Alfonsas Vaišvila. Ką norima pasakyti „Bunkerio“ simboliu?

Pozicija.org Lukiškių aikštė – pagrindinė Lietuvos aikštė. Ji pirmiausia – politinė erdvė su išskirtiniu turiniu. Todėl jos sutvarkym...


Lukiškių aikštė – pagrindinė Lietuvos aikštė. Ji pirmiausia – politinė erdvė su išskirtiniu turiniu. Todėl jos sutvarkymo ir Laisvės kovų įamžinimo „memorialo“ projektas, laimėjęs konkursą, ir jį lydintys autorių komentarai apie „pramogų erdves“, „vaikų žaidimus“… daugiau negu nustebino. Pasirodo Laisvės kovas ir jų dalyvius simbolizuos „Bunkeris“.

Bunkeris – tai slėptuvė, slaptavietė. Vadinasi, projekto autoriai nori mums ir visam pasauliui pasakyti, kad partizanai tik slėpėsi, „sunkiai gyveno“.

Tai gal jie – ne kovotojai, o tik slapukai. Todėl ir pats paminklas skiriamas ne laisvės kovoms, o, bunkeriuose besislapstantiems.

Slapukai, suprantama, nieko negali iškovoti, nes jų tikslas – ne aktyviai veikti, o slėptis, rūpintis tik savo asmeniniu saugumu. Taip pažeminti mūsų laisvės kovotojų nedrįso net sovietai.

Bunkeris gali būti partizanų buities, bet ne kovos ir į ja kvietusios idėjos simbolis. Tai siaurai buitinis, be apibendrinančios, kviečiančios ir uždegančios minties statinys ir dėl to neturintis net simboliui būdingų požymių.

Bedvasio paminklo kūrėjams, matyt, buvo sunkų suvokti ir išreikšti ano meto tūkstančių laisvės kovotojų dvasinį pasiryžimą žūti, bet nevergauti, kelti Tėvynės laisvę aukščiau savo asmeninės laimės.

Šis paminklas greičiau yra paminklas ne laisvės kovoms, o paminklas nūdienos žmogui, vengiančiam giliau mąstyti, viską vertinančiam per pramogų, asmeninės naudos pirmumo prizmę ir nesuprantamai žiūrinčiam į kiekvieną, keliantį bendrą interesą aukščiau asmeninio. Jis liudija, kaip sunku peržengti bedugnę, skiriančią save aukojusius pokario laisvės kovotojus nuo šiuolaikinio hedonistinio žmogaus vartotojo, ieškančio ir laisvės kovų pavaizdavime eilinės pramogos.

Vieną tokį beprasmį ir bedvasį meno „šedevrą“ (santechnikos vamzdį) jau turime. Bet jį galima pakęsti, nes jis nieko nesimbolizuoja, tik patį autorių ir beskonybę. O čia turime reikalą su lietuvių tautai ypatingos svarbos idėja. Todėl kyla klausimas, ar ir jos atžvilgiu turime būti lygiai taip pat abejingi, kaip ir ano atžvilgiu?

Tauta, kuri nenori statyti paminklų, kurie skatintų ją mąstyti apie laisvę, kurie neprimintų esantiems ir ateinantiems apie laisvės kainą, jos svarbą, šiuo nenoru galbūt siunčia pasauliui žinią apie užslėptą savo abuojų laisvei.

Šiuo paminklu norima pokario kovojusią lietuvių tautą nužeminti iki besislapstančios. Gal tuo norima ir ateityje kviesti tautą ne gintis, bet slėptis, tik kitokio tipo bunkeriuose, taip pat ir emigracijos prasmę turinčiuose?

Susiję

Politika 7059898959366454700

Rašyti komentarą

19 komentarų

Anonimiškas rašė...

ir aš taip manau...ir piktinuosi š..sutvėrusį ,o dar labiau - jį palaiminusį mankurtą.

Internetinis balsavimas - apgavystė. rašė...

