Pristatytos Kultūros ministerijos ir ŠMC atrinktos Lukiškių aikštės memorialo projektų „vizualizacijos“

Nors Lietuvos šviesuomenė beveik vieningai pasisakė už visuomenės surengtame visuomeniniame konkurse išrinkto Vyties paminklo „Laisvės ka...

Nors Lietuvos šviesuomenė beveik vieningai pasisakė už visuomenės surengtame visuomeniniame konkurse išrinkto Vyties paminklo „Laisvės karys“ statybą Vilniaus Lukiškių aikštėje, tačiau paskutinį žodį šioje byloje vis tik nori tarti Kultūros ministerijos valdininkai ir Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) korifėjai, nenorintys pripažinti visuomeninių iniciatyvų.

Spalio 3 d. Vilniuje, Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) buvo pristatyti visuomenės inciatyvai alternatyvaus konkurso, skambiai pavadinto „pirmuoju kūrybinių dirbtuvių etapu“, darbai – 5 Lukiškių aikštės „memorialo projektų vizualiniai sprendimai“. 

Alternatyvaus konkurso komisijos narė Ūla Tornau pareiškė, kad tai esą yra „tik pirminės vizualizacijos“. Pasak jos, „konkurse dalyvavo ne projektai, o idėjos“. Ji teigė, kad projektai dar gali keistis iki lapkričio 3 d., kuomet Lukiškių aikštėje ketinama atidaryti parodą, pristatančią ŠMC atrinktus pasiūlymus visuomenei.

Siūlome skaitytojams susipažinti su atrinktaisiais projektais:

Architektų Gintaro Čaikausko, Kęstučio Akelaičio, Lino Naujokaičio, dailininkų Rimanto Dichavičiaus, skulptoriaus Arūno Sakalausko pasiūlymas

Tomo Grunskio ir kolektyvo „Aexn“ pasiūlymas

Andriaus Labašausko pasiūlymas

Algimanto Lelešiaus pasiūlymas

Dariaus Žiūros pasiūlymas

Vidmanto Valiušaičio komentaras:

Lietuvos, nors gal tiksliau būtų sakyti – jos valdymo ir sprendimus priiminėjančių grandžių, idėjinio ir intelektualinio suskurdimo laipsnį geriausiai iliustruoja konkursai, skirti istoriniams simboliams ar asmenybėms įamžinti.

Blogai buvo Jono Basanavičiaus paminklo atveju. Bet dar ne taip blogai, kaip su Lukiškių aikštės memorialu. Čia stačiai negali suprasti, kas vyksta – sąmoninga patyčia ar profaniškumo ekspozicija?
Ir nėra kam pasakyti, kad „karalius nuogas“.

Žmonės rimtu veidu Lukiškių akštėje siūlo statyti autobusų stoteles, išlieti gabaliuką sovietinių laikų gamyklinio vestibiulio grindų arba tiesiog pakrėsti aikštės viduryje betono…

Kaune žaliai dažyti dviračių takai atrodo išradingiau…

Gaila, nemoku keiktis, mandagiais žodžiais išreikšti nusivylimo negaliu.

Pasakyti, kad tai spjūvis visuomenei į barzdą ir atminimą tų, kurie per kartų kartas aukojosi, buvo kariami būtent šioje aikštėje, o priešais esančiuose rūmuose kankinami ir prievartaujami išdavinėti šią valstybę, bet jie vis tiek verčiau rinkosi mirti negu išdavikiškai gyventi, būtų pagyrimas tiems, kurie dabar turi sąlygas naudotis sudarytais patogumais ir šaipytis iš tų kankinių atminimo.

Trūksta žodžių, tikras mankurtizmas.


Susiję

Politika 8495997089157524636

Rašyti komentarą

17 komentarų

Audrius rašė...

Visi baisūs :( Apie du paskutinius tai iš viso nėra ką pasakyti, nieko nesuprasi, kam tie betono stačiakampiai (autobuso stotelės tarybinių laikų), ką tas sudužusio stiklo lašas simbolizuoja?
Atrodo, kad nebeturime kūribingų žmonių :(

Skaitytojas rašė...

Už Vytį. Taškas.

Anonimiškas rašė...

joo,paskaičiau ir pagalvojau-kaip apgailėtina.Ir kokie mes pasidarėme apgailėtini ir,kad renkame tokią valdžią ir ,kad leidžiame jai taip iš mūsų tyčiotis.Beje,o kokios ten mėlynos vėliavos ,viename projekte plevėsuoja.

Geniu Dede rašė...

Ąžuolų giraitė Lukiškių aikštėje

Pikc rašė...

Atsižvelgiant į tai, kad tą "konkursą" organizuoja šutvė, kuriai Lietuva kaipo tokia išvis nė velnio nerūpi, tautiškumas - praktiškai nacizmas, o patriotizmas - kažkokia naikintina fošystinė atgyvena, ko nors normalaus tikėtis būtų naivu.
Ir apskritai, jeigu Š... Miano Centras nusprendė "sugeneruoti" Š..., tai ir "sugeneruos", o "runkeliū" nuomonė niekam nerūpi - juolab, kad ir "valdže žino gereu".

