Politologų asociacijos prezidentas: „Spalio revoliucija sudarė galimybes demokratinėms laisvės, lygybės ir solidarumo reformoms“

Lietuvos politologų asociacijos prezidentas ir VU TSPMI docentas Liutauras Gudžinskas lapkričio 7 dieną Spalio revoliucijos šimtųjų metin...

Lietuvos politologų asociacijos prezidentas ir VU TSPMI docentas Liutauras Gudžinskas lapkričio 7 dieną Spalio revoliucijos šimtųjų metinių proga pareiškė, kad šios revoliucijos pasekmės buvo prieštaringos, svarbiausias jos padarinys – carinės imperijos žlugimas, o pati revoliucija „sudarė galimybes didžiulėje imperijos teritorijoje gyvenusių tautų apsisprendimui ir demokratinėms laisvės, lygybės ir solidarumo reformoms įgyvendinti“. 

L. Gudžinskas perspėja, kad šie Spalio revoliucijos „principai iki šiol yra nuolatiniame pavojuje, autoritarai ir oligarchinės jėgos visada kėsinasi juos paminti, ir dažnai jiems sekasi“. Politologas pabrėžia, kad tik nuo mūsų visų pastangų priklausė ir priklausys, kiek pavyks apginti minėtus Spalio revoliucijos idealus. 

Politologų asociacijos prezidentas taip pat teigė, kad „reikia daugiau diskutuoti apie 1917 m. įvykius Rusijoje, nes šiuo metu vyrauja bolševikų primesta interpretacija, kad jie buvo pagrindinė [revoliucijos] varomoji jėga ir kad carinės priespaudos pabaiga 1917 m. neišvengiamai turėjo baigtis Sovietų Sąjungos įkūrimu 1922 m.“. 

Teiginiai apie „dviprasmiškas revoliucijos pasekmes“, „tautų apsisprendimo galimybę“ ir „demokratinių reformų įgyvendinimą“ susilaukė gausios kritikos. Apkreiptas dėmesys į šimtamilijonines komunistinių režimų aukas, vos po dviejų metų prasidėjusias pastangas reokupuoti prarastas respublikas, leninistinio teroro politiką. Reaguodamas į kritiką, L. Gudžinskas detalizavo savąją istorijos versiją, pagal kurią numatoma tariama skirtis tarp „gerojo leninizmo“ 1917-1922 m. Sovietų Rusijoje ir „blogosios“ diktatūros Stalino valdomoje SSRS. Komentarai palieka dviprasmybę, ar Spalio revoliucija siekta sukurti demokratinę santvarką, o ne proletariato diktatūrą.

„Be jokios abejonės, Vasario revoliucija yra reikšmingesnė griaunant senąją autokratinę tvarką ir žadant kurti naująją demokratinę. Tačiau po vasario suformuota naujoji valdžia buvo nusiteikusi išlaikyti carinę užsienio politiką ir toliau tęsti karą. Lietuvos nepriklausomybei iškovoti vargu ar tai buvo palanki pozicija. Ji taip pat turėjo menką palaikymą visuomenėje (nes nebuvo demokratiškai rinkta), tad vargu ar būtų ilgai išsilaikiusi. Spalio revoliucija lėmė karo pabaigą ir buvo logiška vasario įvykių tąsa. Taip, tai po to išprovokavo pilietinį karą, pasibaigusį sovietinės diktatūros įvedimu ir mėginimų įvykdyti trečiąją revoliuciją užkardymu, bet tai niekaip nepaneigia jos vaidmens sugriaunant carinį režimą ir jo valdomą imperiją“, - teigė Politologų asociacijos prezidentas. 

L. Gudžinsko pasisakymams pritarimą reiškė žinomi politikos ir mokslo veikėjai – VU teisės profesorius Vytautas Mizaras, MRU filosofijos profesorius Andrius Bielskis, viešųjų ryšių specialistė Jolanta Bielskienė, žurnalistas Mindaugas Jackevičius, režisierius Romas Zabarauskas ir kiti. 

