Marius Kundrotas. Nijolės Sadūnaitės ar Ervydo Čekanavičiaus Lietuva?

Alkas.lt Liberaliosios žiniasklaidos atstovas Paulius Gritėnas piktinasi Laisvės premijos skyrimu lietuvių rezistentei, laisvės kovų ...


Liberaliosios žiniasklaidos atstovas Paulius Gritėnas piktinasi Laisvės premijos skyrimu lietuvių rezistentei, laisvės kovų dalyvei Nijolei Sadūnaitei. Ypač jam kliūva rezistentės dalyvavimas Garliavos istorijoje siekiant apginti Deimantę Kedytę nuo galimo pavojaus jos orumui, sveikatai ir net gyvybei iš pedofilų klano pusės.

Išties galima įvairiai svarstyti, ar šis klanas turėjo ką nors bendro su Garliavos istorija. Nestovėjus su žvake prie lovos labai sunku spręsti. Aišku viena – rezistentės motyvas buvo apsaugoti vaiką. Žmogaus ir tautos teisės, dora, tiesa, artimo meilė jai visad buvo ir tebėra aukščiausios žemiškosios vertybės. Ir ji visad kovojo už jas taip, kaip suprato.

Šalia jos stovėjo rezistentas Algirdas Patackas, signataras Kazimieras Uoka, kunigas Robertas Grigas ir daug kitų šviesių žmonių. Net įvairiai vertinamas, bet Nepriklausomybės Sąjūdžiui ir valstybės atkūrimui vadovavęs Vytautas Landsbergis aptakiai palaikė Garliavą.

Vis dėlto panašu, kad P. Gritėnui Garliavos istorija – tiktai priedanga. Girdi, abejonės Lietuvos politinėmis institucijomis, įskaitant teismus, reiškia abejones Lietuva ir jos laisve. Teisinės sistemos korupcija P. Gritėnui, kaip žurnalistui, gerai žinoma. Bet tikrasis jo išpuolio motyvas, greičiausiai, yra skirtinga laisvės samprata.

Iliustratyvus dar vieno rezistento, monsinjoro Alfonso Svarinsko pasisakymas: Mes liejome kraują už Lietuvos laisvę. Ne už ištvirkėlius.

P. Gritėnas – žinomas kovotojas už homoseksualizmo plėtrą, dangstomą žmogaus teisėmis. Žinoma, jo kova – daug lengvesnė už N. Sadūnaitės ar A. Svarinsko. Netenka rizikuoti nei gyvybe, nei laisve, priešingai, esi palaikomas vyraujančios politinės ir žurnalistinės sistemos.

P. Gritėnas vadina N. Sadūnaitę buvusia disidente. Ir tai – raktiniai žodžiai. O kaip atrodo esamas disidentas? Gritėnų požiūriu, disidentai buvo tik Sovietų Sąjungoje. Tie, kurie kovoja su dabartinėmis problemomis Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungoje, vadinami kitaip – marginalais, radikalais, ekstremistais, ksenofobais ir homofobais. Nors fenomenologiniu požiūriu tai – tas pats reiškinys ir ta pati intencija. Kova prieš vyraujančią sistemą. Už tiesą ir dorą, už žmogų ir tautą.

Gritėnams, kluoniams, rudomanskiams ir kitiems liberaliosios laisvės sampratos šalininkams sunku rasti istorinių pavyzdžių savajam laisvės kovų naratyvui. Padėkime jiems. Vienas tokių pavyzdžių – Ervydas Čekanavičius. Pasirašęs garsųjį 45-ių pabaltiečių memorandumą drauge su žymiausiais to meto rezistentais. Dalyvavęs atkuriant Socialdemokratų partiją. O šiaip žinomas kaip Lietuvos homoseksualų ir pedofilų patriarchas.

Liberalizmas ir leftizmas kultūrinėje plotmėje šiandien yra vienas ir tas pats, skiriasi tiktai ekonominės pozicijos ir tai – veikiau teoriškai. Taigi, socialdemokratų atsikūrimo dalyvis turėtų būti artimas tiek marksistuojantiems liberalams, tiek – ir tuo labiau – atviriems kairiesiems kluoniams bei rudomanskiams.