Pikc rašė...

Kaip tai kokios vėliavos? Sajūzinės, "žydruoliškos". Bet tai šito projekto neišgelbės - gi jame ir "militaristinis seubas" Vytis, yra, o tai jau smerktina, ba neprogresyvu, neliberalu beigi netolerantiška. :)

Anonimiškas rašė...

Tai, kas pavaizduota, fotografijose - kliedesiai ir pasityčiojimas iš valstybės. Net keista, kaip žmonės taip netekę savigarbos ir net patys nesuvokia, kas jie yra ir ką jie daro. Lukiškių aikštės centre turi būti Vytis, o aplink - memorialai visų laikų Lietuvos laisvės kovoms.

Anonimiškas rašė...

kas „kūrėjų“ galvelėse, kokia skystkošė, tai ir jų kūriniuose,- blogas medis negali vesti gerų vaisių...

žara rašė...

Šitos "vizualizacijos" akivaizdžiai parodo per 20-25 metus nuveikto ardomojo darbo vaisius. To darbo priemonės: taip vadinamo švietimo sistema, taip vadinama laisva žiniasklaida, taip vadinama populiarioji (nuo pasaulio patvorių atnešta) kultūra.

Veikia geriau už trėmimus į Sibirą.

Marius rašė...

Pykit-nepykit bet va visi šitie pasiūlymai yra patriotinis patosinis mėšlas. Buvo patosinis Leninas, dabar lygiai toks pat patosinis "vyčio kryžiaus" įamžinimas. Žinot, jei žinot, yra toks puikus posakis: geriau nieko nedaryto nei daryti blogai.

Anonimiškas rašė...

..anot vienos garsios Lietuvos menotyrininkės, jau išėjusios Amžinybėn: ,,Šiuolaikinis - šuo laukinis''.

Anonimiškas rašė...

joo,jūs teisus.Ir tikrai,net nebereikia Sibiro-patys,savom rankom, savo Laisvę užsmaugsim.

Petras Šidagis rašė...

Kad Lukškių aikštėj stovės vytis, tai net neabejoju. Tačiau koks tas vytis? Siūlau tikrai dvelkiantį Lietuvos didybe ir be jokio agresyvumo, manau toks variantas bus priimtinas visiems: http://www.politologas.lt/2015/06/10/lukiskiu-aiksteje-truksta-vycio-paminklo

Anonimiškas rašė...

Tie, kurie ta laisve smaugia labai nori, kad mes galvotume, jog tau darome MES PATYS, o ne JIE. Ne,gerbiamasis(-oji),tai jie taip daro, ne mes.



Laisve smaugia

Pikc rašė...

Jo, buvo Leninas, dabar Vyčio kryžius, buvo sovietinis kopūstas vietoj herbo, dabar - Vytis, buvo raudona vėliava, dabar - Trispalvė, buvo sovietiniai "kariai-išvaduotojai", dabar - laisvės gynėjai, buvo paminklas Černiachovskiui, dabar - Kudirkai. Koks skirtumas? Visiškai jokio. Todėl nieko nereikia įamžinti, nieko nereikia minėti, nes tai "patriotinis patosinis mėšlas". Geriau palikti laisvą plotą - bus galima ir turgelį padaryti, ir kokį pederastų paradą surengti. Bus labai europietiška ir nepatosiška. Tiesa, mėšlu klausimu tokiu atveju kiek kebliau... Ai, bet tas mėšlas bus kitoks - progresyviai tolerantiškas. :)

Pikc rašė...

Nia, nia ir dar kartą - tvirtas liberaliai tolerantiškas NIA! Če gi militarizmas-mačizmas-heteronormatyvinis seksizmas-netolerancija-ksenofobija-homofobija! Vienžo - patriotinis patosinis mėšlas! Uždraust kuo greičeusei! Niekam če viršuj tokie siūlymai neydomūs - buvo neydomūs prieš du metus, neydomūs ir dabar! Reike kaško, kas būtū šiuolaikiškai progresyvei mianiška ir talpu prasmėms - va, dušo grindys ar trūliko stotelė būtų pats tas! Arba vamzdis!

Ozas Aris rašė...

Yra tolia lietuvių liaudies patarlė: "Duok durniui kelią",.. ir tas nebežinos, kur toliau jam eiti. Dabar čia mes jaudinamės, nervuojamės, - iš to durniai ir mato, kaip mus galima paerzinti. Nusiraminkime broliai ir sesės, nedemonstruokime to, nuo ko mums labiausiai skauda - neverta, durniai ne tik supratimo neturi, jie ir atjauta neapdovanoti. Kai mes atrodysime ramūs, jie taip pat nurims. O dabar tegu griauna, tegu tiešijasi. Kai jiems nuobodu pasidarys nuo beprasmybės, jie nustos siautėję - apsnūs, ir todėl atsiras galimybė mums atgaivinti savo Tėvynę Lietuvą. Nesisielokime, broliai, dėl stabų, - jie lengvai statomi, o dar lengviau griūva. Pasistenkime išsaugoti kilnią dvasią, - ji tikroji vertybė.

item