Prancūzijoje vyko visuotinis streikas prieš E. Macrono reformas

Antradienį milijonai Prancūzijos viešojo sektoriaus darbuotojų, pasipiktinusių Emmanuelio Macrono planais įšaldyti jų atlyginimus ir pana...

Antradienį milijonai Prancūzijos viešojo sektoriaus darbuotojų, pasipiktinusių Emmanuelio Macrono planais įšaldyti jų atlyginimus ir panaikinti 120 000 darbo vietų šiame sektoriuje, dalyvauja visuotiniame streike, informuoja BBC.

Dėl streiko Prancūzijoje nedirba mokyklos, sutrikęs geležinkelio transportas, trečdalis skrydžių atšaukta.

Prancūzijos vyriausybė per artimiausius penkerius metus planuoja panaikinti 120 tūkst. darbo vietų viešajame sektoriuje.

Rugsėjį Paryžiuje vyko daugiatūkstantinė demonstracija, kurios dalyviai reikalavo iš vyriausybės atsisakyti reformos.

Šįkart susivienijusios devynios profsąjungos, atstovaujančios 5,4 mln. viešojo sektoriaus darbuotojų, surengė neregėto masto vienadienius streikus ir demonstracijas visos šalies mastu, siekdami nusiųsti žinutę apie savo „principinį nepritarimą“ E. Macrono siūlymui transformuoti viešųjų paslaugų sektorių.

Nuo rugsėjo tai jau ketvirta demonstracijų banga, kuria siekiama priversti 39-erių metų prezidentą atsisakyti planuojamų reformų. Vyriausybės reakcijas į protesto akcijas atidžiai stebi Europos sąjungininkai ir investuotojai.

Antradienio akcija - pirmoji per dešimtmetį, kai jungtinį streiką rengia visos devynios viešojo sektoriaus profsąjungos, tačiau kol kas nepranešama apie didesnius trikdymus geležinkelio transporto ar mokyklų sistemoje.

Didžiuosiuose šalies miestuose, įskaitant Lioną ir Nantą, vyko protesto eisenos.

Dvi didžiausios Prancūzijos profsąjungos - Prancūzijos demokratinė darbo konfederacija (CFDT) ir Darbininkų jėga (FO) - palaikė inciatyvą surengti streiką.

CFDT vadovas Laurentas Bergeris interviu laikraščiui „Les Echos“ sakė, kad viešasis sektorius rimtai kenčia nuo „biudžetinių apribojimų“.

„Regis, vyriausybė neįsisąmonina to nerimo, kuris tvyro tarp viešojo sektoriaus darbuotojų“, - sakė L. Bergeris.

FO lyderis Jeanas-Claude'as Mailly prisijungė prie demonstrantų Lione. Pasak jo, jis visiškai palaikąs streikuotojus, kurie privalo apginti savo teises, statusą ir pajamas. Kalbėdamas Lione, J. C. Mailly pažymėjo, kad „griežto taupymo strategija“ gali sukelti abejonių dėl paties viešojo sektoriaus egzistavimo. Jis sakė bijąs, kad ligoninės ir vaikų darželiai gali būti perduoti privačiam sektoriui.

Lapkritį profsąjungos planuoja surengti dar kelias akcijas prieš ekonomines reformas.


Susiję

Pasaulis 2005644132479773973

Rašyti komentarą

1 komentaras

linalk rašė...

ne "Makrono reformos" o toks pats kaip pas mus liberalus Darbo kodeksas....

item