Vytautas Sinica. „Kas Lietuvoje aukščiau - Seimo ar ŠMC ekspertų valia?“

D. Pipo (DELFI) nuotrauka  www.ziniuradijas.lt Spalio 17 dienos Pokalbis „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ apie TALKOS k...

D. Pipo (DELFI) nuotrauka 

Spalio 17 dienos Pokalbis „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ apie TALKOS kalbai ir tautai mitingą Lukiškių aikštėje su vienu jo organizatorių Vytautu Sinica. Laidos įrašą galite rasti šioje nuorodoje

- Atskleiskite mums kaip pavyko protestas ir kokia buvo protesto pagrindinė mintis, ko siekėte?

- Turint galvoje, kad pasirinktas laikas buvo vidury dienos, protestas pavyko. Nebent gal šiek tiek užsitęsė, jeigu save kritikuoti, bet apskritai manau, kad pavyko vien dėl to, jog vyksta ši ir kitos laidos, susilaukta dėmesio. Pagrindinis mitingo organizatorių reikalavimas – statyti Vyčio monumentą. Po to, kai išreikšta Seimo valia, Kultūros ministerijos ir ŠMC organizuojamas konkursas sabotuoja Seimo sprendimą ir yra perteklinis, konkursas daromas dėl to, kas jau nuspręsta. 

- Suprantu. Kalbant apie patį konkursą, taip pat kyla įtarimų, jog jis organizuojamas ne visai tinkamai. Štai pavyzdžiui vienas iš Vyčio paramos fondo steigėjų V. Kavaliauskas piktinosi pačiu balsavimu Vyriausybės portale, jog nežymiai pakeitus informaciją galima tuo pačiu kompiuteriu balsuoti daugybę kartų. Ar tai irgi nepasitikėjimo dalis ir šaltinis?

- Yra dvi skirtingos problemos: principinė ir techninė. Techninę problemą jūs įvardinote, kad yra nesaugu ir iš esmės, kas nori, pasistengs pakreipti be didelio visuomenės palaikymo tuos rezultatus norima linkme. Bet yra ir principinė problema: kaip apskritai gali Kultūros ministerija ir ŠMC spręsti tai, kas jau nuspręsta Seimo. Čia aš jau iš dalies kartojuosi, bet ne visai. Mums kyla klausimas, kas yra aukščiau Lietuvoje – ar Seimo valia, ar ŠMC ekspertų. Nes net tai, ką jie čia pasiūlė, kad 50 proc. sprendimo turėtų lemti visuomenės apklausa, kuriai teisingą kritiką jūs pacitavote, o likusius 50 proc. ekspertų komisija, kuri – kaip žinome visi, kurie seka viešąją erdvę – yra skeptiškai nusiteikusi realistiško, klasikinio paminklo atžvilgiu. Pasitikėjimo tuo konkursu nėra. 

Svarbus momentas, jog mes ir darėme šį mitingą kol dar nėra konkurso rezultatų, kad tai nebūtų nepasitenkinimas rezultatu galimai jį pralaimėjus. Mitinguojama ne dėl konkurso rezultato. Tai nėra nepasitenkinimas rezultatu, o principinė nuostata, kad toks konkursas negali vykti.

- Tačiau kritikos turi ir Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, kuris pripažino, kad fondas galimai suklaidino parlamentarus ir pateikė netikslią informaciją apie skulptūrą, kuri galėjo nulemti balsavimo rezultatus, tad gal Seimo sprendimas nebuvo pats tiksliausias.

- Žinote, šįryt šitą kritiką girdėjau iš BNS žurnalistės ir galiu pasakyti, jog ji mane šokiruoja. Nesu tikras, ar protingai Seimo nariai daro keldami šį klausimą. Jeigu aš gerai suprantu, neleiskite man suklysti, Ramūnas Karbauskis, o taip pat, berods, Vytautas Juozapaitis sako, kad jie balsavo už Vyčio paminklą ne dėl to, kad jis jiems atrodytų teisingiausias sprendimas ir geriausia koncepcija, o dėl to, kad už jį būtų sumokėję visuomenininkai. Ir jeigu pastarieji vis dėl to negali už jį sumokėti, nežinau kiek tame tiesos, tai dabar jau jie jaučiasi suklaidinti. Tikriausiai dėl to už ką balsavo, projekto rezoliucijos tekstą, jie puikiai žino, nes galėjo jį perskaityti. Tai jeigu suklaidinimas yra tik tame, kas mokės už monumentą – ar valstybė, ar visuomenininkai – tai yra panašu į vaikiną, kuris apsisuka ir sako, kad mergaitė jo nebedomina, jei ji neis su juo į lovą.

- Ar protesto metu, ar po jo sulaukėte kokio atsako iš valdžios atstovų, iš Kultūros ministerijos?

- Ne, kol kas nesulaukėme arba aš apie tai nežinau. Seime kaip ir aiškus, nepaisant jūsų cituotos kritikos, palaikymas Vyčio monumentui, buvo ir Seimo narių kreipimasis į Seimo Pirmininką ir pastarasis yra išreiškęs paramą. Su Kultūros ministerija neteko kontaktuoti ir išgirsti jų pozicijos. Aš manau, kad jų pozicija bus, jog konkursas turi vykti ir jie nesimėtys šiuo klausimu.


Susiję

Vytautas Sinica 8369725855794232281
item