Visą diskusiją Liutauro Gudžinsko „Facebook“ sienoje galite perskaityti šioje nuorodoje.



Susiję

Pažangos ideologija 8178552727322594998

Rašyti komentarą

23 komentarai

Pikc rašė...

Komuniagos, liberastai ir homikai vienoj krūvoj šlovina bolševikus. :D

E. rašė...

Ne galvažudžiai bolševikai, o W. Wilson tautų apsisprendimo teisė po WWI čia daug svarbesnė, jei jau kalbam apie išorines Nepriklausomybės aplinkybes. O revoliucija ir chaosas Rusijoje, žinoma, kad į naudą mums išėjo, bet to politologo "linksmučio" versija ir interpretacija tai žemiau lygio, jau daugiau kristi nebėra kur.

Kitą kartą, žiūrėk, ir Staliną pateisins ir pašlovins, juk anas Vilniaus kraštą atidavė.

Nežiniukas rašė...

Nežinau, ar tokios padugnės laiko, kad Lietuvoje žmonės durni, arba jiems už tokias nesąmones gerai pamoka kažkas, kaip savo laiku Leninui už antrojo fronto uždarymą mokėjo kaizerinė Vokietija.

Pasiklausai tokių kalbų ir supranti, kad tik Tarybų sąjungoje, savanoriškai važiavę į Sibirą, demokratiškai negyvi voliojęsi miestelių turgaus aikštėse "tak volno dyšal čelovek".

Tokių marazmų logika sekant, galima puikiausiai išaukštinti plėšimus, prievartavimus ir žudymus - gi šie iš pažiūros blogi veiksmai iš esmės yra geri, nes skatina verslą, leidžia kurti inovacijas karyboje, ko pasėkoje dėl pažangesnių daiktų, tvirtesnių spynų, geresnių asmeninių apsaugos priemonių pradeda geriau gyventi žmonės.

Ir jeigu nebūtų buvę Mengelės, tai medicinos mokslas būtų žymiai blogesnėje padėtyje, nes apie žmogaus fiziologines galimybes žino nepalyginamai daugiau, nei žinojo iki Mengelės.

Vienu žodžiu, šlovė komunizmui ir jo broliui nacizmui. Ypač kai tą sako docentai ir profesoriai, beigi teisės žinovai.

Anonimiškas rašė...

joo,nežiniuk,jūsų juodas humoras,bet taiklus.Na lyg ir gražios tos lygybės,brolybės idėjos buvo,bet žinome kuo baigėsi jų įgyvendinimas.Ir dabar ,vėl minti ant to paties grėblio...

Anonimiškas rašė...

Geras humoras. Tūlas politologas komentuoja istorinį įvykį neišmanydamas istorijos. Ir dar iš komunistų perspektyvos. Carinė Rusija baigėsi 1917 m. vasario revoliucija. Bolševikai tiesiog nuvertė tuos, kurie nuvertė carą :-). Taip, bolševikai šnekėjo apie tautų apsisprendimo principą. Tačiau lietuviai juo galėjo pasinaudoti tik todėl, kad sugebėjo apsiginti nuo Raudonosios armijos įsiveržimo. Taip, deklaravo demokratiją, tačiau greitai išvaikė steigiamąjį susirinkimą, kai rinkimų rezultatai nepatiko bolševikams. Na aišku, dar mes galime padėkoti bolševikams, kad jie sukėlė buvusioje Rusijos imperijoje kruviną vidaus karą, kuris padėjo Lietuvai atstatyti nepriklausomybę. Bet 1940 m. jie nubraukė viską. Nors, pažiūrėjus sąrašą iškilių politologų ir visuomenės veikėjų, sveikinusių pranešėją kažkaip nuostaba prapuola. Kairuoliška kuopelė pasivadinusi skambiu pavadinimu.

Anonimiškas rašė...

Oho, jie jau net nebebando slėptis.

