Niujorko metro atsisakoma kreipinių su nuoroda į keleivių lytį

Laisvavisuomene.lt Niujorko požeminiame metro ir autobusuose girdimus ir visame pasaulyje nusistovėjusius kreipinius ponai ir ponios (...

Laisvavisuomene.lt

Niujorko požeminiame metro ir autobusuose girdimus ir visame pasaulyje nusistovėjusius kreipinius ponai ir ponios (angl. ladies and gentlemen) netrukus pakeis lyčiai neutralūs įvardžiai.

Miesto metropoliteno transporto tarnyba nuo šiol į keleivius kreipsis tokiais išsireiškimais kaip važiuotojai (angl. riders) ir visi (angl. everyone). Situaciją komentuodamas tarnybos atstovas pranešė: „Mes iš pagrindų keičiame pranešimų sistemą viešajame transporte tam, kad keleiviai aiškiau suprastų informaciją“.

Lyčiai neutralūs išsireiškimai yra 9 puslapių programos dalis, kuri skirta iš pagrindų pakeisti sistemos komunikaciją su keleiviais. Pokyčiai vyksta netrukus po paskelbtos informacijos apie didėsiančias bilietų kainas. Todėl keleiviai dėl šių pokyčių jaučiasi skirtingai. Vieni yra nepatenkinti miesto valdžios sprendimu padidinti viešojo transporto rinkliavas tam, kad galėtų skambėti kitoks skelbimų tekstas. Kiti teigė, kad bandymai miestą paversti politiškai korektišku yra įgrisę, o transporto sistemos kreipiniai ponai ir ponios niekam netrukdė.

Visai neseniai Anglijoje ir Velse katalikiškos mokyklos buvo priverstos iš anketų, pildomų į mokyklą priimant vaikus, pašalinti žodžius motina ir tėvas, kadangi valdžios institucijos nurodė, kad tokios formuluotės gali diskriminuoti homoseksualias šeimas, įtėvius ir išsiskyrusius tėvus. O štai šių metų liepos mėnesį nurodyta, kad Londojo viešojo transporto personalo pasisveikinimuose ir skelbiamuose garso įrašuose neturėtų likti kreipinio ponai ir ponios. Jį turėtų pakeisti pasisveikinimas: „Sveiki visi“.

Šiuos pakeitimus įvedė už Londono transportą atsakinga valstybės įmonė, siekianti įvesti kalbą, kuri būtų neutralesnė ir integruotų visas lytis.



Susiję

Pažangos ideologija 6636891869043689575
item