E. Čekanavičiaus Lietuva būtų labai tolerantiška. Ypač – seksualiniams „disidentams“: tie tai tikri disidentai, nors kovoja tik su Lietuvos piliečių dauguma, palaikomi jos valdžios. Galima būtų susitarti ir dėl kitų kultūrinių liberalų bei kultūrinių marksistų ginamų „laisvių“ bei „teisių“ – pradedant atvirumu masinei rasiškai ir kultūriškai svetimų elementų imigracijai, baigiant absoliučia laisve abortams, prilyginant juos danties ištraukimo operacijai.

Savo laiku Socialdemokratų partija paskubėjo, išbraukdama E. Čekanavičių iš savo sąrašų. Dabartinė socialdemokratija – daug pažangesnė. Ji galėtų susigrąžinti patriarchą. O jeigu ten vis dar vyrautų pernelyg konservatyvios nuostatos seksualinių „disidentų“ atžvilgiu, jis galėtų save atrasti Liberalų sąjūdyje.

Ne taip svarbu, kad homoseksualizmas šiandieninėje liberaliai marksistinėje sistemoje pripažįstamas normaliu reiškiniu, o pedofilija dar tiktai skinasi kelią į pripažinimą. Žinome, kokie mūsų liberalai ir leftistai pirmeiviai. E. Čekanavičiaus Lietuva galėtų pirmauti dar vienos lytinės orientacijos pripažinime, kaip pirmavo Europos Konstitucijos pasirašymu. Taigi, šis „disidentas“ tikrai galėtų tapti telkiančia figūra „progresyviųjų“ laisvių naratyvo šalininkams.

O dabar, su rimtesne veido išraiška, belieka apibendrinti. Pagrindinė laisvė – tai laisvė nuo žemų aistrų, nuo nuodėmės, nuo savanaudiškumo. Tai – laisvė gėriui ir laisvė nuo blogio. Ar tas blogis būtų toks atviras ir akivaizdus, koks jis buvo Sovietų Sąjungoje ir tebėra Vladimiro Putino Rusijoje, ar toks užmaskuotas ir diplomatiškas, kaip liberaliose šalyse.

Kol kas dar galime rinktis, kuri Lietuvos vizija mums artimesnė: N. Sadūnaitės ir A. Svarinsko Lietuva ar P. Gritėno ir E. Čekanavičiaus. Rinkimės, kol dar galime.

Susiję

Politika 5595616578096686629

Rašyti komentarą

7 komentarai

Anonimiškas rašė...

"Teisinės sistemos korupcija P. Gritėnui, kaip žurnalistui, gerai žinoma", sako autorius.

O man nežinoma, nors tą sistemą matau iš gana arti. Dar daugiau, galiu pasakyti, kad tai tėra neišmanėlio paistalai. Kvailesni galvoja, kad jeigu mūsų policinės valstybės sąlygomis viešumoje pasirodo pranešimų apie korupciją, tai visa sistema korumpuota. Bet kaip ir priklauso kvailesniems, nesuvokia, kad pats atskleidimo faktas rodo veikiančius gerus korupcijos priešnuodžius. Yra ir priešingas efektas. Gaisrininkais visuomenė jau 25 metus pasitiki labiausiai. Ypač su jais nesusidūrusi. Bet tereikia pakalbėti su verslininkais, susiduriančiais su priešgaisrinės saugos reikalavimų tvarkymu ir padėtis radikaliai keičiasi - čia gaisrininkais jau nebepasitiki niekas. Žinoma, STT su smulkme nežaidžia, o institucijai nesivalant (pažiūrėkim, kaip tą išmoko daryti policija) belieka bevertės nežiniukų apklausos, formuojančios kundrotų nuomonę.

Kodėl apie tai verta kalbėti? nes tai parodo kundrotų ribotumą ir bandymą kalbėti lėkštais štampais. Kas gali nesutikti, kad Sadūnaitė, Patackas, Grigas, Landsbergis - labai nusipelnę Lietuvai žmonės? Bet kundrotai iš nusipelniusių bando padaryti neklystančius. Dar daugiau, nusipelnę praeityje tampa nusipelniusiais ir už visą savo ateitį, kokia ji beprasmiška ar net bjauri bebūtų. Ir tai jau nebe vien kvaila, bet ir pavojinga.