Anonimiškas rašė...

Tai bent aukštas pilotažas. Šis žmogelis vienas iš tų politologų, kuris pasirašė, kad yra nepatenkintas profesoriaus Vytauto Radžvilo dėstymu. Kaip besigirtų R. Vilpišauskas savo instituto aukštu lygiu, jei tokie kadrai dirba - viskas aišku.

Anonimiškas rašė...

Vos Liutauras pasiviešino kaip linksmutis, iš karto supratau, kad tai buvo tik laiko klausimas, kada durs tokio pobūdžio pareiškimą.

Justinas Dement rašė...

Gudžinskas sakė ne taip. Akcentas dėtas ant to, kad bolševikų pergalė buvo svarbus Rusiją susilpninęs veiksnys, kuris palengvino naujų tautinių valstybių atsiradimą. Bolševikinė ar net socialistinė ideologija ten nėra aukštinama ar tapatinama su demokratiškumu etc. Dar viena Pro Patrios šmeižto kampanija ir jei tame sambūryje dar yra dorų, su tiesa sąlyčių turinčių žmonių, man dėl tokių tekstų būtų gėda.

Pikc rašė...

Nagi, kurioje KONKREČIAI vietoje čia "šmeižtas"? Ar šiame puslapyje pateiktos citatos yra iškreiptos? Jei taip manote - nueikite pagal straipsnio pabaigoje pateiktą nuorodą pasitikrinti. ;)
P.S. "doriems, su tiesa sąlyčių turintiems" žmonėms būtų gėda švaistytis kaltinimais šmeižtu, kai jiems po nosimi pakišta nuoroda į "originalą". ;)

Pikc rašė...

P.P.S. Patikslinu, kad savo žydrai-raudoną tavariščių, "pamiršusį", kad savo nepriklausomybę Lietuvai iš bolševikų reikėjo ATSIKARIAUTI, ginantis ir savo paties susifantazuotais kaltinimais šmeižtu besitaškantis veikėjas yra iš eurosajūzinės mergelės chunveibinų šutvės "palaikymo komandos": http://www1004.vu.lt/lt/naujienos/instituto-naujienos/kreipimasis-i-vu-tspmi-bendruomene-1246. Tai paaiškina tiek išankstinį jo nusistatymą Pro Patria atžvilgiu, tiek tai, kokiais būdais jis jį reiškia. ;)

Anonimiškas rašė...

Gerbiamas Dementavičiau, jums gal pačiam vertėtų pasižiūrėti į veidrodį prieš ką nors kaltinant. Kiek man žinoma, profesorius V. R. buvo jūsų vadovas. Po to užpilti ant savo vadovo purvą, kaip tai padarėte jūs, galėtų ne bet kas. Tam reikalingas ypatingas moralinis lankstumas, kurį pastaruoju metu puikiai demonstruojate. Nors greičiausiai jūsų moralinis lankstumas kyla iš tos pačios komunistinės pasaulėžiūros, kuriai taip veržliai ir drąsiai atstovauja jūsų kolega Gudžinskas, kurį dabar taip karštai ir desperatiškai ginate. Jūsų abiejų meilė Lenino idėjoms verčia suabejoti jūsų lojalumu Lietuvos valstybei, o apie moralę jau net nebėra ko kalbėti.

Nežiniukas rašė...

To Anonimiškas 2017-11-10 17:06,

Nelabai iš jūsų komentaro supratau: tai jūs gerbiate tą pilietį Dementavičių į kurį taip pagarbiai kreipiatės?

Jei negerbiate, tai ir nevartokite to žodžio "gerbiamas".

Čia panašiai gaunasi, kaip pagal smetonišką anekdotą:

Pareina duktė namo ir džiaugsmingai sako mamai:
-Šiandien mane berniukai pagaliau pakibino.
Motina teiraujasi: O kaip kibino?
Duktė: karvašūdžiais apmėtė.

Anonimiškas rašė...

