Lapkričio 20 d. - kun. E. Naujokaičio paskaita „Šventosios Mišios: tradicinių apeigų istorija ir simbolika“

„Žmogus, atsidavusiai patarnaudamas šventosiose Mišiose, nusipelno daugiau nei atiduodamas visus savo turtus vargšams ar kaip piligrimas ...

„Žmogus, atsidavusiai patarnaudamas šventosiose Mišiose, nusipelno daugiau nei atiduodamas visus savo turtus vargšams ar kaip piligrimas apkeliaudamas visą pasaulį“, – taip mokė šventasis Bernardas Klervietis.

Perfrazuojant šventąjį, galima teigti, kad ir žmogus, kuris atsidavusiai studijuoja šventąsias Mišias, nusipelno daugiau nei visą savo laiką šios žemės mokslams atiduodąs žmogus. Kas gali būti svarbiau nei stengtis suprasti didžiausią mums Viešpaties Jėzaus paliktą turtą – savo auką šventosiose Mišiose – ir tūkstantmečius Bažnyčios puoselėtą šios aukos ceremoniją?

Pirmaisiais dešimtmečiais po 1969 m. liturginės reformos liturginė problematika dar buvo karštai aptarinėjama pasauliečių tarpe, buvo gana uoliai domimasi katalikiškų apeigų istorija ir simbolika. Katalikai nevengė diskutuoti dėl kiekvienos šventųjų Mišių detalės ir niekam net nekilo minties, kad pernelyg gilinamasi į „nereikšmingas smulkmenas“. Tačiau pastaruoju metu vis labiau įsigali visuotinis abejingumas ir nebesidomėjimas Bažnyčios liturgija bei tradicija. Nebesidomint šventųjų apeigų istorija ir prasme, vis dažniau nebekelia pasipiktinimo ir grubūs šventosios liturgijos pažeidimai ir iššaukiančios improvizacijos.

Dieviškojo kulto kongregacijos prefekto kardinolo Roberto Sarah teigimu, „sunkios, gilios krizės, kuri nuo Antrojo Vatikano susirinkimo krečia ir toliau krės liturgiją ir pačią Bažnyčią, priežastis yra ta, kad jos CENTRAS yra nebe Dievas ir Jo garbinimas, o žmonės ir jų tariama galimybė kažką „daryti“, kad Eucharistijos šventimo metu kažkuo užsiimtų“. Pasak jo, Bažnyčią purto „šventosios liturgijos desakralizacija ir banalizacija“. 

Facebook paskyra „Katalikų Tradicija“ kviečia į kunigo Edmundo Naujokaičio paskaitą „Šventosios Mišios: tradicinių apeigų istorija ir simbolika“, vyksiančią lapkričio 20 dieną, 18 valandą Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto 201 auditorijoje. Tai unikali galimybė labiau įsigilinti į šventųjų Mišių apeigų istorinį vystymąsi bei per amžius išgrynintą simboliką. Būtent stengiantis vis giliau pažinti mums perduotas šventąsias Mišias, o ne improvizuojant ir pridedant kažką nuo savęs, galima tinkamai atsiliepti į kardinolo Sarah kvietimą į centrą grąžinti Dievą ir Jo garbinimą.

Susiję

Religija 5332663438524883490
item