Populiarėja lyties atkeitimo operacijos

Lyties keitimo operacijos pastaruoju metu yra auganti tendencija – atsiranda vis daugiau reikalaujančių šias operacijos leisti atlikti ne...

Lyties keitimo operacijos pastaruoju metu yra auganti tendencija – atsiranda vis daugiau reikalaujančių šias operacijos leisti atlikti ne tik suaugusiems, bet ir paaugliams ar vaikams.

Nepaisant tokių vartojamų pavadinimų kaip lyties rekonstravimo operacija (angl. gender reconstruction surgery) ar lyties keitimo operacija (angl. sex change operation), ši procedūra iš tikrųjų nepakeičia lyties. Kad ir kiek kartų žmogus gultųsi po skalpeliu, jis netaps priešingos lyties, kadangi ją lemia genetika.

Nors šios procedūros populiarėja, chirurgai praneša apie nerimą keliantį padaugėjimą pacientų, norinčių operacijos, kuri atitaisytų lyties keitimo operacijos padarinius.

Pranešama, kad prof. Miroslavas Djordjevicius, vienas populiariausių lytinių organų rekonstrukcijos specialistų pasaulyje, pastebėjo ženkliai padaugėjus pacientų, kurie kreipiasi į jį apsimesdami esantys priešingos lyties, tačiau iš tikrųjų siekiančių anuliuoti anksčiau atliktą operaciją. M. Djordjeviciaus teigimu, tai vyksta dėl dviejų priežasčių.

Iki šiol nėra pakankamai tyrimų apie tai, kaip dažnai gailimasi tokio pobūdžio operacijų. Galima numanyti, kad tai yra tiesa: visai neseniai vienas Jungtinės Karalystės universitetas atmetė psichologo J. Caspiano pasiūlymą tirti, kodėl translyčiai gailisi atlikę operaciją, kadangi nuogastavo, jog toks tyrimas bus politiškai nekorektiškas.

Be to, per daug medikų leidžia atlikti lytinių organų rekonstrukcijos operaciją be jokio arba su labai menku psichologiniu paciento įvertinimu. „Kol M. Djordjevicius reikalauja, kad jo pacientai praeitų metų trukmės psichiatrinį įvertinimą, taip pat – hormonų įvertinimą ir terapiją, kai kurie į jį dėl lyties atstatymo kreipęsi pacientai pasakojo, kad keitimo operacijas atlikę medikai tik pasiteiravo, ar pacientas turės, kaip sumokėti už procedūrą.“

Djordjeviciaus teigimu, pastaruoju metu pastebimas ir pacientų amžiaus pokytis. Kai jis pradėjo savo praktiką prieš dvidešimt metų, vidutinis jo pacientų amžius buvo 45 metai. Dabar jis kritęs iki 20 metų, kadangi vis dažniau kreipiamasi dėl operacijų nepilnamečiams. Tam jis griežtai prieštarauja. „Nerimauju, kas su tokiais žmonėmis nutiks sekančių 5-10 metų laikotarpiu“, – sako M. Djordjevicius. Turint omenyje tai, ką jis mato savo praktikoje, toks nerimas nestebina.

Leidimas jauniems žmonėms tikėti, kad operacija iš tikrųjų pakeis jų lytį atrodo žiaurus. „Teigti, kad žmonės gali pasikeisti lytį vos ne taip pat lengvai kaip persirengti drabužius ar nusidažyti plaukus yra pavojinga. Žmonių nepasitenkinimas biologine lytimi negali būti išspręstas hormonų terapija ar kūno žalojimu“, – teigia Liberty Counsel įkūrėjas Matas Staveris.



Susiję

Pažangos ideologija 3187227574926046978

Rašyti komentarą

12 komentarų

Pikc rašė...

Problema ta, kad daugumoje atvejų tas idiotiškas "lyties keitimas" pacientą sužaloja NEATITAISOMAI, tad jokios "atkeitimo" operacijos nepadės - tai bus tik kosmetiniai pakeitimai, o pacientas kaip buvo invalidas, taip ir liks. Šiuo atžvilgiu įdomu būtų panagrinėti, kaip tie "lyties keitėjai" suderina "primum non nocere" principą su savo praktine veikla, kai jie psichinius ligonius visam gyvenimui paverčia fiziniais invalidais.

Nežiniukas rašė...

Na, Pikc, tas principas "primum non nocere" pilnai ya suderinamas su praktine veikla:

Jei tas mėsos siuvėjas dirba privačioje klinikoje, tai pirmiausiai stengiamasi nepakenkti privačios klinikos pelnui.

Taigi, kaip matote - tikrai nepakenkia.

Pikc rašė...