Žodį "gerbiamas" nebūtina visada rašyti kabutėse, idant skaitytojas suprastų, kad žodis vartojamas ironiškai. Jums gal tai nesuprantama, bet va Dementavičius, rašęs disertaciją apie kažin kokius "Nekalbėjimus apie valstybę", o beigi ir šiaip besantis visoks ten diskurso tyrinėtojas, tikrai supras. Nors gal ir neaišku, nes Į Atviros Lietuvos Fondo akademiją ne iš pirmo karto pateko. Net ten buvo laikomas nelabai gabiu. Kas yra nuostabu žinant, kad priimdavo beveik bet ką, kas suregzdavo sakinį.

Baltas lapas rašė...

Ką vartoja tie kraugerių revolicionierių garbintojai ? Košmaras visiškas su tokiais LT docentais ir propiesoriais...

Anonimiškas rašė...

Apie 1917 m. bolševikų perversmą pakankamai knygų (kad ir A.C. Sutton), apie bolševikų veiklą kalba komunizmo nusikaltimai Žmonijai (bent 150 mln. aukų), apie pasaulinę revoliuciją darant II pasauliniame kare vėlgi užtenka literatūros (V. Suvorov), na ir apie K. Markso rašliavą, apmokamą Rothschild klano, vėlgi literatūros užtenka.
Žvelgiant į politologų džiūgavimus dėl V.Lenino darbų, norisi paklausti - jūs jau po smegenų keitimo operacijos ? Sveikas ir mąstantis žmogus tiesiog negali mėgautis žmogumi, pradėjusiu 150 mln. žmonių žudymą.

Anonimiškas rašė...

Bukesniems sunku suprasti, kad netgi jeigu nepriklausomybe buvo butina is nusilpusios karuose paskendusios Rusijos atsikariauti, netgi jeigu Leninas buvo pirmas po prancuzu revoliucionieriu, sukures koncentracijos stovyklas ir taikes masini taikiu gyventoju zudyma, vis delto butent bolseviku sukurtas siaubas ir chaosas leido ta nepriklausomybe atsikariauti. Joks ne aciu uz tai, ne dekingumas ir ne pagarba. O sausas faktas.

Pikc rašė...

Įdomu stebėti, kaip veikėjai, nesugebėję "įkirsti", ką žydrai-raudonas tavariščius savo prakalboje parašė ir kodėl kiti žydri ir raudoni tavariščiai jį palaikė, KITUS "bukesniais" vadina. :)

Pikc rašė...

Smagus Zeppelinus įrašas: https://plus.google.com/118198014712853689988/posts/EP2eYHUu9Ah

Anonimiškas rašė...

Abejos revoliucijos Rusijoje buvo du vienas paskui kitą sekę valstybės perversmai. Pagrindiniai abejų perversmininkų grupuočių ideologiniai instrumentai buvo Rusijos socialinė problematika, blogas valstybės administravimas ir nesėkmės Pirmajame pasauliniame kare - šitai ir buvo pristatoma kaip revoliucinės-perversminės veiklos pagrindas. Vėliau raudonųjų grupuotė mobilizavo jėgas ir nuvertė pirmają (Kerenskio ir Miliukovo) perversmininkų grupuotę. Ir apskritai bet kokia įvykusi revoliucija iš tiesų yra valstybės perversmas.

Anonimiškas rašė...

Žodį - iškilių - reikia rašyti kabutėse.

Anonimiškas rašė...

Kraugerio, demagogo ir veidmainio Lenino pasekėjai sparčiai dauginasi po nomenklatūros tarno Vilpišausko kontoros sparneliu...Klaiki to nomenklatūros dvarui dirbančio politologų klano vedlio , to bolševikų šlovintojo pozicija...Kraupus ir jo pasekėjo Just. Dement. probolševikinis mintijimas...

Anonimiškas rašė...

Kaip matyti, kai kam šito siaubo 100-metis uždėjo rožinius akinius. Gaila.

item