Jūs tikit tais rezultatais? Kas juos matė? Kokie buvo balsavimo metu , kokie po balsavimo ir kokie tapo paskelbus rezultatus? Kas kontroliavo balsų skaičiavima (skaičiuotojus)? Aš pats "balsavau ' net kelis kartus , iš to pačio kompo skirtingais vardais. Tai kuris mano balsas buvo užskaitytas? Vienas ar visi ? APGAVYSTĖ čia !

Anonimiškas rašė...

Labiausiai piktinasi kilimėlius su Šiškino meškiukais virš lovų pasikabinę.

Pikc rašė...

Šitie kaip tik džiaugiasi, nes jų tikslai su liberastų - bendri. ;)

Anonimiškas rašė...

Tokie neturi jokių tikslų , išskyrus paėsti, pagerti ir tuščiai pavapėti apie aukštas materijas, įsivaizduojant, kad vien dėl to yra geresni. Bet mėgdami socrealizmą, parodo, kas yra iš tikro.

Unknown rašė...

Kodėl gi netinka bunkeris? Tiems, kas dar norės Vyčio, bunkeris labai pravers.

Pikc rašė...

LABAI taiklus komentaras - ir dėl "jokių tikslų, išskyrus paėsti, pagerti" (dar pamiršote "pasikrušti"), ir dėl "tuščiai pavapėti apie aukštas materijas" ("tolerancija!", "progresyvumas!", "europines viartibes!", "laisve!", "zmogaus teises!"), ir dėl įsivaizdavimo, kad yra geresni... O šitas "Bet mėgdami socrealizmą, parodo, kas yra iš tikro" tiesiog sudėliojo taškus ant "i". Išties, Lietuvos valstybės simbolių nekenčiantys socrealizmo - 1979 m. monumento komjaunuoliams (https://lt.wikipedia.org/wiki/S%C4%85jungos_aik%C5%A1t%C4%97#/media/File:S%C4%85jungos_aik%C5%A1t%C4%97._Link_memorialo.JPG) perdirbinio gerbėjai TIKRAI parodė "kas yra iš tikro". ;)

Drg. Kolorad Kacapovič Stribovskij-Vatuvkin rašė...

Vot, maladec, tavarišč gomsomolec - eto vot po-našemu, po-sovietski! Iškart matosi - naš čelovek! Žinos, bjauribes buržuazinei nacianalystaj, kak su savo visokeis valstibingumajs lyst! Fošyzm nepraidiot! Dajoš internacianal! Visada sakeu, kad kol ira gomsomolas - komsomolo idejos bus gyvos! Ura!

Anonimiškas rašė...

Simbolis yra visada simbolis, o bunkeris nėra joks simbolis, tai vieta po žemėm, visos Valstybės turi simbolius, o mūsų liberastai taip nusistekeno, kad jiems nereikia jokių simbolių, tik kokios nors ,,tolerancijos''.

Anonimiškas rašė...

Gerai, kad Unknown (2017-11-30 18:08) toks atviras. Tik jei toks drąsus, tai kodėl Unknown? Dabar aišku, kas sabotuoja Vyčio projektą.

Anonimiškas rašė...

Liberalas Šimašius, man visada atrodė koks vaikiškas...niekaip nesupratau, kaip jį išrinko net Vilniaus Meru. Vaikai pažaidę ant tokios paskirties SIMBOLIO (kur mirdavo žmonės) gal iki namų nedaeis ir čia visai nejuokinga... Čia pasityčiojimas iš Lietuvos valstybės, ne tik iš kovotojų dėl nepriklausomybės, Neigiamas įvaizdis ir veikia neigiamai. Žmogus ilgiau pastovėjęs, daugiau ten nebenorės sugrįžti... bet gal taip siekiama valstybę sugriauti iš vidaus?...ir kad iš mūsų pasijuoktu visas pasaulis?...Kam ir kodėl taip svarbu sunaikinti Lietuvą?

Anonimiškas rašė...

Lakoniškas ir taiklus komentaras

Unknown rašė...

Nejau nesuvokiate sarkazmo (18.08), ligoniai?

Drg. Kolorad Kacapovič Stribovskij-Vatuvkin rašė...

