2018-ieji paskelbti Sąjūdžio, Adolfo Ramanausko-Vanago, Tėvo Stanislovo metais

Adolfas Ramanauskas-Vanagas (kairėje) ir Albertas Perminas-Jūrininkas, 1946 m. Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad 2018 m. kovo 6 d. minė...

Adolfas Ramanauskas-Vanagas (kairėje) ir
Albertas Perminas-Jūrininkas, 1946 m.
Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad 2018 m. kovo 6 d. minėsime Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos 1949 m. vasario 16 d. deklaracijos signataro, Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio ginkluotųjų pajėgų vado Adolfo Ramanausko-Vanago 100-ąsias gimimo metines, ir siekdamas pagerbti šią Lietuvai ir jos žmonėms svarbią istorinę asmenybę, paskelbė 2018-uosius Adolfo Ramanausko-Vanago metais. Už šį sprendimą balsavo 81 Seimo narys, balsavusių prieš nebuvo, susilaikė 1 parlamentaras. Priimtame nutarime pabrėžiama Lietuvos ginkluotojo pasipriešinimo – partizaninio karo svarba kovojant su sovietų okupacija.

2018-ieji paskelbti Sąjūdžio metais atsižvelgiant į tai, kad kitais metais sukanka 30 metų, kai buvo išrinkta Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinė grupė, įsteigtos Sąjūdžio rėmimo grupės miestuose ir rajonuose, įvyko Sąjūdžio Steigiamasis suvažiavimas, kuriame buvo patvirtintas Sąjūdžio Seimas ir išrinkta Sąjūdžio Seimo taryba. Už tai vienbalsiai balsavo 93 Seimo nariai. Priimtame nutarime 1988–1990 metai išskiriamas kaip ypač svarbus Lietuvos istorijos laikotarpis, kai sovietų okupacinėje sistemoje Sąjūdžio Seimas veikė kaip dalinis, bet teisėtas demokratinis tautos atstovas. Be to, pabrėžiama, kad Sąjūdžio veikla kaip tautos valios išraiška prisidėjo prie nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo.

Atsižvelgiant į tai, kad 2018 m. rugsėjo 29 d. bus minimos 100-osios vienuolio kapucino, kunigo, pamokslininko, Lietuvos pasipriešinimo sovietinei okupacijai dalyvio Tėvo Stanislovo – Algirdo Mykolo Dobrovolskio gimimo metinės, nuspręsta 2018-uosius paskelbti Tėvo Stanislovo metais. Už šį sprendimą balsavo 80 Seimo narių, balsavusių prieš nebuvo, susilaikė 5 parlamentarai. Priimtame dokumente akcentuojamas Tėvo Stanislovo indėlis į Lietuvos žmonių dvasinių vertybių puoselėjimą ir tautinės savimonės žadinimą, jo pastangas gelbstint krašto žydus Antrojo pasaulinio karo metais bei ilgametę pagalbą socialinę atskirtį patiriantiems žmonėms.

Priimtais nutarimais Vyriausybei pasiūlyta patvirtinti paskelbtų metų programas ir numatyti lėšų jai įgyvendinti. Seimas taip pat pasiūlė Vyriausybei skirti lėšų Lietuvos gyventojų genocido ir rezidencijos tyrimo centrui Adolfo Ramanausko-Vanago galimos palaidojimo vietos archyviniams, archeologiniams ir ekspertiniams tyrimams.

Susiję

Politika 2773887796833846548

Rašyti komentarą

5 komentarai

Anonimiškas rašė...

Svieto pabaiga. Vanagą sulygino su socialdemokratų kunigu.

supratingas rašė...

Tai ko čia trinatės? Čiupkit kruopų, degtukų ir lyskit kur požemin.

supratingas rašė...

Pardon, norėjau pasakyti "lįskit".

katalikas rašė...

Iš tikrųjų svieto pabaiga. Banditą sulygino su katalikų kunigu.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Tikiuosi, vatnikinės šiukšlės bus ištrintos, kad smarvės neskleistų. :)

item