Lietuvoje - daugiausia gyventojų, nepatenkintų didėjančiomis kainomis ir pragyvenimo išlaidomis

Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje ne tik pagal savižudybių ar išgeriamo alkoholio kiekio vienam gyventojui statistinius rodiklius. VU ...

Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje ne tik pagal savižudybių ar išgeriamo alkoholio kiekio vienam gyventojui statistinius rodiklius.

VU TSPMI dėstytojas Mažvydas Jastramskis, savo Facebook paskyroje pakomentavęs ES atliktos apklausos, skirtos išsiaiškinti, kaip šalių narių gyventojai suvokia savo ir šalies ekonominę padėtį, rezultatus, atkreipė dėmesį į vieną iškalbingą rodiklį. Net 54 proc. Lietuvos gyventojų, atsakinėdami į klausimą „Su kokiomis svarbiausiomis problemomis susiduria šalis?“, nurodė, jog tai yra „didėjančios kainos ir pragyvenimo išlaidos“. Kaip teigia M. Jastramskis, „[n]et ir atmetus paklaidą, artimiausias šalis (Bulgariją, Slovakiją, Estiją, Čekiją) lenkiame dviženkliu skirtumu“.


Tačiau kitas rodiklis ne mažiau iškalbingas: „ekonominę situaciją“ kaip šalies problemą Lietuvoje nurodė 20 proc. paklaustųjų. Toks atotrūkis tarp šių dviejų svarbiausių, gyventojų požiūriu, šalies problemų – „didėjančių kainų ir pragyvenimo išlaidų“ ir „ekonominės situacijos“ – yra pats didžiausias tarp apklaustų šalių ir rodo, daro išvadą M. Jastramskis, kad „ne bendr[as] ekonomikos lyg[is] yra pagrindinė problema (kaip ją suvokia žmonės), bet padarini[ai] vidutiniam piliečiui“.

Politologo teigimu, būtent tai ir yra „viena esminių priežasčių, kodėl dabartinė valdžia taip greitai prarado populiarumą.“


Susiję

Ekonomika 9071319313619121868

Rašyti komentarą

item