Pravilna, tavarišč! Duok tiem buržujam! Ir dar ka nors iš tokio pa-našemu sarkazmo pavaryk!

ale, rašė...

Kas tuo KGB'istišku padvalu norėta pasakyti, nėra tiek svarbu. Kur kas svarbiau, kokias išvadas galima iš tokių "simbolių" padaryti. Manau, kad iš to aišku, jog visuose mūsų institucijose prifarširuota tarnaujančių priešui. Deja, ne būtinai tam, į kurį pats priešas rodo, kad tuo kiršintų mus. Vietoj to, kad rietis čia dėl kiekvieno priešui tarnaujančių išmetamų į viešąją erdvę absurdų, atsakomybės derėtų pareikalauti iš mūsų, tik taip vadinamo, Konstitucijos garanto. Jei patriotai nekelia valstybingumo klausimo iš esmės, jokie jie ne patriotai, o tikrų tikriausias priešo propagandos produktas, net nesuprantantis, kad taip darbuojasi priešo naudai.

Anonimiškas rašė...

Neįsivaizduojamos bukumo komentarai. Kas nesustodamas priešų ieško, kam be socrealizmo ir kitų primityvių meno išraiškos formų nesimiega, o kai kurie tiesiog randa eilinę progą išlieti savo nevykėliškumą arba net buduliškumą.

Unknown rašė...

Klausyk, Pikc, ar tu tikrai ligonis? Aš visa širdim už Lietuvą, nejau nebesupranti ironijos? Bet ir ne prieš rusų tautą - revoliucijų ir visokių okupacijų iniciatoriai ne rusai, išsiaiškink istoriją. Aš prieš tuos, kurie ir anksčiau, ir DABAR kariauja prieš Lietuvą, jos simbolius, engia tautą, griauna ekonomiką ir kultūrą, pardavinėja
žemes. Prieš tuos, kurie amžiais buvo visų tautų ir paties Dievo priešai! Jie visada veikia pasislėpę ir kitų rankomis!

P.S. Čia rašinėja dar kitas Unknown, mūsų pažiūros skiriasi. Bet toji ironija 18.08 buvo mano.

Anonimiškam 01.29: kuo skiriasi Unknown nuo Anonimiško?

Unknown rašė...

Visi anonimai ir yra didžiausi buduliai:DDD

Pikc Kažinkavičius rašė...

Pradžiai patarčiau kaip nors įsivardinti, nes kai pradeda tarpusavyje ginčytis keli "Unknown", tai susidaro įspūdis, kad čia žmogelis su daugybinio tipo asmenybės sutrikimu užklydo. Antra, ar teiginys sarkastiškas, ar ne, dažnai priklauso nuo to, KAS tą teiginį pateikia. Pavyzdžiui, jei aš pradėčiau siūlyti įteisinti pedofiliją, būtų akivaizdu, kad tyčiojuosi iš liberastinės "lytinių orientacijų įvairovės ir mažumų teisių", bet jei tą patį siūlytų koks homjaunimo aktyvistas - tikėtina, kad jis tą darytų rimtai. Tas pats ir čia: komentarų skiltyje jau sklaidosi trenktas homjaunimo aktyvistas "Unknown", ir "18.08" komentaras, jei būtų jo parašytas, būtų ne sarkazmas, o kvailokas bandymas pasityčioti. Įspūdį dar labiau sustiprina "11:45" komentaras su "ligoniai". Taigi, grįžtame prie pirmo punkto - siūlyčiau kaip nors įsivardinti.
P.S. Atsargiai su tuo "ne prieš rusų tautą" - ta rusų tauta garbina Putiną ir Staliną, pritaria Krymo okupacijai ir kitiems Rusijos karams, dabinasi koloradinėmis juostelėmis ir keikia "pribaltus-fošystus", TOKĮ puikų sajūzą sugriovusius. ;) Taip, ten yra normalių žmonių, bet "masės" didele dalimi užzombintos. Draugauti galima su tais kas PATYS nori su tavim draugauti - priešingu atveju tik apsikvailinsi (čia jei pasiseks, nes gali būti ir gerokai blogiau).

item