A. Kubilius remia ES plėtrą į vis daugiau nacionalinių valstybių kompetencijai priklausančių sričių

Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr. Pažangos ideologijos skiltyje skelbiame Seimo nario Andriaus Kubiliaus išplatintą pranešimą spaudai....

Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Pažangos ideologijos skiltyje skelbiame Seimo nario Andriaus Kubiliaus išplatintą pranešimą spaudai. Ppranešime A. Kubilius deklaruoja savo besąlygišką paramą tolesnei Europos Sąjungos (ES) federalizacijai ir vis didesnių galių tokiose srityse kaip švietimas ar sveikatos apsauga perkėlimą iš Lietuvos į ES kompetenciją. Vis daugiau Europos lyderių ir analitikų atvirai įvardinant milžinišką ES krizės mastą ir dabartinės ES krypties beprasmiškumą, A. Kubilius kviečia šią krizę ignoruoti, nieko nekalbėti apie problemas, toliau gilinti integraciją ir galutinai atsisakyti suverenumo. Prie šio A. Kubiliaus pareiškimo prisidėjo ir Gediminas Kirkilas, Egidijus Vareikis bei Juozas Bernatonis.

***

Seimo Europos reikalų komitete vykstančių diskusijų metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Andrius Kubilius inicijavo Seimo narių specialų dokumentą (angl. Non-paper) dėl Lietuvos pozicijos ES perspektyvų klausimu.

Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas teigia, jog ES vyksta intensyvi diskusija apie Bendrijos ateitį, todėl Lietuvai šioje diskusijoje svarbu identifikuoti savo aktualiausius nacionalinius interesus ir remiantis tuo suprasti svarbiausius iššūkius tolesnei Bendrijos raidai.

Anot A. Kubiliaus, Lietuva turi drąsiai pasakyti, kad ji nebijo tolesnės natūralios ES konsolidacijos, nebijo, jei ES galios plėsis į tas sritis, kuriose iki šiol tokių galių nebuvo: švietimas, sveikatos apsauga, socialiniai reikalai. Taip pat Lietuva turi garsiai pasakyti, kad bendras ES biudžetas turi būti didesnis.

Non-paper autoriai siūlo įtvirtinti nuostatas, jog svarbiausi ilgalaikiai ES iššūkiai, į kuriuos Lietuva privalo turėti atsakymus, yra šie: tolesnė ES konsolidacija, Sąjungos galių plėtra į naujas politikos sritis, ES šalių ekonominio-socialinio išsivystymo konvergencijos iššūkiai bei pagrindiniai globalūs iššūkiai ES ir jos laikysenai (globalaus konkurencingumo, ilgalaikės politikos Rusijos atžvilgiu iššūkis, Rytų partnerystės svarba ir Vidurio Europos vaidmuo bei iššūkiai europietiškam solidarumui).

„Svarbiausiais Lietuvos nacionaliniais interesais Europos Sąjungos atžvilgiu laikome Lietuvos geopolitinio saugumo ir spartesnio Lietuvos žmonių ekonominės-socialinės gerovės stiprinimo interesus. Iki šiol Lietuvos vakarietiška integracija (tiek į ES, tiek ir NATO) Lietuvai buvo absoliučiai naudinga ir buvo svarbiausias pastarųjų 27-erių metų Lietuvos prioritetas, nes tokia integracija neabejotinai stiprino Lietuvos geopolitinį saugumą. Lietuvos nacionalinis interesas ES atžvilgiu yra padaryti viską, kad ir ateityje ES tokį vaidmenį Lietuvos interesų atžvilgiu būtų pajėgi vaidinti. Todėl Lietuvai yra svarbu, kad Europos Sąjunga neliktų vien tik biurokratinė ekonominė bendroji rinka, bet nuosekliai stiprėtų ir būtų pajėgi efektyviai įgyvendinti jai šalių narių patikėtas užduotis“, – teigė A. Kubilius.

Kartu su Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotoju A. Kubiliumi non-paper pateikė Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas,  pirmininko pavaduotojas Egidijus Vareikis ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis.

Primename, jog Europos Komisija paskelbė baltąją knygą apie galimus 5 ES plėtros scenarijus bei 5 „Apmąstymų dokumentus“ („Reflection papers“) apie galimas svarbiausių ES politikų tolesnio vystymosi kryptis bei pakvietė valstybes nares diskutuoti toliau dėl Bendrijos ateities ir laukiančių iššūkių. 


Susiję

Pažangos ideologija 6791052465568266030
item