Peticija ragina politikus gimnazijai suteikti Jono Noreikos vardą

PASIRAŠYTI PETICIJĄ Piliečiai ėmėsi iniciatyvos pakeisti Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos pavadinimą į Jono Noreikos gimnaziją. Tam ...

PASIRAŠYTI PETICIJĄ


Piliečiai ėmėsi iniciatyvos pakeisti Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos pavadinimą į Jono Noreikos gimnaziją. Tam kviečiama pasirašyti peticiją, kuria kreipiamasi į Šiaulių miesto merą Artūrą Visocką ir Seimo Istorinės atminties komisijos pirmininką Arūną Gumuliauską.

Peticijos organizatoriai teigia, kad šiuo metu viena seniausių Lietuvos gimnazijų vadinama komunistinių pažiūrų poeto Juliaus Janonio vardu. „Po Antrojo pasaulinio karo gimnazija perorganizuojama į vidurinę mokyklą ir 1946 m. balandžio 5 d. pavadinama Juliaus Janonio vidurine mokykla. Nors gimnazijoje mokėsi daug žymių ir garbingų, Lietuvai nusipelniusių žmonių, gimnazija buvo pavadinta komunistuojančio gimnazijoje besimokiusio Juliaus Janonio vardu. Taip norėjo Lietuvą okupavę sovietai, visoje šalyje siekę įtvirtinti sau palankių asmenybių atminimą“, – rašoma peticijoje.

Tačiau gimnazijoje mokėsi ir tarpukario Lietuvos karininkas Jonas Noreika-Generolas Vėtra, kuris buvo antinacinio ir antisovietinio pogrindžio dalyvis, už nepaklusnumą nacių režimui kalintas Štuthofe, o už antisovietinę rezistenciją bolševikų įkalintas, kankintas ir galiausiai nužudytas. Todėl peticijos iniciatoriai ragina gimnaziją pervadinti Lietuvai nusipelniusio karininko vardu.

„Liudininkų teigimu, J. Noreika buvo išskirtinių dorybių ir pasiaukojamos meilės Tėvynei žmogus. Šiandien J. Noreikos vardas nepagrįstai niekinamas, pasigirsta iniciatyvos ištrinto jo garbei esančius viešus atminimo ženklus. Nepritariame tokiam istorijos perrašymui. Jonas Noreika buvo tikras ir didis Lietuvos patriotas, iki mirties kovojęs už Lietuvos Laisvę. Minėdami ką tik praėjusią J. Noreikos gimimo metinių sukaktį, prašome, kad Jo vardu būtų pavadinta dabartinė Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija. Pasitinkant Lietuvos valstybingumo šimtmetį laikas atsinaujinti, deramai pagerbiant valstybės gynėjus“, – rašo peticijos autoriai. 

Susiję

Politika 5572870884128455710
item