie daugiau, apie kokį pozityvų turinį nė nekalbu. Ypač juokingai graudu, kai ant bačkos ropščiasi koks vargšas ateistas Pikc - materialistinė ir ateistinė materialistinių ir ateistinių vakarų kritika iš ubagyno ir nelaisvės laužyno yra apgailėtinas nesusipratimas. Radžvilas su Jokubaičiu bent Dievą tiki, taigi yra nors jau nuoseklūs ir nuoširdūs.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Velniop tą Eurosąjūzą, palaikau Pikc. Greičiau išstosim ir atgausim savo sienų kontrolę, greičiau išsispręs visos problemos.

Anonimiškas rašė...

tu savo siauros kaktos problemų savyje negali išspręsti, o paistai niekus apie problemas, kurių net nepretenduoji išspręsti, savo negalvojančia makaule tarškėdamas, kad jos "išsispręs". Pačios, turbūt... O gal tikrai geriau tegul problemos pačios kaip nors, nes ten kur tokie kaip tu prisidės, problemų tik padaugės.

Anonimiškas rašė...

ne tau, laukini, spręsti, nuo ko reikia išsivaduoti Vakarams. Netgi jeigu jie žlugs, tai bus jų sprendimas, o ne tavo, nes tu prie sprendimų prileistas nebūsi, nesitikėk. Nebent galėsi vėl, kaip prieš maždaug 15 šimtmečių, su būriu kitų laukinių ateiti į Romą vidury aikštės priteršti, parašyti "čia buvo Pikc" ir sunaikinti kokį nepatikusį meno kūrinį - kokį nors nieko vertą "vamzdį". Jeigu savo smegenų likučiais vis dar manai, kad turi kitą pasirinkimą, tai parodyk - o juk nieko negali. Turi tik dauginimosi jėgą, kaip koks sveikas žvalus asiliukas. Tai per tave garantuoja gamtinį rūšies išlikimą. Bet apie civilizaciją nesvajok. Ne tu ją kuri, ne tu ją gelbėsi ar žlugdysi.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

man Anonimiškas 2017-12-13 13.41 primena ,,...aš ne ponas, visi ponai Paryžiuje!..'' - ir dar, matote, ,,problemų tik padaugės'' :)))

item