Pirmą kartą Danijos teismas iš už Islamo valstybę kovojusio islamisto atėmė pilietybę

Tiesos.lt Šešeri metai kalėjimo, išsiuntimas iš šalies visam laikui ir pilietybės netekimas – tokią bausmę gavo 25 metų Enes Ciftci, ...


Šešeri metai kalėjimo, išsiuntimas iš šalies visam laikui ir pilietybės netekimas – tokią bausmę gavo 25 metų Enes Ciftci, praneša švedų internetinio puslapio „Samnytt“ redakcija.

Jaunuolio tėvai turkai, tačiau jis pats gimė jau Danijoje. Danijos piliečiu tapo 2000 m. būdamas aštuonerių kartu su mama. Tėvas turi Turkijos pilietybę – jo tėvai atvyko į Daniją kaip imigrantai praėjusio šimtmečio septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje.

Už tai, kad prisijungė prie Islamo valstybės teroristų grupės ir kovojo, o 2013 ir 2015 m. ją dar ir parėmė, Danijos Aukščiausiasis teismas antradienį nuteisė Ciftci šešeriems metams kalėjimo ir nusprendė išsiųsti iš šalies, Be to, iš dvidešimt penkerių metų vyro atimta Danijos pilietybė.

Pirmosios instancijos teisme Ciftci, kuris taip pat yra ir Turkijos pilietis, buvo nuteistas septyniems metams kalėjimo. Apeliaciniame teisme buvo nuspręsta iš jo atimti ir pilietybę, šį sprendimą dabar patvirtino ir Aukščiausiasis teismas.

Tokį sprendimą – iš asmens, gimusio ir užaugusio Danijoje atimti pilietybę – Danijos Aukščiausiasis teismas patvirtino pirmą kartą. Tiesa, 2016 m. Danijos pilietybės neteko marokietis, bet jis atvyko į Daniją jau suaugęs.

Parengė Daiva Jakubonienė


Susiję

Pasaulis 6715184293017827519
item