Valstybinės kalbos komisijos pirmininku siūlomas Audrys Antanaitis

propatria.lt nuotrauka  Seimo Švietimo ir mokslo komitetas trečiadienio posėdyje slaptame balsavime išrinko Seimui teikiamą kandidatą į...

propatria.lt nuotrauka 
Seimo Švietimo ir mokslo komitetas trečiadienio posėdyje slaptame balsavime išrinko Seimui teikiamą kandidatą į Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininko pareigas. Juo tapo lituanistas ir žurnalistas Audrys Antanaitis. Už jo kandidatūrą balsavo 6 komiteto nariai, buvusios VLKK pirmininkės Daivos Vaišnienės kandidatūrą palaikė 4 parlamentarai. 

Nors oficialiai balsavimas dėl kandidatų į institucijas yra slaptas, komitetų posėdžiuose žinant valdančiųjų ir opozicijos nuostatas atpažinti balsų pasiskirstymą yra visiškai paprasta. A. Antanaičio kandidatūros aršiausiai nepalaikęs opozijos narys Mantas Adomėnas po balsavimo socialiniame tinkle Facebook paskelbė, kad už A. Antanaitį balsavo valstiečiai akad. Eugenijus Jovaiša, prof. Arūnas Gumuliauskas, Levutė Staniuvienė, Aušra Papirtienė ir Kęstutis Smirnovas, taip pat socialdemokratė Raminta Popovienė. Už Daivos Vaišnienės kandidatūrą balsavo pats Mantas Adomėnas, konservatorius Edmundas Pupinis, mišrios grupės liberalas Gintaras Steponavičius ir liberalų frakciją atstovavęs Arūnas Gelūnas, posėdyje pavadavęs Dovilę Šakalienę. 

Mantas Adomėnas taip pat pareiškė, kad „Pasinaudodamas turima dauguma, Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša į Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkus prastūmė Audrį Antanaitį - bene vienintelį naujosios Komisijos narį, kuris yra ne mokslininkas ir ne ekspertas, bet užtat šio nuostabaus leidinio, pagarsėjusio radikalizmu, pseudomokslo sklaida ir šmeižikiškais pareiškimais, leidėjas. VLKK kaip ekspertinė institucija diskredituota, ją siekiama padaryti politiniu valstiečių įrankiu. O valstiečių ideologo Jovaišos tautininkiškas radikalizmas pradeda savo „march through institutions“ - iki kadencijos pabaigos matysime mėginimus „savais žmonėmis“, kur svarbu naisietiški įsitikinimai, o ne eksperto gebėjimai ir dalykinis autoritetas, apstatyti ir kitas valstybės institucijas“.

Skambūs kaltinimai reiškiami nepaisant to, jog būtent opozicijos ir TS-LKD atstovų balsais sesijos pradžioje renkant VLKK narius į komisiją nepateko beveik visi Lietuvių kalbos instituto deleguoti kalbininkai, taip pat buvęs Lietuvių kalbos instituto direktorius dr. Artūras Judžentis, habilituoti daktarai Kazimieras Garšva, Laima Kalėdienė ir Rita Miliūnaitė, kiti žinomi kalbininkai, iš viso 10 mokslo daktarų. Stebinantis sutapimas, jog visi, nepaisant savo mokslo laipsnių ir profesinių pasiekimų, opozicijai netinkamais pasirodę kandidatai yra laikomi esą daugiau konservatyvių nuostatų kalbos politikos klausimais. VLKK sudarymo procesą politizuoja patys konservatoriai su liberalais. 

VLKK nariais perrinkti Albina Auksoriūtė, Lina Murinienė, Bonifacas Stundžia, Daiva Vaišnienė ir Rasuolė Vladarskienė. Naujais nariais išrinkti Daiva Aliūkaitė, Audrys Antanaitis, Vilija Dailidienė, Daiva Daugirdienė, Laimantas Jonušys, Jūratė Katinaitė, Rūta Kazlauskaitė, Andrius Utka, Vidas Valskys, Jolanta Vaskelienė ir Vilma Zubaitienė. Iš viso VLKK sudaro 17 narių, tačiau vienas išrinktas anksčiau. VLKK nariai skiriami penkeriams metams.


Susiję

Politika 7806415665240603209

Rašyti komentarą

3 komentarai

Anonimiškas rašė...

Gėda konservatoriams prikaišioti, kad mažai Kalbos komisijoje yra su moksliniais laipsniai. Liko pakankamai daug. Kas gero iš buvusių specialistų, kurie vykdė politinius užsakymus. Tačiau didelę dalį vardyno specialistų, ypač kuriuos pasiūlė Lietuvių kalbos institutas išbraukė būtent konservatoriai Adomėnas, Pupinis, su liberaliaisiais kolegom Šakaliene, Steponavičium ir Narkevič. Tai ko dabar skundžiasi? Demagogiškas politikavimas. Šiandien Švietimo komitete, kai balsų dauguma demokratiškai buvo išrinktas lituanistas A. Antanaitis Adomėnas tiesiog siautėjo, elgėsi nemandagiai, išvadino ir apkaltino kolegas nebūtais dalykais ir nepagarbiais žodžiais. Taip chamiškai elgtis galėtų tik koks nusikaltėlis arba jau degradavęs žmogelis. O Adomėnas vis dar vaidina labai kultūringą. Tačiau šiandien savo įžeidžiančiu elgesiu smuko kolegų akyse, o išėjimas iš posėdžio parodė, kad visai nesugeba valdyti emocijų ir nesugeba atlikti pavestų komiteto nario pareigų iki galo, nes toliau buvo svarstoma eilė svarbių klausimų. Tokiam ne vieta Seimo salėje. Aukštumoje išliko Švietimo Komiteto pirmininkas, jis nenusileido iki Adomėno lygio ir išliko ramus, nei vienu žodžiu neužgavęs siautėjusio konservatoriaus. Gal etikos komisija išnagrinės nepagarbų Adomėno elgesį?

Anonimiškas rašė...

Visai nesistebiu. Jaunąjį lordą ir anksčiau ištikdavo įniršio priepuoliai.

Anonimiškas rašė...

joo,už ANTANAITĮ.Beje,maniau,kad Adomėnas,angluose pasimokinęs,tai ką jau ką,bet valdytis ir diskutuoti tai jau mokės...

item