Kultūros ministerijos ir KPD paprašyta paaiškinti dėl reiškiamų skirtingų išvadų dėl Misionierių vienuolyno specialiojo planavimo

Gyčio Oržikausko nuotr. Aistros ir vienas kitam prieštaraujantys teiginiai dėl statybų šalia Vilniaus misionierių vienuolyno statinių...

Gyčio Oržikausko nuotr.
Aistros ir vienas kitam prieštaraujantys teiginiai dėl statybų šalia Vilniaus misionierių vienuolyno statinių ansamblio vis nerimsta. Dar gegužės mėnesį Kultūros paveldo departamento sudaryta Laikinoji komisija konstatavo, kad ansamblio specialusis planas, įteisinęs statybas, neatitiko tuo metu galiojusių teisės aktų reikalavimų, tačiau KPD direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis viešai tvirtina, kad šios išvados yra niekinės. 
Valstybinė kultūros paveldo komisija kreipėsi į Kultūros ministeriją ir KPD, prašydama išaiškinti, ar KPD direktoriaus įsakymu sudarytos Laikinosios komisijos išvados dėl Misionierių vienuolyno statinių ansamblio specialaus plano teisėtumo yra tikrai negaliojančios, kaip teigė KPD direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis laidoje „LRT forumas“ ir Lietuvoje vykusios UNESCO tarptautinių ekspertų misijos metu, atvykusios vertinti statybas šalia Misionierių vienuolyno. 

Kitų specialistų teigimu, būtent KPD organizuotas Misionierių vienuolyno statinių ansamblio specialusis paveldosaugos planas ir sudarė sąlygas vystyti prieštaringai vertinamas daugiabučių gyvenamųjų namų statybas šioje itin jautrioje Vilniaus istorinio centro – UNESCO pasaulio paveldo vietovės – teritorijoje.  

Kultūros ministerija š. m.  birželio 27 d.  informavo Paveldo komisiją, jog Laikinosios komisijos išvados pateiktos Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai prie Aplinkos ministerijos, kuri jas įvertinusi kreipėsi į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą, prašydama ginti viešą interesą dėl galimai neteisėtų statybų. Prašymą Lietuvos Respublikos generalinei prokuratūrai ginti viešąjį interesą pateikė ir Valstybinė kultūros paveldo komisija. Generalinė prokuratūra kreipdamasi į teismus prašė pripažinti neteisėtu kultūros ministro įsakymą, kuriuo patvirtintas minėtas specialusis planas, panaikinti  statybas leidžiantį dokumentą ir atstatyti buvusią padėtį 

Minėtos Laikinosios komisijos išvadas buvo pateiktos tiek Kultūros ministerijai, tiek Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai prie Aplinkos ministerijos, tiek Lietuvos Respublikos generalinei prokuratūrai ir Valstybinei kultūros paveldo komisijai. Taigi, lieka neaišku, kodėl KPD direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis viešai tvirtina visiškai priešingą teiginį. Valstybinė kultūros paveldo komisija paprašė Kultūros ministerijos ir KPD išaiškinti, ar Laikinosios komisijos išvados yra galiojančios. Jei šios išvados negalioja, kaip teigia A. Degutis, prašoma pateikti negaliojimą pagrindžiančius motyvus. 

KPD direktoriaus įsakymu sudarytoje Laikinojoje komisijose dalyvavo KPD direktorės pavaduotojas Audrius Skaistys, KPD Apskaitos, paveldotvarkos, planavimo skyriaus vyr. specialistas Vidmantas Puidokas, KPD Telšių skyriaus vedėjas Antanas Eičas, Kultūros paveldo centro direktorius Virgilijus Kačinskas, KPD Marijampolės skyriaus vedėjas Martynas Vasiliauskas ir KPD Kontrolės skyriaus vyr. specialistė Rasa Visockaitė. 

Valstybinės kultūros paveldo komisijos informacija


Susiję

Politika 8255490458429372254

Rašyti komentarą

item