Grupė Seimo narių stojo ginti filosofą Vytautą Rubavičių

Propatria.lt nuotr. Gruodžio 20 d., trečiadienį, 37 Seimo narių grupė, atstovaujanti skirtingoms frakcijoms, išsiuntė raštą generalinia...

Propatria.lt nuotr.
Gruodžio 20 d., trečiadienį, 37 Seimo narių grupė, atstovaujanti skirtingoms frakcijoms, išsiuntė raštą generaliniam prokurorui Evaldui Pašiliui, prašydama apginti viešąjį interesą ir pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo filosofo Vytauto Rubavičiaus persekiojimo.

Raštą pasirašę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, „Tvarkos ir teisingumo“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijų nariai išreiškė susirūpinimą dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusių skandalingų žinių apie persekiojamą filosofą dėl, kaip manoma, jo įsitikinimų ir pažiūrų. Kreipimesi Seimo nariai pabrėžė, kad ši istorija ne tik baugina visuomenę, bet ir meta šešėlį ant teisėsaugos institucijų, nes V. Rubavičiaus persekiojimui buvo pasirinktos specialiųjų tarnybų taikomos psichologinio bei moralinio bauginimo priemonės ir metodai, liudijantys apie specifinį galimai nusikalstamą veiką atlikusio asmens (ar asmenų) pasiruošimą, specialią įrangą ir įgūdžius.

Seimo nariai atkreipė dėmesį, kad V. Rubavičiaus terorizavimas buvo siejamas su jo pažiūromis ir ankstesniais pasisakymais viešojoje erdvėje, todėl galimos nusikalstamos veikos, atliktos filosofo atžvilgiu, ne tik pažeidžia Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso nuostatas, bet ir pamatines žmogaus teises ir laisves. Atsižvelgdami į tai,  kad galima nusikalstama veika buvo padaryta sunkinančiomis aplinkybėmis, į jos atgarsį visuomenėje bei taikytus specifinius metodus, Seimo nariai paprašė generalinio prokuroro vertinti nusikalstamą veiką ne tik kaip grasinimą nužudyti arba žmogaus terorizavimą, bet kartu nustatyti, ar nebuvo pažeisti asmens privataus gyvenimo neliečiamumą reglamentuojantys Baudžiamojo kodekso straipsniai.                     

Seimo nariai pabrėžė, kad generalinė prokuratūra yra svarbiausia institucija, turinti ginti viešąjį interesą, todėl paprašė šią rezonansinę bylą, jei ikiteisminis tyrimas jau pradėtas kitose institucijose, perimti savo žinion.

Raštą generaliniam prokurorui pasirašė Seimo nariai: Povilas Urbšys, Petras Gražulis, Robertas Šarknickas, Česlavas Olševskis, Jaroslavas Narkevičus, Michalas Mackevičius, Juozas Varžgalys, Kęstutis Smirnovas, Artūras Skardžius, Aurimas Gaidžiūnas, Eugenijus Jovaiša, Naglis Puteikis, Zenonas Streikus, Zbignevas Jedinskis, Arūnas Gumuliauskas, Stasys Tumėnas, Stasys Jakeliūnas, Rūta Miliūtė, Algimantas Kirkutis, Dainius Kepenis, Guoda Burokienė, Aušra Papirtienė, Gediminas Vasiliauskas, Juozas Rimkus, Lauras Stacevičius, Gintautas Kindurys, Vytautas Rastenis, Antanas Baura, Petras Valiūnas, Algirdas Butkevičius, Petras Čimbaras, Rimantas Sinkevičius, Gediminas Kirkilas, Antanas Vinkus, Vytautas Kamblevičius, Rimas Andrikis, Juozas Imbrasas.


Susiję

Politika 7283828910228028871

Rašyti komentarą

12 komentarų

Anonimiškas rašė...

Ar tarp pasirašusiųjų yra TS-LKD narių?

Anonimiškas rašė...

Tikrai konservatoriai pasirodė kuo yra iš tikrųjų - jiems nerūpi žmogaus teisės, nors kalba gražiai, o iš tiesų yra demagogai. Jei kokią mažumą kas nuskriaustų - pirmi gintų , kartu su liberalais.

Pikc rašė...

