V. Adamkus ragina apsaugoti Misionierių bažnyčios ansamblį

propatria.lt nuotrauka  Prezidentas Valdas Adamkus kreipėsi į aukščiausias Lietuvos valdžios institucijas, į Valstybinę kultūros paveld...

propatria.lt nuotrauka 
Prezidentas Valdas Adamkus kreipėsi į aukščiausias Lietuvos valdžios institucijas, į Valstybinę kultūros paveldo komisiją ir kitas už paveldo apsaugą atsakingas įstaigas, išreikšdamas susirūpinimą dėl daugiabučių statybų šalia Vilniaus misionierių vienuolyno statinių ansamblio. 

„Vilniaus misionierių bažnyčios ansamblis yra išskirtinis XVIII a. baroko architektūros paveldo pavyzdys Senamiestyje. Būtų gaila, jeigu nauji statiniai negrįžtamai pažeistų ansamblio panoramą. Parodykime, kad vertiname Vilniaus senamiesčiui UNESCO suteiktą Pasaulio kultūros paveldo objekto pripažinimą. Globokime, tvarkykime ir saugokime Misionierių bažnyčios ansamblį ir jo aplinką ateities kartoms“ – rašoma  Prezidento Valdo Adamkaus kreipimesi. 

Laiškas adresuotas Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui, kultūros ministrei Lianai Ruokytei-Jonsson, Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkei Evelinai Karalevičienei, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinei sekretorei Astai Junevičienei bei Vilniaus merui Remigijui Šimašiui. 

Valstybinė kultūros paveldo komisija dar birželio pradžioje kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama ginti viešąjį interesą dėl daugiabučių gyvenamųjų namų su požemine automobilių stovėjimo aikštele statybų šalia Vilniaus misionierių vienuolyno ansamblio. Generalinė prokuratūra išnagrinėjusi Paveldo komisijos prašymą, kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, prašydama panaikinti Misionierių vienuolyno statinių ansamblio specialųjį paveldosaugos planą, statybas leidžiantį dokumentą ir pašalinti padarinius. 


Susiję

Valdas Adamkus 1149637251341814651
item