Visuomenininkai kviečia lapkričio 17 d. rinktis į Vilniaus Lukiškių aikštę ir apginti Vyčio paminklą

Alkas.lt koliažas Spalio 24 d., antradienį, Visuomeninis judėjimas „TALKA Kalbai ir Tautai“ išplatino viešą pareiškimą-reikalavimą vykd...

Alkas.lt koliažas
Spalio 24 d., antradienį, Visuomeninis judėjimas „TALKA Kalbai ir Tautai“ išplatino viešą pareiškimą-reikalavimą vykdyti Seimo sprendimą dėl Vyčio monumento statybų Lukiškių aikštėje ir paragino šį sprendimą palaikančią bei Kultūros ministerijos kuriamas kliūtis smerkiančią visuomenę rinktis į protesto akciją Vilniaus Lukiškių aikštėje lapkričio 17 d. 12 val.

Vyčio gynimo mitingą TALKA rengia kartu su Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga (LLKS).

TALKOS pareiškime teigiama, kad paminklo statybos Vilniaus Lukiškių aikštėje jau tapo ne vien konkretaus paminklo pavidalo pasirinkimo problema, o tautinio sąmoningumo ir valstybinės savigarbos klausimu.

TALKA primena, kad šių metų gegužės 2 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė rezoliuciją „Dėl neatidėliotinų veiksmų siekiant sutvarkyti Lukiškių aikštę Vilniuje ir pastatyti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimo įamžinimo memorialą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio progai“ (dok. Nr. XIIIP-600). Ja nurodoma galutinai sutvarkyti Lukiškių aikštę ir pastatyti visų laikų kovotojų už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę atminimo įamžinimo memorialą. Primenama, kad Seimas palaiko „Vyčio paramos fondo“ iniciatyvą minėtoje aikštėje pastatyti memorialą su Vyčio skulptūra.  Šį nutarimą palaikė 91 iš 92 balsavusių Seimo narių. Seimas pabrėžė, kad Lukiškių aikštė Vilniuje formuojama kaip pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su laisvės kovų memorialiniais akcentais, ir nurodė, kad joje turi būti pastatytas ir atidengtas paminklas, kuriame yra numatyta vieta tautos ir valstybės simboliui Vyčiui.

Tačiau Kultūros ministerija ir Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) nepaisydami minėtos Seimo rezoliucijos paskelbė naują konkursą memorialui įgyvendinti ir taip savavališkai paneigė Lietuvos Respublikos Seimo, o kartu ir visuomenės apklausose išreikštą daugumos Lietuvos piliečių valią, taip pat nepaisė jau dvidešimt metų galiojančių ankstesnių Vyriausybės ir Seimo sprendimų, kurie aiškiai apibrėžė, jog Lukiškių aikštė turi būti sutvarkyta kaip „pagrindinė reprezentacinė valstybės aikštė“.

TALKOS teigimu visuomenė yra priversta reaguoti ir ginti savo teisę į politinių sprendimų priėmimo kontrolę bei reikalauti juos neatsakingai priimančių politikų atsakomybės. Kultūros ministrės veiksmus jau pasmerkė visuomeninis Vilniaus forumas, įvairios patriotinės organizacijos, iškilūs menininkai ir visuomenės veikėjai. Elektroninę peticiją dėl Vyčio monumento statybų Lukiškių aikštėje per savaitę pasirašė pusantro tūkstančio žmonių, tarp jų daug žinomų mokslininkų, menininkų, signatarų.

Pareiškime išdėstyti reikalavimai nutraukti mėginimus trukdyti Laisvės memorialo Lukiškių aikštėje statybas, vykdyti Seimo ir tautos daugumos siekį čia pastatyti Vyčio monumentą žuvusiems už Lietuvos laisvę, į memorialo projekto tobulinimą įtraukti „Vyčio paramos fondo“ konkursą laimėjusio projekto autorius ir kitus monumentalios skulptūros žanrą išmanančius ir pripažįstančius kūrėjus, bei griežtai laikantis šio žanro reikalavimų, monumentą statyti aikštės centre and Aukų gatvės ašies, ir vengiant nereikalingos skubos, memorialą užbaigti jubiliejiniais 2018 metais, bet nebūtinai susiejant su 2018 m. vasario 16 d.

Spalio 12 d. į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį kreipėsi ir šeši Seimo nariai klausdami, kodėl Kultūros minsiterija ignoruoja pavasarį Seimo išreikštą valią aikštėje įamžinti Vytį ir paragino Seimo Pirmininką imtis veiksmų, kad ji būtų išgirsta. Kreipimąsi pasirašė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Audronius Ažubalis, Arvydas Anušauskas, Laurynas Kasčiūnas, Stasys Šedbaras, Žygimantas Pavilionis ir Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas, Švietimo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

Seimo nariai priminė, kad tiek visuomenė, tiek Seimas yra aiškiai pasisakę už Vyčio paminklą Lukiškių aikštėje. Šių metų kovą „Vilmorus“ atlikta reprezentatyvi visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad 76 proc. respondentų pritaria Vyčio paminklui Lukiškių aikštėje.

Susiję

Politika 3978132870417199120

Rašyti komentarą

7 komentarai

Anonimiškas rašė...

Mes be Vyčio nenurimsim.

Vyčio, ne Vytės, beje.

Žiūriu į jus, Kęstuti Turbo.

Anonimiškas rašė...

Šioje Protesto akcijoje yra labai svarbi visuomenės pozicija - ĮVARDINTI pagrindinius šios Pilietinės iniciatyvos ir LR Seimo Sprendimo žlugdytojus: a) LR Kultūros ministrė, b) Vilniaus meras Šimašius. Turi būti pareikalauta NEDELSIAMO jų ATSTATYDINIMO! (ir pasiekti, kad tai būtų padaryta!).
Priešingu atveju bus tolygu - kovoti su liga, bet leisti ligos sukėlėjams baciloms ir toliau laisvai sau viešėti ir tarpti siekiančiame pasveikti organizme.

p.s. klausimėlis : kokio dar reikia kito išsidirbinėjimo ir spjūvio Tautai į veidą, kai nepaisoma visuotinai išrinktos ir Įstatymus leidžiančios Aukščiausios institucijos - LR SEIMO Rezoliucijos?
Apie tai, kad valdžiažmogiai ignoruoja faktą, jog absoliuti tautos dauguma pritaria, siekia ir seniai laukia, kad Lukiškių aikštėje atsirastų Vyčio monumentas, net klausti nereikia; tačiau norisi replikuoti - gal JIE turi pradėti rodyti mums savo nuogus užpakalius, kad tauta atsikvošėtų?

Anonimiškas rašė...

kokia liga serga sie zmones....Tauta issirinko ka nori ir seimas net pritare....tai ko dar laukiama?

Pikc rašė...

Ta liga vadinasi galvos smegenų liberastija. ;)

Anonimiškas rašė...

Bet kokiame normaliame darbe, jei nevykdai auksciau esancios strukturos nurodymu - is karto esi atleidziamas. Taciau Lietuvoje visose valdzios strukturose - ministerijose, savivaldybese, teismuose yra kitaip - esi uz tai giriamas, vertinamas ir tampi populiarus.

Anonimiškas rašė...

Iš dyko buvimo? ar norėjimo susireikšminti? Ta liga. O nuo šios ligos pasveikti reikia nurimti ir nieko nestatyti

Pikc rašė...

A, naujas ėjimas: "galima ir nieko nestatyti - svarbu, kad tik Vyčio nebūtų". :)

item