Manęs tai nestebina - mane stebina jų bukumas: gi libkonų "vizitinė kortelė" yra chamiškas agresyvus kitaminčių puolimas (tiesa, iki šiol tai vyko per visokias valatkas, tapinus, gritėnus, sadauskus-kvietkevičius, algius greitai ir pan fauną (trūkstamą įrašyti)) - gana logiška, kad anksčiau ar vėliau visuomenėje pradės formuotis atitinkamos sąsajos (nepriklausomai nuo jų pagrįstumo). Antra vertus - o gal ne bukumas, gal kaip tik "raumenų demonstravimas po stogu"? ;)
P.S. Pakelkite rankas, kas vis dar mano, kad REALI valdžia yra "valstiečiai"? ;)

Anonimiškas rašė...

nemano, nemano :) TS turėtų būti didelė gėda dėl tokio abejingumo prof. V.Rubavičiui. Esant progai, apie išpuolį prieš prof V.Rubavičių reikia paklausti prof. V.Landsbergį - teugl pasako, kaip jam atrodo tokia Liewtuvos laisvė. O krikščionys demokratai atrodo savanoriškai pasitraukė iš Lietuvos politinio žemėlapio. Ir dar tas netikęs Lietuvos balsavimas Jungtinėse Tautose dėl Jeruzalės.

Anonimiškas rašė...

joo,aš norėjau to paties paklausti-o tai tame sąraše,Lietuvos gelbėtojų konservatorių NĖRA.Ir kada žmonės praregės,kad konservatoriai yra Lietuvos duobkasiai,o ne gelbėtojai.Man irgi užtruko tai suprasti,bet žemės referendumas atvėrė akis.

Anonimiškas rašė...

Tenka suprasti esant konservatorių interesą susidoroti su V. Rubavičiumi.

Anonimiškas rašė...

Labai nusivyliau TS-LKD. Tikėjausi, kad jau kas kas, o jie, kurie save laiko Lietuvos patriotais, eina į Bažnyąią ir na muose laiko Trispalves, tikrai užtars gerb. Vytautą Rubavičių ir suteiks jam visą įmanomą pagalbą.

Pikc rašė...

Puikus sarkazmo pavyzdys! :)

Anonimiškas rašė...

....tai matydamas, tuojau karčiai pagalvoju: anei vienas iš mūsų didžiųjų kunigaikščių nei rūpinosi lietuvių kalbos raštija, nei siekė įkurti universitetą Lietvoje. Atėjo valdyti vengras Steponas Batoras, ir iškart Vilniuje įkūrė universitetą. Su pavydu galvoju apie Italijos aristokratų šeimas, kurios laikė didele garbe būti garsių menininkų mecenatais; apie Prancūzijos gotikos katedrų fundatorius; apie garsių Anglijos giminių palikuonis, dosniai remiančius archeologijos ir istorijos tyrinėjimus - ar kada nors girdėjote/girdėjome, kad tie, kurie nuolat kalba apie patriotiškumą, meilę Tėvynei, apie Lietuvos progresą, kurie neretai viešai puikuojasi savo žemiškais turtais - ar jie kada nors viešai domėjosi, kaip gyvena Lietuvos intelektualai, mokslininkai, menininkai?

Pikc rašė...

Teisybės dėlei reiktų pasakyti, kad universitetas Vilniuje nebuvo nei lietuviškos raštijos, nei lietuviškos kultūros židinys. ;)
O apie patriotizmą dabar apskritai niekas nebekalba - gi blogas tonas, beveik tas pats, kas apie nacyzmą-fošyzmą kalbėti. Dabar gi visur "pilietiškumas" - taip politkorektiškiau. Ir ne - šitai faunai nė velnio neįdomi nei Tėvynė, nei Tauta.
P.S. Taip, intelektualams, mokslininkams ir menininkams dabar sunku - užtat entelektualai, mokslinykai (mokslinio homunizmo egzpartai) beigi mianinykai klesti. :)

Pikc rašė...

Pardon - turėjo būti "egzpertai", o ne "egzpartai".

Anonimiškas rašė...

suprantu, Pikc, nereikia taisyti. O apie patriotizmą ir tautiskuma kalba PROPATRIA. Visą PROPATRIA SU Šv. Kūčiomis ir Šv.Kalėdomis!

item