Anonimiškas rašė...

Čekanavičius nuteistas ne už homoseksualizmą, o už nepilnamečių tvirkinimą ir prievartavimą. Kas čia bendra su homoseksualizmu? Ogi tiek pat, kiek kiekvienas heteroseksualas (turbūt ir pats Kundrotas) turi bendrystės su mažas mergaites prievartaujančiu dėde.
Beje, Čekanavičiaus atvejis kaip tik labai tinkamas. Jokie praeities nuopelnai negali atsverti vėlesnių nusikaltimų. Sadūnaitės atveju jos vėlesnės klaidos (ne nusikaltimai, žinoma, todėl jų reikšmė daug mažesnė) sumenkina jos praeities nuopelnus. Ir Gritėnas nepasakė nieko, dėl ko reikėtų labai piktintis. Aš būčiau linkęs labiau apgailestauti, kad sovietinių laikų disidentai vis dar kariauja ir negali suvokti, kad iš griovimo stadijos laikas pereiti į kūrimo. Ir laisvę suvokti ne vien kaip nepriklausymą Rusijai, nes vien taip suvokti laisvę yra labai siaura ir primityvu, tegul ir be galo svarbu.

1Chingishan rašė...

to Anonimiškas
Kas bendo su homosekais ir Čekanavičium- o bendro tai kvaileli kad jis ne mergaites mažas tvirkino o berniukus- tai ir homoseksualus aktas nors ir pedofiliškas. Aišku??
O kad "Sadūnaitė padarė velesnių klaidų" - kokių gi klaidų jinai padarė mankurte?? kad gynė mergaitė kauno įvkiuose- gal tai tu vadini klaida? jei tai- tai tu toks pats išsigimelis kaip ir čekanavičius. Senai čia n erašiau bet kai pamačiau tokį debilišką idioto komentarą tai neiškenčiau.

Anonimiškas rašė...

Ne veltui tų cingishanas. Rytietiškai nuplaukęs ubliudkas. Su laisvės supratimu tiek ryšio, kiek kiaulės su debesiu. Ne daugiau ryšio ir su protu. Čekanavičius buvo nuteistas ne todėl, kad jo aukos buvo vyriškos lyties. O todėl, kad buvo vaikai. Lygiai taip pat būtų nubaustas tvirkinęs mergaites. Dėl jų amžiaus, o ne lyties.
O Sadūnaitė, visą gyvenimą kovojusi prieš kvailinancios sistemos propagandą, labiausiai apsikvailino tai propagandai pasidavusi. Mergaitę ji, matote gynė. Nuo ko? Nuo vargses išniekintos motinos ! Vaiko kančios ir visos tos žudynės - taip pat ir ant jos sąžinės. Kaip ir ant kitų "gynėjų", visų grigų, patackų ir landsbergių. Kaip ir ant prezidentės, kurį laiką kliedėjusios nesąmones. Aišku, ant bejėgiškumą demonstravusų pareigūnų pirmiausia, bet ant šitų neabejotinai irgi.

1Chingishan rašė...

tau degrade nedakruštas gydytis reikia. Sadūnaitė vaiką gynė nuo pedofilų klano ir pedofilų princesės kuri jiems tą vaiką ir pardavinėjo. jei tau tokie dalykai neaiškūs - nu tai tik tiesiai į psichiatrinę (bet ir jie tau jau nepadės- išsigimeli)

Anonimiškas rašė...

Nuo tokių kaip tu vaikus reikia ginti, o ne nuo narkomanų kliedesiais sukurtų fantomų. Gal Sadūnaitė dar užsiima tavimi ir atpirks savo nuodėmės.

1Chingishan rašė...

tik tokius mankurtus kaip tu pedofilai sugebėjo įtinkint kad tėvas išsigalvojo kad jo vaiką pedofilino, po to jis iškart nušovė krūvą -žmonių ir pats ant ežero kranto paspringo lapu. nu tapino lygio idiotas- nėr ką ir daugiau pasakyt.
nebijok- mes tave ir tokius kaip tu gydysim elektra.

item