A, tiksliai, gi jeigu "suinterpretuoji", kad čia ne pacientui, o sau ir firmai reikia nepakenkti... :) Bet, va su "salus aegroti suprema lex est" kiek sunkiau būtų. Antra vertus, vėl - tą "salus" galima labai įvairiai "suinterpretuoti". O ir tais atvejais, kai "suinterpretuoti" sunkiau - galima tiesiog "iškirpti" (kaip, pvz. abortų ir eutanazijos draudimą Hipokrato priesaikoje). Vienžo, "nothing personal - just business" (tą "just", beje, irgi galima "suinterpretuoti"). :)

Anonimiškas rašė...

na, su tokia dabartine biotechnologine etika tai pilnai suprantu vakarykštes Urbšio pastabas ir Čmiltytės lobistinius veiksmus. čia yra labai didelis biznis ir nepanaudoti apvaisinimui embrionai tikrai šaldymo konteineriuose ilgai nestovės, o bus panaudoti visokiems tyrimams ir dabartinių "gyvenimo šeimininkų" gydymui ir jauninimui. tik klausimas kur ta riba nuo kada tai jau nelegalu, nes taip galima prieit iki to , kad atsirastų "atsarginių dalių fabrikai". pagal liberastus jei embrionas dar ne asmenybė, tai kodėl tos egzistencijos kartelės ribos nepastumt toliau. juk šita publika labai lanksti moralės klausimuose, taip sakant. šitas klausimas daug sykių iškeltas įvairiose antiutopijose, kad ir paskutininiame "Blade Runner" , kur parodyta koks gali būti šiurpus pasaulis, kai visa šita liberaliai-fašistine publika pradeda kišt nagus kur jiems nereikia.

Anonimiškas rašė...

Save čia gąsdinantys ir tuo besimėgaujantys per jausmų antplūdį protą padarė nebereikalingu. Straipsniokas paremtas "gerojo" specialisto Djordjevičiaus pastebėjimais apie kreipimusis dėl atkeitimo. Komentatoriai gavo autoriteto "paramą" ir papūgų čiauškėjimas pagarsėjo. Tik niekaip nepastebima paprastučio fakto. Tas Djordjevičius reikalauja metų trukmės pacientų tyrimo. Ur sako, kad atkeitimo poreikis randasi dėl skubotų sprendimų operuoti. Bet juk tai tereiškia, kad neskuboti sprendimai yra kitokie ir nereikalauja peroperavimo atgal. Taigi, visa straipsnioko esmė - yra nepamatuotų lyties keitimų. Taip keliama problema neliečia esmės - ar keitimas turi ir gali būti. Juk yra ir nekokybìškų plaukų persodinimų. Ir kas? Na, pačiauškėkit.

Pikc rašė...

Pats faktas, kad "Anonimiškas 2017-11-11 11:15" "pačiauškėjo" apie "lyties keitimą" yra savaime iškalbingas. Ir jeigu koks homsomolo aktyvistas nemato esmės, tai nereiškia, kad jos nėra - tai tik reiškia, kad homsomolo aktyvistas jos nemato. Antra vertus - jei matytų, gi nebūtų homsomolo aktyvistas. ;)

Anonimiškas rašė...

Na, o be bla bla bla dar ka nors gali pasakyti? Vargu... Apie lyties keitima pasakiau ne daugiau negu tu. Netgi maziau.

Pikc rašė...

Kalbėtis galima su tam įgaliais asmenimis. Liberastinis homsomolas į jų grupę neįeina. Niekaip.

Anonimiškas rašė...

Akivaizdu, kad negali.

Anonimiškas rašė...

Savaime aišku, kad tokiam žmonių žalojimuisi vieną kartą tikrai bus padarytas galas - tai tik kol kas netgi vyriausybiniu lygiu yra trypčiojama tarp ,,politkorektiškumo'' ir objektyvių medicinos faktų. Bet ir šitas trypčiojimas greitai baigsi - ne be reikalo sakoma, kad sveikata yra pats brangiausias turtas. Ir labai, labai gaila save sužalojusių žmonių - tegul jie pagyja iš visų negalių.

Anonimiškas rašė...

Ką, ar iš Hipokrato priesaikos iškirpo abortų ir eutanazijos draudimus??!

Pikc Kažinkavičius rašė...

Ne visur. Lietuvoje, kiek žinau, atnaujintoje (1997 m.) priesaikoje tebėra sakiniai "Saugosiu žmogaus gyvybę ir jos neliečiamumą nuo pat pradėjimo iki natūralios mirties, gerbsiu jos orumą." (kaip gydytojai tai suderina su abortų atlikimu - kitas klausimas) bei "Niekada neskirsiu ir neduosiu mirtinos vaistų dozės, nei savo noru, nei kitų prašomas.", bet JAV, pvz., situacija kita: "Many Christian revisions of the Hippocratic Oath, especially those written during the Middle Ages, prohibited all abortive procedures. Not surprisingly, the contentious
debate over both of these issues continues today, although the relevant sections are simply omitted in most oaths administered by U.S. medical
schools. As of 1993, only 14 percent of such oaths prohibited euthanasia, and only 8 percent prohibited abortion." (http://www.praxis-hegibach.ch/downloads-10/downloads-13/files/the%20hippocratic%20oath.pdf)

item