Graikijos parlamentas priėmė įstatymą, leidžiantį lytį keistis 15-mečiams

Lyties keitimo įstatymas buvo priimtas triuškinančia balsų persvara: už projektą balsavo 171 parlamento narys, o didžiulį palaikymą įstat...

Lyties keitimo įstatymas buvo priimtas triuškinančia balsų persvara: už projektą balsavo 171 parlamento narys, o didžiulį palaikymą įstatymui reiškė ir šalies premjeras Alexis Tsipras. Įstatymas užtikrina visišką laisvę asmeniui nuo 15 metų pasikeisti lytį be jokių papildomų reikalavimų – užtenka tik asmens noro. Įstatymo projektas buvo priimtas jau po pirmojo svarstymo.

Graikijos visuomenė atsidūrė suirutėje po to, kai praeitą savaitę kairioji partija Syriza pasiūlė tvarką, kurioje lyties keitimas priklausytų tik nuo asmeninio pasirinkimo ir nebūtų susietas ne tik su biologija, bet ir medicinine ar psichologine diagnoze, įrodančia esant lyties disforiją. Absoliutaus pasirinkimo įstatymas įteisina lyties keitimą, nereikalaudamas terapijos, tyrimų, konsultacijų, hormonų terapijos ar operacijos.

Prieš tai galiojęs įstatymas reikalavo, kad asmeniui pirmiau būtų pripažintas lytinės tapatybės sutrikimas, vėliau asmuo pereidavo kelis etapus, tokius kaip lyties keitimo operacija. Tačiau šį įstatymą LGBT aktyvistai laikė pernelyg ribojančiu žmogaus teisę rinktis, teigdami, kad bet kuris asmuo bet kuriuo metu turi teisę būti pripažįstamu esant kitos lyties.  ILGA-Europe, Europos LGBT teisių gynėjų grupė įstatymą laikė „atgyvenusia ir represyvia praktika, kuri prieštarauja asmens kūno integralumo principui“.

Naujoji tvarka leis bet kam nuo 15-os metų paprasčiausiai užpildyti deklaraciją naujiems dokumentams gauti.

Naujasis įstatymas suskaldė visuomenę. Į įstatymo svarstymą įsitraukė įvairios nevyriausybinės organizacijos, taip pat ir tikintieji. Dar įstatymo svarstymo metu oficialus Graikijos Ortodoksų vyskupų susirinkimas, Šventasis Sinodas, perspėjo, kad šis įstatymas yra įžeidimas visuomenei ir pavojus šeimos gerovei.

„Pasiūlytas įstatymas tiesiogiai puola šeimos institutą, prieštarauja moralei ir sveikam protui, paneigia tai, kas yra žmogus“, – vienbalsiai perspėjo vyskupai. „Vietoje to, kad mes padėtume emociškai ar psichologiškai sutrikusiems žmonėms, mes juos raginsime būti sutrikusiais ir nematyti savo problemų. Taip skatinsime chaosą visuomenėje ir leisime šiam fenomenui tapti nekontroliuojamam mūsų mokyklose.“

„Lytis nėra laisvai pasirenkama ir pakeičiama“, – Sinodas teigė, kad Graikijos įstatymas neturėtų tarnauti žmogui, kuris be jokių mokslinių įrodymų  nori pasikeisti lytį, o vėliau gali persigalvoti.

Ortodoksų lyderiai  pastebėjo, kad šis įstatymas nėra „paramos ir užjautimo paklydusiam žmogui akcija“, bet už įstatymo projekto slypi milžiniški lobistų interesai, kuriems naudingas pasiklydęs žmogus. Prelatai kreipėsi į parlamentą ragindami atsisakyti šio įstatymo projekto tam, kad būtų nutrauktas „dirbtinis žmonių skaldymas, divizija ir absurdas“.

Sinodas priminė, kad krikščionys nesmerkia nusidėjusiųžmonių, bet juos myli, ir neatsiejama šios meilės dalis yra tiesos sakymas suklydusiam žmogui: „Bažnyčia apsupa visus žmones savo meile ir supratingumu be jokios diskriminacijos, bet norėdamas būti laimingu, žmogus privalo suprasti savo pasirinkimo ir veiksmų pasekmes“.

Atskiri Ortodoksų lyderiai taip pat pasisakė prieš šį įstatymą. Metropolitas Kosmas laiške teigė: „Jūs reklamuojate įstatymą, kuris prieštarauja natūralumui, kėsinasi į psichosomatinę žmogaus tapatybę ir skatina žmogų būti nelaimingu“.



Susiję

Pažangos ideologija 3604714495484883533
item